perjantai, 3 toukokuun

Urheiluseurojen tarjoaman palvelun taso laskee, kun harrastajia ei ole. Jalkapalloseuran valmentajan mukaan urheiluseurat olisi tärkeää saada jalkautumaan päiväkoteihin ja alakouluihin.

Turun yliopiston tutkija Markku Jokisipilän mukaan monet Suomessa perinteisesti menestyneet lajit ovat pian tilanteessa, jossa nuoria urheilijoita on liian vähän. Keskinäistä kilpailua ei synny, ja urheiluseurojen toimintamahdollisuudetkin huonontuvat.

– Sellaiset seurat, jotka ovat olleet vuosikymmenet elinvoimaisia ajautuvat nyt tällaisen täydellisen toimimattomuuden tilaan, kun junioreita ei tule ollenkaan, Jokisipilä toteaa.

Jokisipilä on tutkinut suomalaista huippu-urheilua opetus- ja kulttuuriministeriön pyynnöstä vuonna 2022. Vaikka syntyvyysluvut ovat laskeneet hänen mukaansa jo pidemmän aikaa, todella vaikeat ajat suomalaiselle urheilulle ovat kuitenkin vasta edessä.

– Pienimmät ikäluokat ovat nyt vasta aloittamassa harrastustoimintaansa. Pahin hetki on vielä tulossa.

Suurin syy tähän on syntyvyyden lasku. Esimerkiksi vuonna 2022 lapsia syntyi Tilastokeskuksen mukaan hieman alle 45 000, kun vuonna 2011 syntyneiden määrä oli noin 60 000.

Tärkeintä saada lapset ja nuoret urheilemaan

Lappeenrantalaisen jalkapalloseura Pepon edustusjoukkueen päävalmentaja Tero Nieminen haluaa ainakin vielä vältellä kilpailu-sanan käyttämistä, kun puhe on siitä, miten eri harrastusmuodot innostavat lapsia harrastustamaan.

– Tärkeintä on tietysti se, että saadaan nuoria ja lapsia urheilun pariin. En haluaisi käyttää sanaa kilpailu, tärkeämpää on, että pystymme tekemään yhteistyötä ja saamme lapsia liikkumaan mahdollisimman paljon.

Katso alta, mitä urheiluseurojen pitäisi Pepo Lappeenrannan edustusjoukkueen päävalmentaja Tero Niemisen mielestä tehdä:

Seurat joutuvat todennäköisesti hyödyntämään tulevaisuudessa entistä enemmän yhdistelmäjoukkueita eli yhdistämään eri-ikäisiä samaan joukueeseen. Sekään ei ole hyvä asia, sillä tietyssä ikävaiheessa pelaajilla saattaa olla yllättävänkin suuria fyysisiä eroja.

– Se ei välttämättä kannusta eteenpäin niitä pieniä lapsia, jos he eivät pysy vauhdissa mukana, Nieminen toteaa.

Niemisen mielestä tärkeintä olisi saada urheiluseurat jalkautumaan päiväkoteihin ja alakouluihin. Näin lasten innostus urheiluharrastukseen heräisi mahdollisimman varhain.

Harrastusmaksut kasvavat entisestään

Yksi pienentyvien harrastusryhmien ongelmista on, että lajin harrastusmaksut saattavat kasvaa entisestään. Tämä taas voi saada jäljellä olevat harrastajat lopettamaan, kun kalliiseen harrastukseen ei enää ole varaa.

Tulevaisuudessa yhä useampi tavoitteellista urheilua harrastava nuori hakeutuu pääkaupunkiseudulle tai muihin suuriin kaupunkeihin, arvioi Turun yliopiston tutkija Markku Jokisipilä.

– Nykyään varsinkin huippumenestystä tavoiteltaessa tarvitaan verkosto eri alojen asiantuntijoita ympärille. Se tarkoittaa sitä, että hyvin monissa lajeissa pääkaupunkiseutu on se toiminnan keskuspaikka.

Jokisipilä painottaa, että huippu-urheilijoiden määrän väheneminen ei automaattisesti tarkoita kansanterveyden ongelmaa, vaikka hän myöntääkin, että terveen elämäntavan muodostaminen alkaa nuoruusvuosien aikana.

– Nyt kun näitä seuroja on vähemmän, totta kai se tarkoittaa, että tällaiselle positiiviselle vaikutukselle altistuu pienenevästä ikäluokasta vielä pienempi prosentti kuin aikaisemmin.

Jaa.
Exit mobile version