keskiviikko, 27 marraskuun

Danske Bankin mukaan erityisesti hotelli- ja hiihtokeskushankkeiden rahoitukselle on kysyntää. OP:n mukaan lähivuosina on tiedossa suuria investointeja.

Lentomatkailu on helpottanut Lapin taloustilannetta. Tänä vuonna on julkistettu ensimmäisiä ulkomaisia suoria reittilentoja Lappiin. Kuva: Pasi Salminen / Pasi Salminen photography oy

Lapissa kasvanut matkailu näkyy investointien lisääntymisenä, pankeista kerrotaan. Danske Bankin tiedotteessa kerrotaan, että Pohjois-Suomessa käynnissä on ”investointibuumi”.

– Meillä on aktiivista investointikysyntää erityisesti hotelli- ja hiihtokeskushankkeiden rahoitukseen, pankin yritysasiakasliiketoiminnan johtaja Elina Fogelholm toteaa.

OP Pohjolan yritysasiakkuuksista vastaavan pankinjohtajan Sami Heikkilän mukaan nykyinen investointitilanne on vireä, ja lisäksi yrityksillä on suunnitelmia suurille investoinneille tuleville vuosille.

– Kaikki niistä eivät välttämättä toteudu vielä vuonna 2025, Heikkilä sanoo.

Luksusmatkailu kasvaa erityisen paljon

Kotimaisten sijoittajien lisäksi matkailu vetää puoleensa myös kansainvälisiä sijoittajia. Danske Bankin mukaan kansainvälinen kiinnostus luksusmatkailua kohtaan kasvaa.

Usein raharikkaiden matkailukohteet ovat piilopirttejä, ja pohjoisesta haetaan räätälöityjä elämyksellisyyden kokemuksia.

– Alueen ylelliset palvelut ja ainutlaatuinen luonto, kuten revontulet ja lumiset maisemat, ovat tehneet Pohjois-Suomesta vetovoimaisen kohteen luksusmatkailijoille, Fogelholm kertoo.

Myös OP Pohjolan Sami Heikkilän mukaan monet uudet hankkeet keskittyvät ”korkeatasoiseen” majoitukseen.

– Jos normaalisti hotellit ovat 150–300 euroa (per yö) niin nämä korkealuokkaiset majoitukset ovat 700 eurosta ylöspäin, ne voivat olla jopa yli tuhannenkin euron luokkaa yöhinnaltaan, Heikkilä kuvailee.

Lentoreitit mahdollistavat kasvun, työvoimapula rajoittaa

Suurin osa matkailijoista matkustaa Lappiin lentäen. Siksi lentoreitit ovat tärkeitä investointien kannalta. Danske Bankin mukaan panostukset lentoyhteyksiin maksavat itsensä moninkertaisesti takaisin.

Vaikeuksia pohjoisten alueiden talouskasvulle tuottaa työvoimapula, mikä tekee Lapista muuhun poikkeuksellisen maakunnan.

Maakunnassa työttömyysaste on laskenut ja työttömiä oli heinäkuun lopussa kuusi prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana.

Aina kysymys ei ole siitä, että työntekijät eivät haluaisi muuttaa Lappiin talvikaudeksi. Yhtenä vaikeutena on löytää tarpeeksi asuntoja kausityöntekijöille, muistuttaa OP:n Sami Heikkilä.

– Rahoittajien, sijoittajien ja kuntienkin pitäisi ehkä yhdessä löytää tähän ratkaisuja, Heikkilä sanoo.

Toisaalta kesämatkailun kasvuun asetetaan toiveita, ja myös ensimmäisiä ympärivuotisia reittilentoja ulkomailta Lappiin on julkaistu.

Jaa.
Exit mobile version