maanantai, 25 marraskuun

Neste vetäytyi merkittävästä vetyhankkeesta Porvooseen muun muassa heikon tuloskehityksen takia.

Polttoaineyhtiö Neste vetäytyy Porvoon jalostamolleen suunnitellusta isosta vetyinvestoinnista. Tuoreen toimitusjohtajan Heikki Malisen mukaan päätökseen ajoivat tiukka taloustilanne ja hankala markkina.

Minna Pantzar,

Kaisa Uusitalo

Polttoainejalostaja Neste on päättänyt vetäytyä merkittävästä vetyinvestoinnista.

Suunnittelussa olleen laitoksen tarkoituksena oli tuottaa uusiutuvaa vetyä elektrolyysillä Porvoon jalostamolla. Sen tuottaman vihreän vedyn piti korvata maakaasulla tuotetun harmaan vedyn tuotanto, ja auttaa osaltaan Suomea päästövähennys- sekä vihreän vedyn investointitavotteissa.

Neste on Suomen suurin vedyn käyttäjä.

Nesteen tuore toimitusjohtaja Heikki Malinen perusteli ratkaisua taloudellisilla syillä sekä tulossa olevalla sääntelyllä.

– Tavoitteenamme on edelleen vähentää Porvoon päästöjä. Meidän pitää kuitenkin katsoa, että yhtiön velkaantuminen pysyy turvallisissa raameissa. Sääntely ei myöskään tukenut niin suuren laitoksen rakentamista kuin mitä olimme suunnitelleet. Arvioimme hanketta uudelleen ja palaamme uudella suunnitelmalla kun ratkaisu on löydetty, Malinen sanoo.

Hallituksen esitys jakeluvelvoitelainsäädännön muuttamisesta on parhaillaan valiokuntakäsittelyssä, ja se vaikuttaa myös vedystä valmistettuihin polttoaineisiin. Tavoitteena on investointien vauhdittaminen, mutta Nesteen kohdalla kävi nyt toisin.

Neste haluaisi, että jakeluvelvoitetta voisi täyttää myös sillä uusiutuvalla vedyllä, jota polttoainetta valmistavat laitokset itse käyttävät. Sääntelyssä tätä on kuitenkin rajoitettu.

Vetäytymistä vauhditti myös yhtiön torstaina julkistama heikko tulos.

Yhtiön kannattavuutta kuvaava vertailukelpoinen käyttökate suli kolmannella neljänneksellä edellisvuoden yli miljardista vajaaseen 300 miljoonaan euroon.

– Uusiutuvien polttoaineiden kysyntä ei ole kasvanut niin nopeasti kuin olemme olettaneet. Lisäksi hintataso markkinoilla on laskenut. En voi olla tyytyväinen tämän hetken tulostasoon. Olen käynnistänyt selvityksen yhtiön tilanteesta, Malinen sanoo.

Neste tienaa siis raaka-aineen jalostamisella tuotteeksi aiempaa heikommin niin uusiutuvissa kuin öljypohjaisissa tuotteissakin.

Nesteen viime vuosiin on mahtunut ylä- ja alamäkeä ja tämä näkyy etenkin yhtiön osakekurssissa.

Malinen kiistää kuitenkin sen, että yhtiö olisi kriisissä.

– Nesteellä on hyvä pohja ja vahva innovaatioalusta, mutta meidän markkinamme on muuttumassa. Tulee lisää kilpailua niin Euroopasta, Aasiasta kuin Amerikastakin. Meidän täytyy parantaa kilpailukykyämme ja tehokkuuttamme. Se on lähivuosien yksi keskeinen painopiste.

Vetyinvestointien vauhdittamiseksi selkeämpää sääntelyä

Vihreiden investointien edistymistä on seurattu tarkkaan muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitossa. Nesteen päätös vetäytyä Porvoon elektrolyysilaitoksen rakentamisesta oli näin ollen pettymys.

– Tämä hanke on ollut yksi Suomen merkittävimmistä suunnittelussa olleista vetyhankkeista. On tosi harmillista, että tämä ei mene tässä vaiheessa eteenpäin. Toisaalta päätös kuvastaa sitä kuinka haastavat markkinaolosuhteet vetyhankkeilla tällä hetkellä on, sanoo johtava asiantuntija Janne Peljo Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Yksi osa ongelmaa on sääntely.

– Toivottavasti talouskehitys paranee ja sääntely kehittyisi niin Euroopassa kuin Suomessakin siihen suuntaan, että se kannustaisi viemään näitä hankkeita eteenpäin eikä muodostuisi pullonkaulaksi niin kuin tässä kohtaa vaikuttaa osin käyneen, Peljo sanoo.

Peljon mukaan eurooppalaisen vetylainsäädännön ongelmana on muun muassa hyvässä tarkoituksessa liian pitkälle viety yksityiskohtaisuus.

– Hankekehittäjien on hyvin vaikea saada hankkeita investointipäätösvaiheeseen, koska lainsäädäntöön, sen tulkintaan ja ennen kaikkea näihin yksityiskohtaisiin vaatimuksiin liittyy niin paljon epävarmuuksia.

Jaa.
Exit mobile version