Marraskuussa julkaistavat uudet ravitsemussuositukset kehottavat välttämään prosessoitua lihaa. Lihatalot Atria ja Snellman eivät suosituksista hätkähdä.
Tuomo Mäenpää,
Iina Kluukeri
Leikkeleitä ei suositella enää leivän päälle – ainakaan aina.
Marraskuun lopulla julkaistavissa uusissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa kehotetaan välttämään prosessoitua lihaa, koska tutkimuksissa lihavalmisteet on yhdistetty suolistosyöpäriskiin.
Käytännössä uudet suositukset kannustavat vähentämään punaista lihaa sisältävät lämpimät ateriat kahteen viikossa. Lisäksi välipalamaisesta lihankulutuksesta kehotetaan luopumaan lähes kokonaan.
Uudet kansalliset ravitsemussuositukset ovat perustana myös elintarviketeollisuuden tuotekehityksessä, ruokapalvelujen toteuttamisessa ja alan koulutuksessa.
Yle kysyi kahdelta pohjalaiselta lihatalolta, Atrialta ja Snellmanilta, mitä niissä ajatellaan uudesta suosituksesta.
Jos kysyntä muuttuu, siihen vastataan
Atrian tutkimus- ja kehitysjohtaja Anu Saranpään mielestä on ikävää, jos yksittäinen tuoteryhmä leimataan kokonaisuudessaan negatiiviseksi.
– Suomalainen kuluttaja voi hyvillä mielin lisätä leikkeleen leipänsä päälle, Saranpää julistaa.
Saranpään mukaan kuluttajat valitsevat jatkossakin itse, mitä he kotonaan syövät.
Snellmanin konsernijohtaja Markus Hellström on samoilla linjoilla.
– Uskomme siihen, että kuluttajat ovat hyvinkin tietoisia tänä päivänä asioista. Jokainen pohtii näitä asioita tahollaan, Hellström toteaa.
Hellströmin mukaan uusien suositusten myötä Snellmanilla ei ole tulossa muutoksia resepteihin.
Uudet suositukset eivät suoraan näy myöskään Atrian tuotteissa esimerkiksi vähempänä rasvana tai suolana, sanoo Anu Saranpää.
– Ymmärrämme vastuumme kuluttajista ja kansanterveydestä, ja tämä huomioidaan myös tuotekehitystyössä. Mikäli kuluttajakysyntä muuttuu oleellisesti, vastaamme siihen uusilla tuotteilla, Saranpää sanoo.
Jokaisen oma valinta
Uusien suositusten todellista vaikutusta on vaikea arvioida.
– Uskon, että muutokset ovat lopulta lyhyellä aikavälillä maltillisia. Pitkässä juoksussa varmasti muutosta voi syntyäkin, Snellmanin Hellström sanoo.
Hellström miettii, että liian holhoavat ohjeistukset synnyttävät myös vastareaktiota.
– En usko, että tässä tapauksessa kuitenkaan on sellaista ilmiötä.
Atrian Saranpään mukaan ainakaan aiemmin uusien suositusten ei ole annettu muovata juurikaan omia kulutustottumuksia.
– Ruokasuositusten konkreettiset vaikutukset näkyvät enemmän osalle foodservice-toimijoista, joissa tehdään ruokaa julkisen sektorin keittiöissä, kuten kouluissa, sairaaloissa ja päiväkodeissa.
Hellström ei ota kantaa siihen, mikä leikkeleissä on ravinnollisesti hyvää. Hän itse syö leikkeleitä päivittäin.
– Itselleni maku on ruuassa aina a ja o. Omilla valinnoillani pyrin miettimään sitä, miltä itsestä tuntuu ja millainen olo itselle jää erilaisten ruokien jälkeen.
Hellström huomauttaa vielä, että terveys on kokonaisvaltainen asia.
– Ei ole meidän tehtävämme arvioida erilaisia suosituksia ja ihmisten valintoja sen enempää. Me yritämme varmistaa, että kuluttajat, jotka haluavat edelleen lihatuoteryhmässä ostoksia tehdä, löytäisivät meiltä hyvät vaihtoehdot omiin tarpeisiinsa.
Edelliset kymmenen vuotta sitten
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan tekemien suositusten pohjana ovat uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset, jotka julkaistiin kesäkuussa 2023.
Atria on osaltaan kommentoinut suositusluonnosta alkukesän lausuntokierroksella yhdessä muiden suomalaisen elintarviketeollisuuden toimijoiden kanssa.
Edellisen kerran suomalaiset ravitsemussuositukset on päivitetty kymmenen vuotta sitten.
Artikkelia korjattu 7.11. kello 8.49: Vaihdettu otsikko Uudet suositukset kieltävät leikkeleet leivän päältä – Atria ja Snellman: ”Kuluttajat valitsevat itse” muotoon Leikkeleet pitäisi jättää pois leivän päältä – näin uusia suosituksia kommentoivat lihatalot Atria ja Snellman