keskiviikko, 2 huhtikuun

Pelastuslaitos lähtee lumivyöryihin isolla vasteella. Kun tilanne on arvioitu paikan päällä, voidaan joukkojen kokoa säädellä tarpeen mukaan.

  • Taina Nuutinen-Kallio
  • Kati Rantala

Reilu viikko sitten Kilpisjärven Salmivaarassa ja Ylläksen Kesänkitunturilla oli lumivyöryjä. Molempiin hälytettiin iso joukko pelastusviranomaisia, kuten helikoptereita, useita pelastusryhmiä ja pelastuskoirakko. Mukana oli myös lumivyöryteknikko.

Lumivyörykouluttaja ja Lapin pelastuslaitoksen ylipalomies Joonas Kortelainen kertoo, että pelastusvaste eli se kuinka paljon pelastajia ja kalustoa lähetetään, riippuu siitä, minkälaiset esitiedot tapahtumasta on.

Esimerksi Kesänkitunturille lähdettäessä ei ollut tiedossa onko vyöryn alle jäänyt ihmisiä.

– Viranomaisten oli järkevä lähteä isolla vasteella liikenteeseen ja sitten tarvittaessa karsia sitä pienemmäksi, kun selviää lisätietoja, arvioi Kortelainen.

Pallaksen kahden henkilön kuolemaan johtanut lumivyöryonnettomuus on vaikuttanut viranomaisten varautumiseen, kertoo lumivyörykouluttaja ja Pallaksen turmassa etsintöjä johtanut vanhempi konstaapeli Antte Lauhamaa.

– Koulutuksia ja harjoituksia on alettu järjestää lisää.

Lauhamaa ja Kortelainen olivat Ylläksellä vetämässä lumivyörykoulutusta, jossa pelastusviranomaiset pääsivät tutustumaan Kesänkitunturin vyöryalueeseen.

– Tässäkin tapauksessa oli ollut laskija vyöryn mukana, niin koulutuksesta tuli heti vähän todentuntuisempi. Osallistujat pystyivät havainnoimaan, minkälainen oikea vyöry on, Kortelainen toteaa.

Kesänkitunturin vyöryssä ei kuitenkaan jäänyt ihmisiä vyöryn alle.

Haudattuja haalareita

Nelipäiväinen koulutus huipentui pelastusharjoitukseen. Lunta tuprutti, ja olosuhteet olivat haastavat. Se teki harjoituksesta realistisen.

Pelastettavien uhrien virkaa toimittivat lumen alle haudatut kelkkahaalarit.

Kolmella etsittävistä uhreista oli lumivyörypiipparit, jollaisia esimerkiksi vapaalaskijat ja moottorikelkkailijat yleensä kantavat mukanaan.

Monet tunturialueella liikkujat, kuten lumikenkäilijät, eivät niitä kuitenkaan käytä. Tämä vaikeuttaa pelastustoimia huomattavasti.

Niinpä harjoituksessa etsittiin myös kahta lumeen hautautunutta uhria, joilla ei piipparia ollut.

Harjoituksessa oli mukana myös lumivyörykoira Telma, joka osoitti tehokkuutensa erityisesti löytämällä uhreja, joilla ei ollut piipparia.

– Koirahan löysi hyvin nopeasti ensimmäisen uhrin, jolla ei ollut piipparia. Ja sitten se teki myös merkkauksen toiseen uhriin, jolla ei ollut piipparia, kertoo Lauhamaa.

Lauhamaan mukaan harjoittelun ydinajatuksena on se, että koulutettavat omaksuvat ne tiedot ja taidot, mitä heillä täytyy olla, kun he joutuvat etsintöihin, joissa on haastavat olosuhteet.

– Heidän pitää osata etsiä ja organisoitua oikealla tavalla ja homman pitää pysyä niin sanotusti kasassa.

Vaaralliset vyöryolosuhteet

Lapissa lumivyöryriski on tällä hetkellä huomattava luonnontilaisilla tuntureilla Kilpisjärvellä, Ounas- ja Pallastuntureilla, Saariselällä sekä Ylläksellä ja Levillä. Lumivyöryolosuhteet ovat siis vaaralliset. Luostolla, Pyhällä ja Koillismaan Rukalla lumivyöryolosuhteet ovat tietyissä paikoissa kohonneet.

Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Henri Nyman arvioi, että lumivyöryriski on korkeimmillaan lauantaina. Ensi viikolla tilanne voi helpottua yöpakkasten myötä.

Tällä hetkellä muualla lunta on vuodenaikaan nähden tavanomainen määrä, mutta Kilpisjärvellä sitä on poikkeuksellisen paljon, 1,5 metriä ja lisääkin on luvassa.

Jaa.
Exit mobile version