Silmälääkärit kritisoivat lasten likinäön hoitamiseen tarkoitettuja linssejä.
Optikot taas kertovat niiden hyvistä tuloksista ja käyttäjien tyytyväisyydestä.
Suomessa on muutaman vuoden ajan myyty lasten silmälaseihin ja piilolaseihin erikoislinssiä, jonka väitetään hidastavan likinäön eli myopian huonontumista.
Likinäköisellä silmä kasvaa liikaa pituutta, mikä voi altistaa myöhemmin silmäsairauksille ja komplikaatioille.
Hoitolinssissä keskiosa on samanlainen kuin tavallisissa silmälaseissa, mutta reunoilla on monitehoa, jonka oletetaan hidastavan silmän pituuskasvua ja likinäköisyyden lisääntymistä. Tällöin silmän ja aivojen säätelymekanismi ei pyri kasvattamaan silmää.
Aasiassa likinäköisten määrä on lisääntynyt voimakkaasti viime vuosina. Siellä hoitolinssejä on käytetty jo pidempään.
Asiantuntija kyseenalaistaa hyödyt
Likinäköön erikoistunut silmätautiopin dosentti Olavi Pärssinen Jyväskylän yliopiston terveystieteen laitokselta kyseenalaistaa lasten likinäön heikkenemistä hidastavien linssien hyödyt.
Hän luennoi parhaillaan aiheesta Pohjoismaisessa silmälääkärikongressissa Kuopiossa.
Pärssisen mukaan hoitolinsseistä on tehty melko paljon tutkimusta.
Tutkimusten perusteella linsseistä on hyötyä ensimmäisen puolen vuoden tai vuoden aikana. Sen jälkeen likinäön etenemisessä ei juuri ole eroa koe- ja kontrolliryhmien välillä.
Valmistajien mukaan hoitolinssit hidastavat lapsen likinäön heikkenemistä keskimäärin 52–67 prosenttia tavallisiin silmälaseihin tai piilolaseihin verrattuna, kun niitä käytetään vähintään 12 tuntia vuorokaudessa.
Pärssinen pitää lukuja markkinakikkana, koska vertailun lähtötaso voi olla mitä vain.
– Tällaiset prosentit eivät käytännössä merkitse yhtään mitään. 50 prosenttia voi olla 0,01 dioptrian ero taittokyvyssä tai 0,25 tai 0,5 tai 1 tai 2 dioptrian ero. Niitä ei voi missään nimessä vertailla.
Pärssinen kritisoi, ettei tutkimuksissa ole otettu huomioon sitä, että likinäköisyyden eteneminen on yksilöllistä ja siihen vaikuttavat monet tekijät.
Esimerkiksi ulkoilun on todettu vähentävän likinäköisyyttä ja lähikatselun lisäävän sitä. Myös perintötekijät vaikuttavat, mutta vähemmän kuin ulkoiset tekijät, hän sanoo.
Mitä aikaisemmin likinäköisyydestä johtuva kaukonäkö heikkenee, sitä enemmän miinusta todennäköisesti tulee. Näkö myös heikkenee aluksi nopeammin ja tasaantuu sitten.
– Ongelma näissä hoitolinssitutkimuksissa on se, että ne on yleensä tehty aika pienellä aineistolla. Jonkin verran mukana on varmaan myös kaupallisia sidonnaisuuksia. Vaatisi lisää tutkimuksia ennen kuin linssejä voisi ruveta suosittelemaan yleisempään käyttöön, Pärssinen toteaa.
Linssejä tutkittu vuosia, sanovat valmistajat
Hoitolinssivalmistajia on useita.
Hoyan kaupallinen johtaja Marko Sivenius sanoo, että Hongkongin polytekninen yliopisto on yhteistyössä kansainvälisen myopiatutkimuskeskuksen kanssa tehnyt Hoyan hoitolinsseistä kuuden vuoden seurantatutkimuksen. Sen mukaan linssien vaikutukset säilyivät yli kuusi vuotta eikä palautumisvaikutusta havaittu.
