lauantai, 26 lokakuun

Pieksämäellä liikennevalot toimivat edelleen 3G-verkossa, tosin huonosti. Suurinta osaa Suomen liikennevaloista hallinnoiva Fintraffic vaihtoi liittymät 4G:hen viime vuonna.

Sähkömittareiden etälukijat, liikennevalot ja katulamput: matkapuhelinten lisäksi moni muukin tekninen laite toimii matkapuhelinverkossa.

Kun verkko ajetaan alas, myös näiden laitteiden toiminta lakkaa.

Suomessa on noin 2 200 liikennevaloristeystä, joista Fintraffic hallinnoi noin kolmasosaa. Kunnat ja kaupungit hoitavat loput valoista.

Yksikön päällikkö Olli Rossi kertoo, että Fintraffic uusi omien liikennevalojensa reitittimet viime vuonna, ja ne toimivat nyt 4G-verkossa.

Liikennevalot ja katulamput pimeänä

Pieksämäellä liikennevalojen laitteita ei ole vielä uusittu, vaikka 3G-verkko on ajettu alas lähes kokonaan, vs. katupäällikkö Mika Markkanen kertoo.

Markkanen epäilee syyksi ennen kaikkea rahaa: laitteiden uusiminen maksaa.

Pieksämäen liikennevaloja ohjataan Telian 3G-verkon kautta.

3G-verkon alasajo on aiheuttanut ongelmia liikennevalojen toiminnassa. Liikennevalojen säätäminen on ollut todella vaikeaa jo monta vuotta.

– Yhteyskatkot ovat aiheuttaneet sen, että ohjelma on kääntynyt päälaelleen. Vihreän aallon sijaan tulos on voinut olla päinvastainen, Markkanen toteaa.

3G-verkon alasajo on aiheuttanut Pieksämäellä ongelmia myös katuvalaistuksessa. Valot ovat olleet pois päältä vääriin aikoihin.

Myös katuvaloja etäohjataan Telian verkossa.

Telian yhteiskuntasuhdejohtaja Timo Saxen kertoo, että yhtiö on käynyt keskusteluja 3G-verkon alasajosta julkisen puolen asiakkaidensa kanssa. Saxen arvelee, että monia kaupunkien liikennevaloja operoidaan kolmannen osapuolen hankkimassa verkossa.

Esimerkiksi Mikkeli on ostanut liikennevalojen toiminnan Etelä-Savon Energialta.

Mikkelissä liikennevalojen verkot vaihdettiin 4G:hen kesällä. Suurin osa Mikkelin, kuten muidenkin kaupunkien, liikennevaloista toimii kaapeleilla.

Jaa.
Exit mobile version