perjantai, 17 toukokuun

Lastensuojeluilmoitusten määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Viime vuonna tehtiin ilmoitus kaikkiaan 110 000 lapsesta.

Joka kuudennesta 13–15-vuotiaasta tehtiin lastensuojeluilmoitus vuonna 2023, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuoreista tilastoista.

Ilmoitusten määrä on kasvanut vuosittain, mutta viime vuoden kasvu oli poikkeuksellisen suurta. Ilmoituksia 13–15-vuotiaista tehtiin liki 31 000, kun kolme vuotta aiemmin niitä tehtiin 21 000.

Lastensuojeluilmoitusten määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Viime vuonna tehtiin ilmoitus kaikkiaan 110 000 lapsesta eli joka kymmenennestä.

Useilla viranomaisilla, muun muassa poliisilla ja päiväkodilla, on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus. Tämän lisäksi kuka tahansa voi tehdä lastensuojeluilmoituksen.

Ilmoitus voidaan tehdä myös tilanteessa, jossa pikkulapsen äiti on aloittamassa päihdekatkaisun ja lapsi tarvitsee hoitopaikan. Jokainen ilmoitus tulee ottaa vakavasti, toteaa THL:n kehittämispäällikkö Laura Yliruka tiedotteessa.

Myös kiireellisten sijoitusten määrä kasvoi viime vuonna, erityisesti elämän ensimmäisissä sijoituksissa. Ne voivat olla vaihtoehtoisesti avohuollon tukitoimena tapahtuvia sijoituksia tai huostaanottoja. Kiireellisiä sijoituksia tehdään eniten 15-vuotiaille. Heistä prosentti oli viime vuoden aikana kiireellisesti sijoitettuna.

– Joillain alueilla kiireellistä sijoitusta käytetään vain akuuteissa vaaratilanteissa, kun taas toisaalla myös suunniteltuna interventiona esimerkiksi puuttumalla lapsen päihteiden käyttöön. Kiireellisten sijoitusten määrän kasvun taustalla on monia tekijöitä. Esimerkiksi se, kriisiytyvätkö tilanteet perhesosiaalityössä, koska lastensuojeluun ei pääse ajoissa, Yliruka kertoo.

Lastensuojelun avohuollon piirissä olleiden lasten ja nuorten määrä kasvoi vuonna 2023. Edellisen kerran asiakasmäärissä oli kasvua vuonna 2014.

– Tämä voi kertoa siitä, että lastensuojelun avohuoltoa edeltävät perhesosiaalityön palvelut ja muut peruspalvelut eivät toimi optimaalisella tavalla ennaltaehkäisevästi eikä monialainen yhteistyö toimi tarkoituksenmukaisesti, toteaa Yliruka.

Huostassa olleiden lasten määrä pysyi viime vuonna edellisvuosien tasolla.

Jaa.
Exit mobile version