perjantai, 20 syyskuun

Legionellapitoista vettä voi juoda, mutta esimerkiksi suihkussa kannattaa olla varovainen. Legionellabakteeri tarttuu yleisimmin hengitysilman kautta.

Päivi Meritähti,

Kati M. Rantala

Legionellalöydöksiä on tehty viime aikoina paljon, mutta ne johtavat vain harvoin sairastumiseen. Suurin huoli liittyy yleensä legionellapitoisen veden käyttämiseen.

Asiantuntijoiden mukaan sitä voi pelotta juoda.

– Tosi heikkokuntoisella henkilöllä voi olla vaarana vetää juodessa keuhkoihin iso määrä vettä, mutta ei sitä yleensä juomalla keuhkoihin päädy, toteaa tutkija Piia Airaksinen Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta.

Legionella tarttuu bakteeripitoisten vesiaerosolien tai pölyhiukkasten välityksellä. Se voi aiheuttaa hengenvaarallista tautia, jos bakteeria päätyy esimerkiksi suihkussa hengitysteihin.

– Siksi suihkussa voikin käyttää varotoimenpiteenä hengityssuojainta, jos tietää, että järjestelmästä on löytynyt legionellaa.

Jos haluaa olla erityisen varovainen voi wc:n kannen sulkea ennen huuhtelua, neuvoo Airaksinen.

Vain vähän sairastuneita

Vakavin legionellabakteerin aiheuttama tautimuoto on keuhkokuume, eli legioonalaistauti. Se on nopeasti etenevä keuhkokuume, jonka itämisaika on yleensä 2–10 vuorokautta.

Suomessa rekisteröitiin Piia Airaksisen mukaan vuosina 2014–2022 keskimäärin 27 legionellan aiheuttamaa keuhkokuumetta vuosittain. Viime vuonna tapauksia todettiin ennätyksellisesti 54.

Tapausmäärien lisääntyminen johtuu todennäköisesti useasta eri tekijästä.

– Olettamuksena on, että diagnoosimenetelmät ja lääkäreiden tietoisuus ovat lisääntyneet, Piia Airaksinen toteaa.

Myös löydökset vesijohtoverkostossa ovat lisääntyneet. Siihen on todennäköisesti syynä se, että legionellaa alettiin juomavesidirektiivin myötä tutkia enemmän.

Esimerkiksi eilen legionellabakteereja havaittiin Porin keskustassa Bepopin liikerakennuksessa ja viime viikolla seurakuntien omistamassa Junnilan leirikeskuksessa.

Porin kaupungin johtava terveysinsinööri Heidi Rosenblad huomauttaa, että vaikka löydöksiä on tehty kesän ja syksyn aikana paljon, ei niistä ole hänen tietojensa mukaan seurannut yhtään tartuntaa.

Vaarat kannattaa huomioida

Piia Airaksinen kertoo, että epidemioiden yhteydessä keskimäärin alle 5 prosenttia altistuneista sairastuu legionellakeuhkokuumeeseen. Sen riskiryhmässä ovat yli 50-vuotiaat, perussairaat, tupakoijat ja henkilöt, joiden immuunipuolustus on alentunut.

Legionellabakteerin aiheuttaman keuhkokuumeen kuolleisuusaste on antibioottihoidosta huolimatta 5–10 prosenttia sairastuneista.

Legionellabakteeria voidaan torjua lämmittämällä kuuma käyttövesi riittävän korkeaan lämpötilaan ja huolehtimalla, että kylmä vesi on tarpeeksi kylmää. Bakteeri lisääntyy 20–45-asteisessa vedessä.

Jaa.
Exit mobile version