sunnuntai, 22 syyskuun

Vuohi syö melkein mitä vain. Asia käy ilmi tutkimuksesta, jonka pohjatyön teki Carl von Linné 1700-luvulla.

Mitä kasveja kotieläimet syövät mieluiten? Tämän halusi selvittää ruotsalainen luonnontutkija Carl von Linné ja lähetti suuren joukon oppilaitaan ympäri Ruotsia tekemään syömistestejä viidelle yleisimmälle kotieläimelle: hevosille, lampaille, lehmille, sioille ja vuohille.

1700-luvun puolivälissä tehty tutkimus oli mittakaavaltaan vaikuttava. Eläimille tarjottiin 643:a eri kasvilajia syötäväksi, ja kokeita tehtiin yhteensä yli 2 300 kappaletta.

Tulokset kirjattiin tarkasti ylös, mutta niitä ei analysoitu. Asia on korjattu nyt 275 vuotta myöhemmin, kun Uppsalan yliopiston tutkijat ovat tarttuneet toimeen.

Krantuimmaksi osoittautui sika. Se suostui syömään vain 32 prosenttia Linnén oppilaiden tarjoamista kasveista. Toiseksi krantuin oli hevonen, joka hyväksyi 59 prosenttia kasveista. Lehmät söivät 66 prosenttia ja lampaat 82 prosenttia.

Innokkain syömäri oli vuohi, joka pisti poskeensa 85 prosenttia tarjotuista ruoista.

Sika ei ole kasvissyöjä

Siat olivat krantuimpia todennäköisesti siksi, että ne ovat kaikkiruokaisia eivätkä syö pelkkiä kasveja. Näin arvioi Uppsalan yliopiston kasviekologian professori Håkan Rydin, joka oli mukana analysoimassa tutkimustuloksia.

Kaikille eläimille maistuivat parhaiten palkokasvit ja ruohot. Ne suosivat sellaisia kasvilajeja, joita tänä päivänä pidetään terveellisinä.

– Yllättävää oli se, etteivät eläimet vältelleet kovin hyvin myrkyllisiä kasveja. Lehmät ja hevoset olivat siinä parhaita, Rydin kertoo.

Rydinin mukaan Linné teki pohjatyön tuleville tutkijoille tämän alueen analysoimista varten. Hän teki sen 200 vuotta ennen kuin biologit ottivat käyttöönsä tilastot.

– On kertakaikkisen kiehtovaa, että kaikki kerätty data on dokumentoitu. Jos tämä olisi tehty lähempänä nykypäivää, raakadataa ei olisi todennäköisesti säästetty.

Kyseessä saattoi hyvinkin olla ensimmäinen koe tieteenalalla, jota vasta myöhemmin ryhdyttiin kutsumaan ekologiaksi.

Linnén merkittävin saavutus oli tieteellisen taksonomian kehittäminen. Tutkijoiden mukaan kotieläinkoe oli ensimmäisiä tutkimuksia, joissa Linné käytti luokitteluaan.

Jaa.
Exit mobile version