torstai, 24 lokakuun

Vaikka syksy on jo pitkällä, puut eivät vielä ole tiputtaneet kaikkia lehtiään. Niistä meinaa tulla ongelma ainakin Kotkassa.

Kotkassa puistotyöntekijät odottavat kovasti lehtien tippumista puista.

Yleensä tähän aikaan vuodesta lehdet ovat jo kauttaaltaan tulleet maahan, mutta nyt Kotkassa on jo toinen vuosi peräkkäin, kun näin ei ole.

Lehtien pysyminen puissa uhkaa sekoittaa puistotyöntekijöiden työt.

– Kaksi kolmasosaa puistotyöntekijöistä ovat kausityöntekijöitä, jotka jäävät pois töistä lokakuun lopussa. Olemme hieman pulassa, jos lehtimassa ei tule alas ennen lokakuun loppua, kertoo Kotkan puistotoimen työnjohtaja Satu Ylämäki.

Luonnonvarakeskuksen mukaan syynä lehtien myöhäiseen putoamiseen on luultavammin lämmin syksy.

Professori Anne Tolvanen kertoo, että puut ovat kuitenkin valmistautuneet talveen ajoissa. Lehdet ovat nimittäin väriltään keltaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että puut ovat ottaneet lehdistään tarvitsemansa ravinteet talven varalle.

Tolvanen kertoo, että puut eivät valmistaudu talveen lämpötilan, vaan valon määrän perusteella.

– Kun valon määrä vähenee ja valoilmasto muuttuu, alkavat luonnonkasvit valmistautumaan jo talveen, Tolvanen kertoo.

Jos lumi ehtii peittää maan ennen kuin lehdet on siivottu, tulevat lehdet Kotkassa työsaraksi eteen ensi keväänä. Lumen alla olevat lehdet voivat myös vahingoittaa nurmikkoa.

– Tämä voi aiheuttaa nurmikolle esimerkiksi sienitautia, kertoo työnjohtaja Satu Ylämäki.

Luonnonvarakeskuksen professori Anne Tolvanen vinkkaa, että nurmikon omistaja voi leikata lehtiä ruohonleikkurilla. Näin ne muuttuvat lannoitteeksi myös nurmikolle.

Miten lehtiä siivotaan

Satu Ylämäki kertoo, että puistotyöntekijät keräävät lehtiä useilla eri keinoilla.

Työntekijöillä on ruohonleikkuri, johon saadaan lehtien keräyslaitteet asennettua. Apuna ovat myös lakaisukoneet sekä lehtipuhelimet. Työntekijät saavat tehtyä suurimman osan työstään konetyönä, mutta on kuitenkin paikkoja, joissa työntekijän täytyy käyttää haravaa.

Työntekijöille erityinen riesa on vaahteranlehdet. Lehdet ovat pinnaltaan kovia ja erityisesti märkänä se saattaa tukkia keräyslaitteistoa. Ylämäen mukaan Kotkassa niiden kanssa on pärjätty ihan hyvin, sillä syksy ei ole ollut erityisen sateinen.

Jaa.
Exit mobile version