maanantai, 25 marraskuun

Varalan urheiluopisto on avannut 5–10-vuotiaiden liikuntakeskuksen Tampereelle. Se toimii kuten aikuisten kuntosali: kuukausijäsenyydellä ja itse valitulla ajalla.

Elina Nieminen,

Katri Tapola,

Heidi-Maria Harju

Tampereella Varalan urheiluopisto on tarttunut isolla satsauksella lasten liikkumattomuuteen. Se avasi Kalevaan 5–10-vuotiaiden lasten Vomp & Friends -liikuntakeskuksen, johon voi ostaa kuukausijäsenyyden.

Muista lasten liikuntaharrastuksista poiketen liikuntakeskus toimii kuten aikuisten sali. Kalenterista voi varata lapselle aikatauluun sopivat harrastuskerrat.

Urheiluopisto pyrkii saamaan liikkeelle nimenomaan lapsia, jotka eivät ole mukana missään urheiluseuratoiminnassa.

Lasten liikkumattomuus on iso ongelma. Esimerkiksi lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistä kartoittaneen Liitu-tutkimuksen mukaan vain noin kolmasosa lapsista ja nuorista saavutti liikkumissuosituksen vuonna 2022. Tytöt liikkuvat vielä poikia vähemmän.

Varalan urheiluopiston toimitusjohtaja Riku Granat sanoo kyllästyneensä kuuntelemaan pelkkää huolipuhetta.

– Me on nähty vain ongelmapuhetta. Meidän rooli on tehdä tässä oma pieni osuutemme lasten liikkumattomuuden ratkaisemiseksi. Siitä tämä ajatus lähti.

Kyse on isosta investoinnista.

– Tähän investoidaan satoja tuhansia euroja rahaa ja on palkattu työntekijöitä. Meidän ajatus on, että tämä on vasta ensimmäinen toimipiste. Jos ja kun kaikki menee hyvin, näitä avataan lisää.

– Kyse ei ole siitä, mikä on oikea tapa liikkua. Täällä juhlistetaan sitä, miten monella tavalla voi liikkua, kertoo projektin päällikkö Laura Karintaus.

Asiantuntija: ostopalvelut eivät ole ratkaisu

Jyväskylän yliopiston liikuntalääketieteen yliopistonlehtori Eero Haapalan mielestä lasten liikkuminen ei saisi olla ostopalveluiden varassa.

– Jos arjen liikkuminen on lapsilla niin vähäistä, että sen vuoksi harkitaan liikuntapalveluiden ostamista, ollaan todella syvällä suossa, Haapala sanoo.

Hänen mukaansa perustan lasten liikkumiselle pitäisi syntyä arjen leikeistä ja liikkeestä. Rakennettu ympäristö ei sitä kuitenkaan tue.

Myös Varalan urheiluopiston Riku Granat pitää huolestuttavana sitä, että yhteiskunnasta on tullut liian rakennettu ja suojattu lapselle. Silloin arkiliikunta vähenee, eivätkä lapset enää kiipeile puissa.

– En halua syyttää vanhempia. He ovat vain pieni tekijä tässä yhteiskunnassa, Granat sanoo.

Lapset ovat tutkimusten mukaan aktiivisempia ulkona kuin sisällä.

Eero Haapala rajoittaisi autoilua koulujen ja päiväkotien läheisyydessä turvallisuuden nimissä ja valjastaisi urheilukentät ja puistot lasten liikuntaan ja leikkiin.

Muutoksia tarvittaisiin myös vanhempien asenteisiin. Haapala kehottaa miettimään, voisiko lasten kanssa touhuta enemmän silloin, kun he ovat pieniä ja tehdä kohtuullisen mittaisia työpäiviä.

– Jos odotamme, että lapset liikkuvat arjessa ja ovat ulkona, jonkun on näytettävä heille mallia: pitää näyttää, että tämä on ihan normaali tapa elää tätä elämää.

Harrastusten sitovuus ongelma monelle perheelle

Nyt Tampereelle avatun lasten liikuntakeskuksen tarkoituksena on myös antaa vaihtoehto urheiluseuroissa harrastamiselle.

Laura Karintaus kertoo, että keskuksen suunnitteluvaiheessa he haastattelivat perheitä. Haastatteluista kävi ilmi, että kiire, aikataulut ja lasten kuljettamiset kodin ja harrastusten välillä vaikeuttavat seuroissa liikunnan harrastamista.

Usein koko perheen arki pyörii lasten harrastusten mukaan.

– Toisaalta vanhemmat myös kertoivat, että harrastamisesta tulee seuroissa hyvin nopeasti kilpailullista ja vakavaa. Nämä olivat niitä asioita, joita halusimme taklata, Karintaus sanoo.

Jaa.
Exit mobile version