keskiviikko, 26 kesäkuun

Harjoitukseen osallistuu ensimmäistä kertaa ulkomainen ilmatorjuntayksikkö Saksasta.

Mirva Ekman,

Petri Kuikka

Kokkolan Lohtajalla on käynnissä merkittävän suuri maa-, meri- ja ilmavoimien ilmapuolustusharjoitus ADEX 1/24 Mallet Strike.

Kyseessä on tällä kertaa poikkeuksellinen harjoitus: ilmapuolustusharjoituksessa on mukana ensimmäistä kertaa ulkomainen toimiva ilmatorjuntayksikkö.

Saksalainen DEU Patriot -osasto toi mukanaan esimerkiksi pitkän kantaman ilmatorjuntajärjestelmän. Osasto harjoittelee yhdessä suomalaisten joukkojen kanssa.

Everstiluutnantti, ilmapuolustusharjoituksen esikuntapäällikkö Jussi Ansamaa kertoo, että kyse on merkittävästä muutoksesta verrattuna aiempiin ilmapuolustusharjoituksiin, joita on järjestetty vuodesta 1952 alkaen.

– Kansainvälisen yhteistyökyvyn todentaminen on ammattilaistenkin kouluttamisessa tärkeää ja myös sen osoittaminen, että pystymme toimimaan yhdessä ulkomaisten liittolaisten joukkojen kanssa, Ansamaa sanoo.

Ansamaan mukaan kokemukset ovat olleet positiivisia. Harjoituksessa on päästy löytämään ratkaisuja järjestelmien yhteensopivuudessa sekä havaittu kykyä puolustaa yhdessä ilmatilaa.

Haasteitakin riittää

Ilmapuolustusharjoituksen esikuntapäällikkö Jussi Ansamaa tietää, että isossa harjoituksessa riittää aina työtä ja haasteita.

– Kyberturvallisuus- ja tietoturvakysymysten pitää olla kirkkaana mielessä. Harjoituksessa päästään käytännössä testaamaan näitä asioita ja järjestelmiä. Perusta on olemassa, mutta kokonaisuus vaatii edelleen työtä. Se on se, mitä me ja liittouma viedään yhdessä eteenpäin.

Ansamaa kehuu Lohtajan ja Vattajanniemen ampumaharjoitusaluetta poikkeuksellisen hyväksi harjoittelualueeksi muun muassa kovapanosammuntoihin.

– Vastaavaa aluetta ei Suomesta löydy. Kykenemme hyvin rajoitusten ja muiden raamien kanssa toimimaan vastuullisesti ja hyvässä yhteistyössä ympäristön huomioon ottaen, Ansamaa sanoo.

Ansamaan mukaan Suomen ilmapuolustus eli ilma- ja hävittäjätorjunta on erittäin hyvässä tilassa järjestelmien ja kaluston puolesta tällä hetkellä.

Harjoituksessa on otettu huomioon myös esimerkiksi elektronisen häirinnän elementtejä ja keinoja toimia erilaisissa uusissa toimintaympäristöissä.

Harjoitus loppumetreillä

Harjoitus jakaantui kahteen vaiheeseen: ensimmäinen viikko oli kovapanosammuntoja ja toinen viikko joukkojen taktista harjoittelua ilman kovapanosammuntaa.

Harjoituksen päämääränä on parantaa reserviläisten, varusmiesten sekä henkilökunnan osaamista ilmatorjunnan sekä ilmapuolustuksen eri tehtävissä operatiiviseen tehtävään harjaantumiseksi.

Harjoituksessa käytettävään kalustoon kuuluu noin 350 ajoneuvoa, noin 20 lentokonetta sekä kaksi helikopteria, kolme merivoimien alusta sekä maa- ja ilmavoimien lennokkikalustoa.

Harjoituksessa on mukana 1 500 taistelijaa.

Mallet Strike järjestetään Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueella 14.-23.5.2024.

Jaa.
Exit mobile version