sunnuntai, 20 lokakuun

Sunnuntai-iltana Kalajoen Lissun Barissa oli ollut palon syttymisen aikaan yksi työntekijä ja muutamia asiakkaita. Taloudellisten vahinkojen määrää ei vielä pysty arvioimaan.

Kalajoella sunnuntai-iltana palanut ravintola ehti olla auki vain viikon ennen tulipaloa. Lissun Barin Kalajoen toimipisteen keittiössä syttyi sunnuntai-iltana tulipalo, jonka pelastuslaitos arvelee syttyneen rasvakeittimestä.

Ravintolan yrittäjä Liisa Kangasvieri kuvailee tulipalon olleen shokki.

– Meidät on otettu todella positiivisesti siellä vastaan ja toiminta on lähtenyt liikkeelle hyvin. Kyllähän se oli katastrofi, että näin kävi.

Ravintolassa oli syttymisen aikaan paikalla yksi työntekijä ja muutamia asiakkaita. Kangasvieren mukaan työntekijä oli ollut syttymisen aikaan keittiön puolella ja asiakas oli huomannut lieskat keittiössä.

Tulipalo ei levinnyt ravintolan salin puolelle keittiöstä, mutta nokea pääsi kuitenkin salin puolelle, Kangasvieri kertoo.

– Se on sellaisessa puolen sentin nokikerroksessa katosta lattiaan se salikin. Ei sitä lähdetä nyt vain luutulla ja Fairylla pyyhkimään, Kangasvieri sanoo.

Keittiö on hänen mukaansa entinen. Pelastuslaitos oli joutunut myös purkamaan keittiön kattoa, jotta välikattoon ilmanvaihdon kautta levinnyt tulipalo saatiin sammutettua.

Lissun Barilla on toimipisteet myös Alavieskassa ja Oulaisissa.

Rasvakeitinpalot ovat harvinaisia

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston sähkö- ja rakennustuotteiden ylitarkastaja Jukka Lepistön mukaan rasvakeittimistä syttyneet tulipalot ovat suhteellisen harvinaisia.

Pelastustoimen Pronto-tietokantaan merkitään vuosittain keskimäärin noin 15–20 rasvakeittimen sytyttämää rakennuspaloa- tai palovaaraa. Lepistö huomauttaa, että kyseessä ovat vain tapaukset, jotka pelastuslaitos on kirjannut. Tapauksia, joissa pelastuslaitosta ei ole tarvittu voi olla paljon useampia.

– Varsinkin ammattipuolella puhutaan rasvapalosta sen verran paljon ja kuuman rasvan vaarallisuus tiedetään ja ymmärretään.

Ammattikeittiöiden ilmanvaihtokanavat voivat tosin levittää paloa, mikäli rasva leimahtaa keittimellä ja palaa siinä hetken aikaa, Lepistö sanoo. Tämän takia kuumaa rasvaa ei pitäisikään jättää liedelle vartioimatta.

Ihmiset haluavat auttaa

Liisa Kangasvieri ei osaa vielä arvioida, kuinka ison taloudellisen tappion tulipalo aiheutti. Hänellä ei myöskään ole tietoa siitä, kuinka pitkään menee, että ravintolan tilat saadaan taas käyttöön.

– Toki itse toivon, että mahdollisimman pian saadaan remontti tehtyä ja uudet avajaiset pystyyn.

Viitisen vuotta sitten Alavieskassa avatun Lissun Barin ensimmäisen toimipisteen remontoinnissa auttoivat silloin talkootyönä paikalliset asukkaat. Kangasvieri arvelee, että myös Kalajoella jonkinlaiset remonttitalkoot voivat olla mahdollisia, kun siihen vaiheeseen päästään.

Kangasvieri kertoo, että on jo saanut yhteydenottoja ihmisiltä esimerkiksi siivousapuun liittyen myös Kalajoella.

Jaa.
Exit mobile version