Toukokuussa 2024 suomalainen yritys Artificial Intelligence Holdings Oy (AI360) avasi sijoittajille suunnatut verkkosivut. Yhtiö kertoi tavoittelevansa noin kahdeksan miljoonan euron rahoitusta sijoittajilta.
Sijoittajille vihjattiin mahdollisuudesta saada isoja tuottoja.
”AI360 sijoittaa tekoäly-startupiin ja rahoittaa tämän sijoituksen julkisella annilla, tavoitteenaan 10-20 kertainen tuotto viiden vuoden kuluessa”, sivustolla kerrottiin.
”Tekoäly-startupilla” tarkoitetaan suomalaisten liikemiesten Luxemburgiin perustamaa yhtiötä. Sijoittajien rahoilla oli tarkoitus ostaa sen osakkeita.
Tekoälyä hyödynnetään jo sijoittamisessa. Sen avulla voidaan esimerkiksi analysoida isoja määriä dataa sijoituspäätösten tueksi. AI360:n mainitsema tuotto-odotus oli kuitenkin poikkeuksellisen suuri. Yleensä noin kymmenen prosentin tuottoa pidetään jo hyvänä.
Operaation takana oli joukko suomalaisia liikemiehiä, joilla on taustallaan Suomen oloissa poikkeuksellisen iso konkurssi. Sijoittajat menettivät siinä yli sata miljoonaa euroa.
Konkurssiin johtaneita syitä tutkii tällä hetkellä myös Suomen poliisi.
Tekoälysijoituksesta on kertonut aiemmin myös Kauppalehti.
Arvio tekoälyohjelman arvosta: Nolla tai lähes puoli miljardia euroa
Suomalaisille myytiin mahdollisuutta sijoittaa yritykseen, joka hyödyntää tekoälyä sijoituspäätösten tueksi. SILK-tekoälyteknologiaa on kehittänyt Luxemburgissa toimiva Bifin Sàrl -niminen yritys.
Näin Bifin kuvailee teknologiaa markkinointimateriaaleissaan: ”SILK pystyy käsittelemään valtavia tietomääriä ymmärryksen ja markkinatrendien sekä -tuntemusten ennustamisen tueksi äärimmäisellä tarkkuudella.”
Markkinointia varten julkaistussa raportissa kerrotaan, että SILK-teknologian arvo olisi 450,7 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi voi todeta, että lentoyhtiö Finnairin markkina-arvo on vain hiukan tätä suurempi.
Raportti on paikoin ristiriitainen. Siinä tuodaan esille, että tuotot voivat olla huikeita. Toisaalta raportissa todetaan, että mikäli SILK-ohjelma ei toimi oletetusti, sen arvo voi ollakin nolla euroa.
Bifin on itse kertonyt testanneensa SILk-ohjelmaa Helsingin pörssissä. Tuottoja syntyi esitteen mukaan 28 prosenttia kuuden kuukauden aikana. Se on kaukana tuottojen kymmenkertaistamisesta, mutta silti erinomainen lukema. Yhtiö ei kuitenkaan ole julkaissut tarkempia tietoja testauksesta.
SILK-ohjelman kehittäminen voi kestää raportin mukaan vielä yhdestä kolmeen vuotta.
Pikavippimiesten jättikonkurssi
Kovia tuottoja tavoittelevan luxemburgilaisen yhtiön toimitusjohtajana toimii suomalainen Tommi Lindfors. Hän oli suurin omistaja pikavippi- ja FinTech -alalla toimineessa suomalaisessa Mash Groupissa.
Lindfors ei antanut haastattelua.
Luxemburgilaisen firman toiminnassa on mukana myös muita Mash Groupin johtoon kuuluneita henkilöitä. Bifin Sárlin omistavat kuitenkin pääosin Mash Groupin entisten johtajien alaikäiset lapset. Omistusjärjestelyn taustalla saattavat olla poliisin ja oikeuslaitoksen toimet Suomessa. Ulosottotietojen mukaan Tommi Lindforsilla ja muilla Mash Groupin ex-johtajilla on voimassaolevia pakkokeinoja eli takavarikkopäätöksiä.
