Vuorotyöläisten yölisän poistamista pidetään hämeenlinnalaisessa pikkuleipomossa kädenojennuksena isoille leipomotehtaille.
Hämeenlinnalaisen Ossin Pullan tuotantopäällikkö Leevi Tamminen mittaa aineksia ja kaataa sekaan jauhoja säkistä. Valtavan monitoimikoneen astiassa pyörii pian taikina, josta valmistuvat päivän kokojyväsämpylät.
Leipomon työpäivä alkaa varhain. Ensimmäisenä paikalle kello kahdelta saapuu yrittäjä itse eli Leevin isä Ossi Tamminen. Leevi tulee töihin neljältä ja seuraavat työntekijät reilu tunti hänen jälkeensä.
Isän työpäivä alkaa hapantaikinan valmistuksella suoraleivontaa varten. Tuotteiden on oltava valmiina ja pakattuina kuudelta lähtevään kuormaan.
Aamun ohjelmaan kuuluvat ensin suoraleivonnat, joissa tuotteet leivotaan heti valmiiksi. Sen jälkeen siirrytään kylmäleivontaan.
Kylmäleivonnassa taikina valmistetaan ja leivotaan kylmänä, minkä jälkeen se siirretään vaihtolämpökaappiin nostatettavaksi ennen paistoa. Taikinaan lisätään tekovaiheessa jäitä sen pitämiseksi kylmänä.
Vaikka pienemmät taikinat syntyvät jo ulkomuistista, käytetään apuna tietotekniikkaa, joka kertoo ainekset tarvittavien kappalemäärien mukaan.
Lapsesta asti jauhoissa
Kokiksi opiskelleen Tammisen tie leipuriksi kulki perheyrityksen kautta. Isovanhempien perustama leipomo siirtyi hänen isälleen ja tädilleen, ja Tamminen on käytännössä kasvanut leipomossa.
Työpäivän jälkeen hän pyrkii nukkumaan päiväunet, vaikka pienen lapsen vanhempana riittävän levon saaminen on haastavaa.
Parhaaksi asiaksi ammatissaan Tamminen nimeää itse leipomisen ja käsillä tekemisen. Vaikka hän leipoo työkseen, kulkeutuvat leipomon tuotteet myös kotiin.
– Harvoin tulee ostettua leipää tai pullaa kaupasta. Kotona leipominen jää enemmän puolisolle, itse olen lähinnä apuna, hän kertoo.
Pikkuleipomot ahtaalla
Käynnissä olevaan leipomoalan työtaisteluun Leevi Tamminen suhtautuu varovaisesti. Hän toteaa tilanteen olevan ikävä, mutta korostaa, ettei lakko juuri vaikuta heidän toimintaansa.
Maaliskuun alussa poistunut lakisääteinen yötyölisä koskettaa enemmän suuria leipomoketjuja, jotka toimivat ympäri vuorokauden ja työtä tehdään vuoroissa. Juuri vuorotyöläisten yötyölisä on yksi kiistakapuloista alan työriidassa.
– Kun tullaan aamuyöllä töihin ja lähdetään puolenpäivän aikaan, niin meillä se ei ihan hirveästi tule vaikuttamaan. Yötä päivää pyöriville isoille leipomoille sillä on iso vaikutus.
Ossin Pullan leipomossa ei tehdä vuorotyötä. Muutoksen myötä isot leipomot pystyvät halutessaan tuottamaan leipää entistä halvemmalla.
– Onhan se tietenkin heille kilpailuetu, muutenkin saavat tuotettua paljon halvemmalla kuin pikkuleipomot.
Klikkaa kuvaa isommaksi: