sunnuntai, 8 syyskuun

Ainakin vasemmistoliiton ja perussuomalaisten mepit saattavat törmätä uusissa ympyröissään Venäjä-mielisiin meppeihin, jotka haluavat horjuttaa Ukrainalle annettavaa tukea.

Lue tästä jutusta, minkälainen vaikutus vaalituloksella on parlamenttiryhmien valtasuhteisiin.

The Left: Venäjä-mielisten potkiminen pois vähentäisi pienen vasemmistoryhmän painoarvoa

Ryhmä ajaa vahvaa ilmasto- ja ihmisoikeuspolitiikkaa ja taloudellista tasa-arvoa. Vasemmistoryhmää jakaa suhtautuminen Venäjään ja Ukrainan tukeen.

Vasemmistoliiton mepit ovat kuuluneet EU-parlamentissa The Left -ryhmään.

Helsingin Sanomien laskelmien mukaan merkittävä osa ryhmästä ei ole kannattanut Ukrainaa tukevia päätöksiä, kun taas etenkin pohjoismaiset mepit ovat äänestäneet niiden puolesta.

Ryhmä saattaa kutistua vaalien jälkeen ristiriitojen takia. Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja tuleva europarlamentaarikko Li Andersson toivoo muutoksia ryhmän kokoonpanoon.

Anderssonin mukaan vasemmistoliitto edellyttää, että kaikki ryhmän jäsenet tuomitsevat Venäjän hyökkäyksen. Hän kiistää, että Ukrainan tuen vastustaminen ryhmässä liittyisi siihen, että sen jäsenissä olisi Venäjä-mielisiä.

– Siellä on puolueita, joilla on pitkät traditiot pasifismista eli vastustetaan kaikkea asevientiä ja asevarustelua. Kannanotot ja linjaukset perustuvat tällaisiin argumentteihin, Andersson sanoo.

Erikoistutkija Kimmo Elo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta sanoo, että Venäjä-kysymyksestä tuskin löytyy vasemmistoryhmässä yksimielisyyttä.

– He joutuvat elämään asian kanssa tai sitten heidän pitää heittää ulos ne, jotka eivät ryhmään sovi. Kuten on tehty muissakin ryhmissä. Kääntöpuolena on se, että vasemmisto ei ole merkittävän iso ryhmä muutenkaan. Jos he laittaisivat porukkaa pihalle, heidän merkityksensä laskisi entisestään.

Andersson sanoo, että pohjoismaiset vasemmistomepit ovat ryhmän sisällä yksi isommista, samanmielisistä delegatioista. Suomen kolmen mepin lisäksi myös Ruotsin vasemmistopuolue kasvatti kannatustaan. Pohjoismaalaisten edustajien painoarvo ryhmässä siis kasvaa, Andersson arvioi.

Tämänhetkisen vaaliennusteen mukaan vasemmistoryhmä on menettämässä yhden paikan EU-parlamentissa.

ECR: Perussuomalaisten ryhmää houkutellaan eri suuntiin

Perussuomalaiset mepit ovat kuuluneet laitaoikeistolaiseen Euroopan konservatiivit ja reformistit (ECR) -ryhmään. Ryhmä haluaa vähentää EU:n päätösvaltaa, torjua maahanmuuttoa ja hillitä ilmastotoimia.

Perussuomalaiset vaihtoi ryhmää viime vuonna.

Aiemmin perussuomalaiset kuuluivat Identiteetti ja demokratia (ID) -ryhmään, jonka jäsenistä osa suhtautuu myönteisesti Venäjään. Perussuomalaisten mukaan päätökseen vaikutti eriävät käsitykset turvallisuuspolitiikasta.

ECR-ryhmää houkutellaan nyt eri suuntiin.

Ranskan eurovaalien suurvoittaja Marine Le Pen edustaa ID:n suurinta puoluetta. Le Pen on ehdottanut, että ryhmät yhdistyisivät.

Toisaalta myös keskusta-oikeistolaisen EPP:n on arveltu pyrkivän yhteistyöhön ECR:n kanssa.

Erikoistutkija Elo ei pidä yhdistymistä kovin todennäköisenä.

– ECR:n ja ID:n välillä on kuitenkin myös syviä ristiriitoja ja yhteistyö olisi melko keinotekoista, Elo sanoo.

ECR-ryhmä on saamassa ennusteen mukaan neljä paikkaa enemmän kuin aiemmin. ID-ryhmä taas on saamassa yhdeksän paikkaa.

RE: Keskustan mepit ja RKP:n Henriksson ovat samassa ryhmässä

Parlamenttiryhmä Renew Europe (RE) on selkeästi liberaalimpi kuin Suomen keskustapuolue.

Keskustaliberaalien puolueiden ryhmittymän RE:n keskeisimpiä teemoja ovat kansalaisoikeudet ja talouskasvu.

Kotimaisesta näkökulmasta katsottuna ryhmä on selkeästi liberaalimpi kuin keskusta. RE (suomeksi Uudistuva Eurooppa) suhtautuu EU:n laajenemiseen ja yhteisvelkaan keskustaa myönteisemmin ja olisi myös valmis lisäämään EU:n valtaa.

