maanantai, 23 syyskuun

Lohjan tilanne on luonut ruuhkia Hyvinkään sairaalaan, jossa uransa alussa oleva kätilö kokee riittämättömyyden tunnetta ja ahdistusta lähes päivittäin.

Uudenmaan erikoissairaanhoidosta vastaava HUS-yhtymä kertoi aiemmin tällä viikolla, että se sulkee Lohjan sairaalan synnytysosaston joulukuun alussa.

Yle kysyi uutisen yhteydessä yleisön kommentteja ja ajatuksia päätöksestä, ja viestien perusteella etenkin Länsi-Uudenmaan alueella asuvat odottavat äidit vaikuttavat olevan huolissaan tilanteesta.

Vihdin Nummelassa asuvan Tiina Krooksin toisen lapsen laskettu aika on marraskuun 27. päivä. Hän luki uutista synnytysosaston sulkemisesta lähes kauhunsekaisin tuntein.

– Rehellisesti sanottuna vähän hirvittää. Nyt vaihtoehdot ovat käytännössä Hyvinkää, Helsinki ja Espoo, ja niistä kaikki vaikuttavat huonoilta, Krooks kertoo puhelimitse.

Krooksin perheessä kaikki on suunniteltu sen mukaan, että synnytys tapahtuu Lohjalla. Esimerkiksi Hyvinkää on sijaintinsa puolesta hankala, sillä perheen esikoinen täytyy viedä hoitoon päinvastaiseen suuntaan.

Espoosta Krooks sanoo kuulleensa ja lukeneensa paljon kriittisiä kommentteja.

– Espooseen on ajallisesti Vihdistä suunnilleen sama matka kuin Lohjalle, mutta mietin onko siellä oikeasti tilaa ja miten asiat siellä sujuvat.

Krooksin esikoinen syntyi Lohjalla keväällä 2022. Hän kehuu kokemusta kaikin puolin onnistuneeksi ja positiiviseksi.

Monissa Ylen saamissa viesteissä korostuu pitkät välimatkat, joita Uudellamaalla nykyisin on jo lakkautettujen synnytysosastojen vuoksi.

Tammisaaren synnytysosaston toiminta päättyi keväällä 2010 ja Porvoon loppuvuodesta 2016.

Helsingin Kätilöopisto lakkautettiin sisäilmaongelmien takia vuonna 2017.

Pitkä ajomatka synnytyssairaalaan voi aiheuttaa poikkeuksellisia tilanteita: Elokuun lopulla Svenska Yle kertoi Raaseporin Snappertunassa asuvan perheen lapsesta, joka syntyi pitkän ajomatkan jälkeen Jorvin sairaalan parkkihallissa.

Hyvinkäällä synnytysruuhka, kätilö harkitsee irtisanoutumista

Uutiset Lohjan synnytysosaston lopettamisesta ovat poikineet voimakasta kritiikkiä myös kätilöiden keskuudessa.

Ylen haastatteleman Hyvinkään sairaalassa työskentelevän kätilön Eedith Niskasen mukaan Lohjan tilanne on nyt kesällä näkynyt suoraan Hyvinkäällä: Lohjan synnytysosasto oli kesän suljettuna, ja etenkin elokuu on ollut Hyvinkäällä Niskasen mukaan sietämätön.

Hyvinkäällä synnyttäjille on yhteensä kymmenen paikkaa, joista viisi on synnytyssaleja. Niskasen mukaan lähes joka vuorossa on ruuhkaa.

– Ideaalitilanteessa kätilö hoitaa yhtä käynnissä olevaa synnytystä ja vaikkapa yhtä latenssivaiheen synnyttäjää tai käynnistystä. Latenssivaihe ei kuitenkaan tarkoita, ettei synnyttäjä tarvitsisi kätilön läsnäoloa tai hoitoa, Niskanen sanoo.

Synnytyksen kulkua ei voida ennustaa, sillä tilanteet muuttuvat nopeasti. Niskasen mukaan toisinaan vauvoja synnytetään tarkkailuhuoneissa, koska saleja ei ole vapaana.

Hänen mukaansa Hyvinkäällä syntyi elokuussa 205 vauvaa, joka on 15 enemmän kuin saman aikaan vuonna 2023. Lohjan synnyttäjistä iso osa on kesäsulun aikana halunnut synnyttää joko Hyvinkäällä tai Uudenmaan ulkopuolella.

Hän kuvailee tunnelmaa Hyvinkään synnytysosastolla kiireiseksi ja murheelliseksi.

– Tuntuu, että työn määrä lisääntyy koko ajan. Aika ei riitä läsnäoloon, jolloin kätilön työtä ei voi tehdä arvokkaasti. Riittämättömyyden tunne ja ahdistus eivät ole tunteita, joiden kanssa haluan kamppailla lähes jokaisessa työvuorossa.

Niskasen mukaan henkilökunta ja lähiesihenkilöt tekevät kyllä kaikkensa, jotta kiire ei näy synnyttäjille ja hoito on turvallista.

Vielä muutama vuosi sitten, kun hän opiskeli kätilön ammattia, näkymä työtilanteeseen Uudellamaalla oli täysin toinen kuin nyt.

– Silloin pohdittiin, onko kaikille töitä. Nyt pohditaan, onko kaikille töille tekijöitä.

Jaa.
Exit mobile version