sunnuntai, 6 lokakuun

Vielä perjantaiaamulla lentoasemalla oli edelleen vajaa 200 laukkua, jotka jäivät eilen lähteneistä koneista. Finavian mukaan häiriön oli aiheuttanut reititin.

Mikko Rita,

STT,

Anna Horppu

Loputkin Helsinki-Vantaan lentoasemalle jääneistä matkatavaroista saadaan lähetettyä tänään perjantaina lentoyhtiöiden kautta omistajilleen. Asiasta kertoi Finavian viestintä STT:lle perjantaina iltapäivällä.

Vielä perjantaiaamulla lentoasemalla oli edelleen vajaa 200 laukkua, jotka jäivät eilen lähteneistä koneista. Laukut jäivät kyydistä matkatavaroiden kuljetusjärjestelmän laajamittaisen vikaantumisen takia.

Lentoyhtiöt ovat kuljettaneet laukkuja matkakohteisiin eilisen päivän, yön ja tämän aamun aikana.

Matkatavaroiden kulku kuljetinhihnaa pitkin eteenpäin tyssäsi eilen torstaina aamuneljältä.

Laukkusuma ehti kasvaa melkoiseksi ennen kuin matkatavaroiden käsittelyn varajärjestelmä saatiin käyntiin.

– Noin 1500 laukkua oli pahimmillaan, mutta niitä on saatu hyvin eteenpäin, sanoi lentoaseman varajohtaja Jani Elasmaa Ylelle perjantaiaamulla.

Kaikkiaan muutama tuhat laukkua oli myöhässä, eli ne saapuivat myöhässä kuormaukseen. Koneiden lastaaminen viime tingassa viivästytti useita lentoja.

Lähtöaula ruuhkautui torstaina pahoin

Finavia kertoi perjantaiaamulla tunnistaneensa vian aiheuttajan ”suurella varmuudella”.

– Näyttää siltä, että se oli reititin, Elasmaa kertoi aamulla.

Järjestelmää testataan perjantain aikana laite- ja komponenttivalmistajan tuella. Vika muun muassa toistetaan hallitusti ja tehdään vaadittavat korjaukset. Näin halutaan varmistaa, että se ei uusiudu.

Torstaiaamun häiriötilanne kosketti kaikkiaan useaa tuhatta matkustajaa eri tavoin.

Lähtöaula ruuhkautui pahoin aamuruuhkan aikaan torstaina.

– Peruutuksia tai matkalta myöhästymisiä oli ainoastaan yksittäisiä, Elasmaa sanoi.

Tuhansia matkatavaroita jäi eilen lähtöaulaan avoimeen tilaan matkustajien kiirehtiessä lennoilleen. Elasmaa kertoi aamulla, ettei hänen tiedossaan ole, että yhtään laukkua olisi kadonnut.

– Laukut olivat koko ajan valvonnan alla.

Elasmaa kommentoi STT:lle, että joitakin matkustajia myöhästyi ruuhkan vuoksi lennoilta, mutta myöhästymiset olivat yksittäisiä. Hänen mukaansa Finavia on saanut matkustajilta kielteistä palautetta eilisistä ongelmista. Osa matkustajista on myös kiitellyt laukkujen nopeaa toimitusta.

Lentoasema ruuhkautui myös syyskuun alussa, kun käyttöön tulivat uudet nesterajoitukset. Elasmaa ei osannut kommentoida STT:lle, ovatko lähekkäin sattuneet ongelmat vaikuttaneet Finavian maineeseen.

– Nestesäännön muuttuminen koskee kaikkia Euroopan lentoasemia, jotka käyttävät vastaavaa laitteistoa. Tietysti on todella harmillista myös Finavialle, että on investoitu näihin uusiin laitteisiin. Nyt tuli päätös, että niitä ei saakaan käyttää niin kuin oli alun perin suunniteltu, hän kommentoi.

Juttua muokattu perjantaina 4. lokakuuta kello 17:00: päivitetty aikamuodot kauttaaltaan ja lisätty lentoaseman varajohtajan Jani Elasmaan kommentit STT:lle.

Jaa.
Exit mobile version