torstai, 12 joulukuun

Nuori ruotsalaistaiteilija antoi inspiraatiota myös joulupukin ulkonäölle – jonka viimeisteli eräs suomalaissyntyinen amerikkalainen.

Ennen vanhaan – ja kukaties vieläkin – meillä oli taloa ja sen asukkaita suojelevia kodinhaltioita eli kotitonttuja. Jokaisella oli oma tarkkaan rajattu työnkuvansa eikä niiden elämä nykyihmisen tapaan ollut jatkuvaa oppimista. Kotitonttu huolehti päärakennuksesta, saunatonttu löylyhuoneesta, aittatonttu aitasta ja sillä selvä.

Niillä oli kummallinen kaksoisrooli paitsi kodin palvelijana myös sen pomona. Kotitonttuja piti hyvitellä kunnioittavalla käytöksellä, ruualla ja lahjoilla.

Sitten tuli ruotsalainen taiteilija Jenny Nyström (1854–1946), joka yhdisti pohjoismaisen kansanperinteen jouluun.

Joulunpunaista

Nyströmin ura joulukuvaston luojana alkoi 1870-luvulla, kun toinen ruotsalainen, Viktor Rydberg kirjoitti joulukertomuksen ”Pikku Simon seikkailut jouluiltana”. Tarinassa joulumaailman maahinen tuli vierailulle, otti Simon mukaansa rekeen ja parivaljakko kiersi talosta taloon jakamassa lahjoja.

Muutamaa vuotta myöhemmin 18-vuotias, Göteborgissa taidekoulua käynyt Jenny Nyström sai Rydbergin kirjan kuvitettavakseen. Nyströmin väripaletissa maahinen sai punaisen piippalakin ja iloisen punaiset vaatteet.

Nykyään ehkä sanoisimme väriä joulunpunaiseksi.

Joulutonttu sai kuvallisen ilmiasun, joka edelleen on voimissaan.

Myöhemmin urallaan Jenny Nyström kuvitti paljon joululehtiä ja teki klassikkojoulukortteja, joita yhä edelleen on kaupoissa myytävänä.

Jenny Nyströmin jalanjäljissä joulua kuvittivat Suomessa Martta Wendelin ja Rudolf Koivu.

Suomella sormensa pelissä joulupukin ulkonäössä

Jenny Nyströmin tontut olivat inspiraationa myös joulupukin ulkonäölle.

Joulupukin habituksen viimeisteli ja teki maailmalla tunnetuksi muuan amerikkalainen mainosmies, jonka äiti oli ruotsalainen ja jolla isänsä puolelta oli suomalaiset juuret.

Mies oli nimeltään Haddon Sundblom ja hänen isänsä oli Föglöstä, Ahvenanmaalta. Michiganissa syntynyt Haddon antautui myöhemmin mainosalalle.

Coca-Cola tilasi häneltä jouluisen mainoskampanjan, jonka Sundblom rakensi vatsakkaan, hyväntahtoisen näköisen joulupukin ympärille. Iso parta, silmälasit ja pilkettä silmässä. Ensimmäisen kerran tämä niin sanottu Coca-Cola-pukki esiintyi vuonna 1931.

Juuri tällaisen joulupukin maailma halusi.

Ennen Sundblomin tyylittelemää pukkia ei ollut yksimielisyyttä siitä, miltä joulupukin pitäisi näyttää.

Taidemaalari elätti perhettään joululla

Jenny Nyström ei ollut pelkkä tonttuäiti vaan vakavasti otettava taidemaalari. Taidekoulun lisäksi hän harjoitti taideopintoja Tukholman kuninkaallisessa taideakatemiassa. Voitettuaan (ensimmäisenä naisena koskaan) akatemian taidekilpailun, sai hän apurahan taideopintoihin Pariisissa 1882–1886.

Hänen nuoruuden haaveensa oli oma taidenäyttely Pariisissa, joka toteutuikin aikanaan.

Jenny Nyström oli nykyaikainen, työtä tekevä nainen aikana, jolloin katsottiin, että naisen paikka oli kotona. Hän jäi leskeksi 1927 ja elätti sen jälkeen yksin pientä perhettään.

Nimenomaan joulun kuvittajana Jenny Nyströmistä tuli yksi Ruotsin rakastetuimmista taiteilijoista. Hän kuoli Tukholmassa vuonna 1946, 92-vuotiaana.

Lähteenä mm. Kalmarin läänin museo.

Jaa.
Exit mobile version