Turku maksaa nuorille liikuntarahaa, jolla se kannustaa liikkumaan. Samalla se kuitenkin nostaa liikuntatilojen vuokria.
Turkulaiset liikuntaseurat ovat huolissaan, miten niiden rahat riittävät, kun Turku aloittaa ensimmäisenä Suomessa liikuntarahan maksamisen.
Vuodenvaihteesta lähtien Boostii-nimistä liikuntarahaa saa jokainen 7–19-vuotias. Vuosina 2014–2018 syntyneet turkulaiset saavat 160 euron ja 2006–2013 syntyneet 260 euron arvoisen edun harrastamiseen vuoden 2025 aikana.
Kaupunki kattaa liikuntarahasta aiheutuvia kustannuksia nostamalla liikuntatilojen vuokria. Nämä korotukset lankeavat tiloja käyttävien liikuntaseurojen ja sitä kautta harrastajien maksettavaksi.
Uintiseura Uinti Turun puheenjohtaja Jarno Pihlava arvioi, että heidän seuralleen lisäkustannuksia tulee noin 100 000 euron verran.
Uimareiden harrastusmaksut nousevat ainakin kympeillä kuukaudessa. Osa on laskenut harrastamisensa kallistuvan jopa 500 eurolla vuodessa.
Ulkopaikkakuntalaiset eivät saa Turun liikuntarahaa. Tämä voi vaikuttaa heidän harrastusintoonsa.
– Kaikki seurat todennäköisesti joutuvat nostamaan maksujaan. Liikuntaraha ei riitä korvaamaan turkulaistenkaan kallistuvia maksuja. Meidän seurassamme noin 30 prosenttia harrastajista on muualta kuin Turusta, kertoo Pihlava.
Vaikka harrastajat joutuvat maksamaan liikunnastaan enemmän, Pihlava pitää uudistuksen suurta tavoitetta tärkeänä.
– Lapset, jotka eivät ole harrastaneet tähän asti oikeastaan minkäänlaista liikuntaa seuroissa, voivat tulla mukaan setelin avulla. Toivottavasti tällaisia lapsia saadaan mahdollisimman paljon mukaan, kertoo Pihlava.
Miljoonia lasten liikuntaan
Turun liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari on huolestunut seurojen kriittisestä suhtautumisesta liikuntarahaan. Turun Sanomat julkaisi lauantaina jutun, johon lehti oli haastatellut kymmeniä seuroja. Yli puolet piti vaikutuksia kielteisinä.
Kalmari lupaa korjauksia uudistukseen ja jopa yhteistyötä naapurikuntien kanssa.
Turun seuroissa harrastaa liikuntaa 12 500 turkulaista ja 4 000 ulkopaikkakuntalaista 7-19 -vuotiasta. Kalmarin mukaan tuhannet lapset eivät pääse osallistumaan liikuntaan muun muassa hinnan tai asuinpaikan takia.
– Keskeinen asia on löytää sopiva harrastus, josta tykkää niin, että innostuu olemaan mukana mahdollisimman pitkään. Tämä on Turulta iso teko. Nostamme usealla miljoonalla eurolla panostuksia lasten ja nuorten liikuntaharrastusten hyväksi.
Islannissa vastaavasta liikuntarahasta on Kalmarin mukaan saatu hyviä kokemuksia.
Satsataanko huippu-urheiluun tarpeeksi?
Uinti Turun puheenjohtaja Jarno Pihlava kuului itse aktiiviaikanaan Suomen huippu-uimareiden joukkoon. Hän on huolissaan, riittävätkö vanhempien rahat ja löydetäänkö tulevaisuuden huiput varmasti.
– Kun kaikki on kallistunut, harrastusmaksut voivat olla se viimeinen pisara. Tämä tulee vähän ikävällä tavalla eriarvoistamaan perheitä. Joillakin on taloudellisesti mahdollisuus tukea omaa nuorta ja harrastamista. Joissain perheissä se ei ole mahdollista, pohtii Pihlava.