Työntekijät venyttävät lakkoa, koska työnantaja on järjestänyt tehtaisiin korvaavaa työvoimaa lakon aikana.
Leipomoalan työntekijät järjestävät ylimääräisen työnseisauksen Kouvolan Kuusankosken ja Vantaan Vaasanin tehtaissa valtakunnallisesti julistetun lakon jatkoksi.
Ylimääräisellä lakkopäivällä on tarkoitus kritisoida työnantajaosapuolen järjestämää rikkurointia lakon aikana.
Leipomoalalla on meneillään toinen lakkokierros, joka jatkuu torstaiyöhön asti ympäri Suomen. Lakon aikana leipominen on lopetettu isoissa leipomoissa kuten Vaasanin ja Fazerin leipomoissa.
Leipomista on jatkettu Kuusankosken ja Vantaan tehtaissa toimihenkilöiden voimin. Näin tapahtui viime lakkokierroksella, mutta myös tällä viikolla.
Vaasanin sisäisestä viestinnästä vastaava Marika Johansson sanoo, että työnjohtajat ja toimistopuolen väki ovat työskennelleet tehtaassa lakon aikana, jotta sen tärkeimpien tuotteiden kuten Vaasan ruispalojen valmistusta on voitu jatkaa.
Perjantain työnseisauksen aikana tehtaissa ei leivo kukaan.
Liitto paheksuu rikkurointia
Kuusankosken Vaasanin tehtaalla lakon aikana työskennelleet toimihenkilöt kuuluvat ammattiliitto Prohon.
Suomen elintarviketyöläisten liiton Kaakkois-Suomen aluesihteeri Kari Salmisen mukaan ammattiliitto Pro on kehottanut jäseniään pidättäytymään lakon aikana lakon alaisista työtehtävistä. Tätä ohjeistusta on Salmisen mukaan nyt rikottu.
– Liittojen välillä pitäisi olla herrasmiessopimus, ettei missään työpaikoissa tehtäisi lakonalaisia töitä, jos toinen ala lakkoilee ja taistelee omien etuuksien ja työehtojensa puolesta.
Pro sai valmiiksi oman elintarviketeollisuuden toimihenkilöitä koskevan työehtosopimuksensa maaliskuun alussa.
Lakko jatkuu
Leipomoalan lakossa on mukana 150 suurta leipomoa ympäri Suomen. Lakkoilemalla Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL yrittää painostaa neuvottelujen toista osapuolta Elintarviketeollisuusliitto ETL:ää luopumaan työaikaa koskevista heikennyksistä neuvoteltavassa työehtosopimuksessa.
Neuvottelupöydällä ovat myös liha-alan, meijerialan, teollisuuden sekä panimo- ja virvoitusjuoma-alan työntekijöiden työehtosopimukset, joiden piirissä on noin 25 000 työntekijää.
Neuvottelut elintarvikealan työehtosopimuksesta jatkuvat torstaina. Käynnissä on jo toinen viiden päivän mittainen lakkokierros leipomoalalla.