Monilla kuuluu sydämestä jonkinlainen sivuääni lapsuuden aikana. Suurin osa sivuäänen vuoksi tehdyistä jatkotutkimuksista on tarpeettomia eli rakenteellista poikkeavuutta ei löydy.
Kolmessa neuvolassa Pirkanmaan hyvinvointialueella on alkanut maaliskuussa tutkimus, jossa selvitetään, voisiko lapsen poikkeavat sydänäänet tunnistaa luotettavasti älystetoskoopilla. Tämä vähentäisi jatkossa vanhempien huolta ja erikoissairaanhoidon kuormitusta.
Pirkanmaan hyvinvointialue kertoo tiedotteessaan, että jopa puolella lapsista kuuluu sydämestä jonkinlainen sivuääni lapsuuden aikana. Vain noin prosentilla todetaan rakenteellinen sydänvika. Koska riski sydänvikaan on olemassa, lapsi lähetetään sivuäänilöydöksen jälkeen helposti jatkotutkimuksiin erikoissairaanhoitoon.
– Lähetteitä tehdään paljon myös siksi, että sydämen sivuäänten erottelu ei ole kokeneellekaan lääkärille helppoa. Se on aina lääkärin tekemä subjektiivinen tutkimus, sanoo lastenkardiologi Tuija Poutanen Taysin lasten ja nuorten sairaalasta.
Hyvälaatuisen sivuäänen voi Poutasen mukaan aiheuttaa esimerkiksi jännitys tai flunssa. Poikkeavan sydänäänen voi tuottaa jokin poikkeavuus sydämen rakenteissa, esimerkiksi viallinen sydänläppä tai sydämessä oleva reikä.
Tällä hetkellä lähes 90 prosenttia sivuäänen vuoksi tehdyistä jatkotutkimuksista on tarpeettomia eli rakenteellista poikkeavuutta ei löydy. Nämä aiheuttavat luonnollisesti myös merkittäviä terveydenhuollon kustannuksia.
Mukana Nokian, Pirkkalan ja Tampereen Tipotien neuvolat
Maaliskuussa alkaneeseen tutkimukseen pyydetään mukaan 0–7-vuotiaita normaaliin lääkärin ikäkausitarkastukseen tulevia lapsia.
Pirkanmaalta mukana tutkimuksessa ovat Nokian, Pirkkalan ja Tampereen Tipotien neuvolat sekä lasten lääketutkimuskeskus PeeTU Taysista. Tutkimus laajenee pilottivaiheen jälkeen Helsinkiin.
Jos älystetoskooppi osoittautuu luotettavaksi, se voitaisiin jatkossa ottaa lääkärin apuvälineeksi osana neuvolatarkastuksen rutiinia.
Älystetoskoopin tekoälyalgoritmi on kehitetty käyttämällä sydänäänitallenteita, jotka on kerätty Suomen viidessä yliopistollisessa sairaalassa yli 1 400 lapsipotilaalta.
Syksyllä 2024 valmistuneessa Taysin ja HUSin yhteistutkimuksessa verrattiin 98 älystetoskoopin avulla tallennettua lapsen sydänääntä sydämen ultraäänitutkimuksen löydöksiin.
Tekoälyalgoritmi onnistui tunnistamaan sydämen sivuäänen poikkeavaksi 24 lapsella 29 lapsesta, joilla ultraäänitutkimus oli poikkeava.
Normaalit sydänäänet algoritmi tunnisti 61 lapsella 63:sta, joiden ultraäänitutkimus oli normaali. Algoritmin herkkyys oli 83 prosenttia ja tarkkuus 97 prosenttia, kun sydämen sivuääni oli kuultavissa.
– Tulokset olivat hyvät, mutta tarvitsemme lisätutkimuksia, sillä aiempi tutkimus tehtiin aineistossa, jossa oli noin puolet poikkeavia ja puolet hyvälaatuisia ääniä. Haluamme tietää, onko tulos yhtä hyvä neuvolatarkastuksissa, jossa rakenteellisen vian aiheuttamia ääniä on vain harvoilla lapsilla ja sydämestä kuuluva sivuääni on yleensä hyvälaatuinen.