RKP:n kotimaiset linjaukset taas ovat melko lähellä ryhmän kantoja.

Renew Europe on ennusteen mukaan kohtaamassa vaalitappion. RE on saamassa parlamenttiin 79 edustajaa, mikä on 23 edustajaa vähemmän kuin viimeksi.

Vaalitulos ja toisaalta laitaoikeiston kohiseva nousu saattaa vaikuttaa esimerkiksi siten, että ilmastopolitiikka ja EU:n integraatio eivät edisty merkittävästi tulevalla kaudella.

EPP: Kokoomuksen ryhmä voitti vaalit

Osa ryhmästä on leikitellyt ajatuksella yhteistyöstä laitaoikeiston kanssa. Suomesta ryhmään kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Ryhmän keskeisimmät politiikkateemat ovat Euroopan talous ja kilpailukyky.

Euroopan kansanpuolueen ryhmä EPP säilyy europarlamentin suurimpana ryhmänä. Puolue rakentuu kristillisdemokraattisten puolueiden varaan. Suurin niistä on Saksan CDU.

EU:n tasolla tulokset päivittyvät yhä. Yllä oleva grafiikka kuvaa maanantai-illan tilannetta.

Komission istuva puheenjohtaja Ursula von der Leyen on EPP:n edustaja ja näissä vaaleissa ryhmän kärkiehdokas, eli ehdolla uudelle kaudelle komission puheenjohtajana.

Europarlamentissa keskusta-oikeistolainen EPP on useimmiten tehnyt yhteistyötä Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmän S&D kanssa.

Laitaoikeiston ennustettu nousu sai jo ennen vaaleja monet pohtimaan, tekisikö maltillisena pidetty EPP jatkossa S&D:n sijaan yhteistyötä laitaoikeistolaisten, kuten Euroopan konservatiivit ja reformistit -ryhmän (ECR) kanssa.

Von der Leyen totesi vaalien jälkeen, että hakee ensisijaisesti yhteistyötä sosialistien ja liberaalien kanssa. Ne tukivat von der Leyenia myös viime kaudella. EPP-puolueen puheenjohtaja Manfred Weber puolestaan lisäsi listaan vielä vihreät.

Ryhmä voisi päättää kuitenkin tehdä yhteistyötä ECR-ryhmän yksittäisten puolueiden kanssa. Yhteistyön muodostumisessa paljon riippuu edelleen siitä, yhdistävätkö parlamentin laitaoikeistoryhmät voimansa.

EPP on ennusteen mukaan saamassa kymmenen lisäpaikkaa.

S&D: Demariryhmän vaikutusmahdollisuudet ”minimaaliset” ilman EPP:tä, sanoo tutkija

S&D ja keskusta-oikeistolainen EPP olivat pitkään EU-parlamentin kaksi mahtiryhmää, jotka pystyivät yhteisellä enemmistöllään päättämään parlamentin politiikan suunnasta.

Viime aikoina ryhmät ovat kutistuneet, joten ne ovat tehneet yhteistyötä etenkin Renew Europen ja vihreiden kanssa. Näiden vaalien lopputuleman perusteella S&D:n valta-asema on entistä tiiviimmin riippuvaista EPP-yhteistyöstä, sanoo Kimmo Elo.

– S&D:n todelliset mahdollisuudet vaikuttaa europarlamentissa ilman EPP:n tukea ovat minimaaliset, Elo sanoo.

Ryhmä on ennusteen mukaan menettämässä viisi edustajaa.

SDP:n keskusta-vasemmistolainen ryhmä koostuu Euroopan sosialistisista ja sosiaalidemokraattisista puolueista.

Ryhmä ajaa oikeudenmukaisia ilmastotoimia ja työntekijöiden oikeuksia.

Greens/EFA: Vihreiden ryhmä on häviämässä parikymmentä paikkaa

Suomessa puolue piti kaksi paikkaansa, mutta Euroopan vihreät romahti etenkin Ranskassa, jossa puolue menetti kahdeksan paikkaa.

Vihreät ovat tehneet yhteistyötä parlamentin isojen puolueiden kanssa etenkin ilmasto- ja ympäristöasioissa. Ryhmän huono tulos voi enteillä sitä, että kunnianhimoinen ilmastopolitiikka laskee EU:n prioriteettilistalla.

Suomalaiset vihreät ovat kuuluneet ryhmään nimeltä Vihreät / Euroopan vapaa allianssi. Ryhmässä on mukana vihreiden lisäksi myös vähemmistö- ja aluepuolueita.

Ryhmän agendalla ovat vahvat ilmastotoimet ja ihmisoikeuspolitiikka. Vihreä ryhmäkään ei ole täysin yhtenäinen. Ruotsin vihreät esimerkiksi suhtautuu koko unioniin kriittisesti. Ryhmää pitää tiukimmin yhdessä sitoutuminen ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Jaa.
Exit mobile version