tiistai, 21 toukokuun

Näin kehysriihen päätökset vaikuttavat Lappiin: verojen korotukset kirpaisevat yrityksiä, Kemin ympärivuotinen sairaalapäivystys vaakalaudalla.

Useat tiistaina päättyneen hallituksen kehysriihen päätökset vaikuttavat erityisesti Lappiin.

Yritystukileikkauksista Lappiin vaikuttaa esimerkiksi miljoonan euron leikkaus alueellisesta kuljetustuesta, jota myönnetään pienille ja keskisuurille yrityksille.

Lapin kauppakamarin mukaan kuljetustuki auttaa erityisesti harvaan asuttujen alueiden pk-yritysten toimintaedellytyksiä.

Eniten lappilaisiin vaikuttaa arvonlisäverojen (alv) nostaminen. Yleistä arvonlisäverokantaa nostetaan 1,5 prosenttiyksikköä ja se nousee 25,5 prosenttiin.

Matkailualaan vaikuttavat eniten jo hallitusohjelmaan kirjatut majoituspalvelujen ja henkilökuljetuspalvelujen arvonlisäverojen nostaminen 10 prosentista 14 prosentin alviin, joista ei tosin päätetty nyt kehysriihessä.

Korotukset voimaan pian

Näiden korotusten voimaantulon aikataulusta ei ole tietoa, mutta Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala arvelee, että se voi tapahtua pian.

– Korkeamman arvonlisäveron osalta korotus tulee voimaan jo syksyllä, joten oletettavaa on, että se saattaa tulla alempien luokkien osalta nopeastikin voimaan.

Ansalan mukaan nopeat korotukset ovat vaikeita matkailualalle, sillä esimerkiksi ensi talven matkoja on jo myyty alemmalla arvolisäverokannalla.

– Uhka on se, että alvin korotus on realisoitumassa jo ensi talveksi.

Myös maakuntajohtaja Mika Riipi Lapin liitosta uskoo, että veronkorotukset vaikuttavat Lapin elinkeinoihin.

– Välillisiä vaikutuksia varmasti tulee, erityisesti yrityksille, jotka eivät pysty markkinatilanteen vuoksi muuttamaan hinnoittelua. Jo aiemmin hallitusohjelmassa päätetty alennetun alvikannan nosto majoituspalveluissa on varmasti matkailulle huono, mutta en silti usko, että vaikutukset olisivat kohtuuttomia.

Ammattidiesel käyttöön

Polttoaineveron korotus kirpaisee pitkien välimatkojen Lapissa.

– Toisaalta kehysriihessä päätettiin ammattidieselin käyttöönotosta ja vinjettimaksun käyttöönotosta, ja ne ovat tietenkin hyviä uutisia, miettii maakuntajohtaja Riipi.

Tämän vuoden alussa voimaan tullutta kaivosveroa korotetaan 20 prosentilla. Tavoiteltujen verojen määrä nousee 25 miljoonasta 30 miljoonaan.

Liisa Ansala ihmettelee, että nyt korotetaan veroa, jota ei ole kertaakaan vielä kerätty. Hän kuvailee päätöksentekoa poukkoilevaksi.

– Tämä on varmaan sellainen asia, joka mietityttää kaivosyhtiöitä ja investoreita.

Hyvinvointialueen talous heikkenee

Lapin hyvinvointialueen johtajan Jari Jokelan mukaan kehysriihessä linjatut sopeuttamistoimenpiteet eivät välttämättä vähennä hyvinvointialueiden kustannuksia rahoitusleikkauksia vastaavalla määrällä.

Lapille erityinen uhka on ensihoitoon liittyvien kuljetusten rahoitusvastuun siirto kokonaisuudessaan hyvinvointialueille vuodesta 2026 alkaen.

Siirto toteutetaan määrärahasiirtona valtion näkökulmasta kustannusneutraalisti siirtämällä rahoitusta Kelalta hyvinvointialueille. Lapissa on pitkistä välimatkoista johtuen korkeat kuljetuskustannukset.

Pelkona on, että Lapissa valtionrahoitus kasvaa huomattavasti vähemmän kuin Kela-tuloja menetetään.

Jokela kertoo, että sairaalatoiminnan osalta kehysriihessä linjatut toimenpiteet ovat huomattavasti tiukempia kuin Lapin hyvinvointialueen omat suunnitelmat.

Hyvinvointialueen tarkoitus on jatkaa ympärivuorokautista päivystystä Ivalossa, Kemissä ja Rovaniemellä. Suunnitelmissa on ollut jatkaa myös erikoissairaanhoidon päivystystä Kemissä, mihin kehysriihen linjaukset eivät Jokelan arvion mukaan jätä kovin paljon mahdollisuuksia.

– Riskinä on, että ensihoidon kustannukset kasvavat ja henkilöstön saatavuus heikkenee, jos päivystys Kemissä jää liian suppeaksi.

Jaa.
Exit mobile version