Siveniuksen mukaan Hoyan myopianhoitolinsseillä on Suomessakin hoidettu satoja lapsia. Heistä suurella osalla likinäön lisääntyminen on hidastunut merkittävästi tai pysähtynyt kokonaan.
Hoitolinssivalmistaja Essilorin mukaan yrityksen viiden vuoden seurantatutkimus osoitti, että myopian eteneminen hidastui linssejä käytettäessä. Essilorin mukaan lapset myös sopeutuivat viikossa linssien käyttöön ja heidän näkönsä oli yhtä selkeä kuin yksiteholinsseillä.
”Uusilla jutuilla voi aiheuttaa ongelmia”
Silmälääkäreitä huolestuttaa, että hoitolinssit ovat maailmanlaajuisesti iso bisnes, mutta niiden tieteellinen näyttö on ohutta.
Suomen silmälääkäriyhdistys on asettanut työryhmän ottamaan asiaan kantaa.
– Uusilla jutuilla voidaan mahdollisesti aiheuttaa ongelmia, kun ei tiedetä riittävästi, toteaa Suomen silmälääkäriyhdistyksen puheenjohtaja, silmälääkäri Juha Hagman.
HUSin silmäklinikan ylilääkäri Jukka Moilanen seurasi aitiopaikalta australialais-kiinalaista tutkimusryhmää, joka tutki hoitolinssejä käyttäviä lapsia 15 vuotta sitten.
Ryhmän tutkimusten mukaan hoitolinssien käyttö 1–3 vuoden ajan hidasti likinäön lisääntymistä noin 30 prosenttia eli näkö heikkeni hoitolinssejä käyttäneillä keskimäärin keskimäärin noin 0.7 diopteria ja vertailuryhmällä noin 1 diopteria.
Kuinka paljon lapsia saa kiusata sillä, että likitaiton lisääntyminen vähän vähenee tai ei vähene ollenkaan?
ylilääkäri Jukka Moilanen, HUSin silmäklinikka
Ylilääkäri Jukka Moilasen mukaan moni lapsi kokee hoitolasit hankaliksi käyttää, koska niiden näkökenttä on niin kapea ja reunoilta huonompi kuin tavallisilla laseilla.
Dosentti Olavi Pärssisen mukaan hoitolinssien käytöstä voi seurata kontrastinäön ja hämäränäön heikkenemistä sekä haloilmiöitä.
Piilolasien käytössä vaarana ovat silmän pinnan ärtyminen ja silmätulehdukset.
– Kuinka paljon lapsia saa kiusata sillä, että likitaiton lisääntyminen vähän vähenee tai ei vähene ollenkaan? HUSin Moilanen kysyy.
Optikoilla hyviä kokemuksia
Suomessa hoitolinssejä käyttää reilu tuhat lasta.
Lahden Silmäasemalla hoitolinssejä on myyty vuoden 2022 alusta, Kokkolan Synsamilla nyt reilun vuoden ajan.
Liikkeiden kokemukset ovat positiivisia. Lahdessa hoitolinssejä käyttää kymmenkunta 8–14-vuotiasta lasta. He käyvät kontrollissa kolmen kuukauden välein.
– Tulokset ovat jopa paremmat kuin odotin. Vain parille lapselle on tullut lisää miinusta eikä tottumisongelmia ole ollut, kertoo optometristi Petteri Salomaa Silmäasemalta.
Myös Synsamin optometristi Emmi Kivioja on huomannut hoitolinssien vaikutuksen puolen vuoden välein tehdyissä kontrolleissa.
– Enää ei ole tullut valtavia muutoksia näössä. Suurimmalla osalla näön heikkeneminen on pysähtynyt, eikä muillekaan tule samalla tavalla lisää miinusta kuin ennen, Kivioja kertoo.
Onko sinulla juttuvinkki Ylen uutisiin?
Voit olla luottamuksella yhteydessä. Voit lähestyä meitä myös sähköpostilla:eevi.kinnunen@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.