sunnuntai, 22 syyskuun

Japanissa vaaditaan muutosta kouluterveystarkastuksiin, joissa lapsia on pakotettu riisumaan. Suomessa lapsi saa kieltäytyä kaikista tutkimuksista, sanoo THL:n ylilääkäri.

Ei ole mitään syytä pakottaa lapsia ja nuoria riisumaan koulun terveystarkastuksissa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Marke Hietanen-Peltola.

Japanissa on viime aikoina keskusteltu kouluterveystarkastuksista, joissa lapsia ja nuoria on pakotettu riisumaan paitansa ja rintaliivinsä.

Etenkin monet tytöt ovat pitäneet riisumista epämiellyttävänä, ja oppilaiden vanhemmat ovat alkaneet vaatia loppua riisumispakolle.

Suomessa lapset käyvät terveydenhoitajan tarkastuksessa jokaisella peruskoulun vuosiluokalla. Ensimmäisellä, viidennellä ja kahdeksannella luokalla on laaja terveystarkastus, jossa on mukana myös lääkäri ja lapsen vanhempi.

Terveystarkastukseen ei kuitenkaan ole pakko mennä eikä siellä tarvitse tehdä mitään, mitä ei halua, Hietanen-Peltola sanoo. Lapsi saa kieltäytyä riisuutumisesta tai vaikka näöntarkastuksestakin, jos niin haluaa.

– Lapsella tai nuorella on aina oikeus esittää omia mielipiteitä, ja sitten hänelle voidaan perustella, miksi joku asia tehdään tai miksi olisi tärkeää ottaa vaikka paita pois. Mutta viime kädessä lapsella on oikeus kieltäytyä.

Paita otetaan joskus pois

Terveystarkastuksissa on muutamia toimenpiteitä, jotka edellyttävät paidan ottamista pois. Esimerkiksi sydän kuunnellaan paljaalta rintakehältä, ja ryhdin tutkimisessa pitää nähdä selkäranka kokonaan.

Painon mittauksessa taas voidaan ottaa raskaita vaatteita pois, jotta ne eivät vaikuta vaa’an lukemaan.

Rintaliivejä ei kuitenkaan useimmiten tarvitse ottaa pois.

– Jos on tavalliset rintaliivit eikä mitään koko ylävartalon peittävää toppia, niin sydän voidaan kyllä kuunnella ja ryhtikin tutkia rintaliivit päällä.

Hietanen-Peltola on itsekin työskennellyt aiemmin koululääkärinä.

– Toki aina on ollut lapsia, joille riisuutuminen ei ole kauhean helppoa tai luontevaa. Itsekin olen joskus kuunnellut sydäntä paidan alta.

Kouluterveystarkastusten tarkoitus on ehkäistä terveysongelmia ennalta, ei hoitaa tai tutkia epäiltyä tai todettua sairautta.

– Lähtökohtaisesti ajattelemme lasten olevan fyysisesti terveitä. Silloin meillä ei ole mitään syytä alkaa painostaa lasta riisumiseen.

Jaa.
Exit mobile version