Tuhannet menettivät rahansa
Mash Group ajautui konkurssiin vuonna 2021. Konkurssin mittakaava on suomalaisittain poikkeuksellinen. Käräjäoikeudelle jätettyjen asiakirjojen mukaan yhtiöllä oli varoja 130 000 euroa ja velkoja yli 137 miljoonaa euroa.
Pari tuhatta, pääosin suomalaista, sijoitti Mash Groupiin rahojaan. Heidän joukossaan oli rikkaiden sukujen kuten Ehrnroothin suvun edustajia ja Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteeni Lukas Hradecký, mutta enimmäkseen PK-yrittäjiä ja keskiluokkaisia tavallisia suomalaisia.
Konkurssipesää hoitaaa asianajaja Robert Peldán, joka ei halua kommentoida siihen liittyviä asioita. Varovaisuutta lisää se, että myös Keskusrikospoliisilla on käynnissä Mash Groupiin liittyvä esitutkinta.
Keskusrikospoliisi ei kommentoi, keitä se epäilee ja tarkalleen mistä rikoksista.
Asiantuntija: Epärealistisia lukuja
Tekoälyä ja muuta tekniikkaa on käytetty hyväksi sijoittamisessa jo pitkään. Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvisen mukaan uusin trendi on käyttää kielipohjaisia tekoälymalleja.
– Kielimallien avulla analysoidaan erilaista teksti-informaatiota, joka avaa myös uusia mahdollisuuksia, Järvinen sanoo.
Järvinen tutustui Ylen pyynnöstä Bifin Sàrl-yhtiön julkaisemiin raportteihin ja esityksiin. Hän pitää suunnitelmia sinänsä järkevinä.
– On kiinnostava ajatus laittaa tekoäly analysoimaan esimerkiksi uutisia, lehdistötiedotteita ja erilaisia tunnustuslukuja, ja tekemään niiden pohjalta suosituksia. Se on hyvä, koska ihminen on sijoittajana usein ajatustensa ja ennakkoluulojensa vanki.
Silti Järvinen ei ole vakuuttunut sijoittajille tehdystä tarjouksesta. Hänen mielestään yhtiö ei avaa riittävästi sitä, miten tekoälyohjelma toimisi tai miksi sen arvoksi on esitetty lähes puoli miljardia euroa.
– Tällä alalla kilpailevat maailman suurimmat finanssialan yritykset ja suuret pörssiyritykset. Minkälaiset edellytykset jollain uudella pienellä tulokkaalla on kehittää algoritmeja tai parempia järjestelmiä kuin näillä?
– Se on vaativa tehtävä, ja esitteissä luvattiin aika rohkeita lukuja, Järvinen sanoo.
Tekoälystä ja sen hyödyntämisestä puhutaan tällä hetkellä paljon. Talouden peruslainalaisuuksia se ei kuitenkaan pysty muuttamaan, Järvinen huomauttaa.
– Jos joku keksisi todella tällaisen rahasammon eli algoritmin, joka monikertaistaa pääomat, niin sitä tietoa ei takuulla jaettaisi muille. Sitä käytettäisiin itse tai myytäisiin miljardeilla jollekin finanssitalolle, Järvinen sanoo.
Osakeanti keskeytettiin
Suuria tuotto-odotuksia markkinoinut osakeanti eli rahan kerääminen sijoittajilta keskeytettiin joulukuussa 2024 . Asiasta ilmoitettiin samana päivänä, kun Ylen MOT-toimitus lähetti tätä juttua varten haastattelupyyntöjä.
Miksi näin tapahtui?
Suomessa sijoittajia etsineen Artificial Intelligence Holdings Oy:n omistaa tili- ja konsulttitoimistoa pyörittävä yrittäjä. Hän ei antanut Ylelle haastattelua. Sähköpostitse hän kiisti myös omistavansa yhtiön, vaikka kaupparekisteriin hänet on merkitty sen ainoaksi osakkaaksi.
Bifin Sàrlin toimitusjohtaja Tommi Lindfors sanoo lähettämässään sähköpostissa, että osakeanti keskeytettiin, koska yhtiö ei ”tarvitse lisää pääomia”.
Lindfors jätti vastaamatta valtaosaan Ylen sähköpostilla lähettämistä kysymyksistä.