lauantai, 18 toukokuun

Oikeusministeriön työryhmän mukaan aserikosten kovemmat rangaistukset vastaisivat nykyistä paremmin yleisesti rikosten paheksuttavuutta ja vakavuutta.

Oikeusministeriön asettama työryhmä ehdottaa kiristyksiä aserikosten rangaistuksiin.

Luvattoman aseen mukana pitäminen yleisellä paikalla tai kulkuneuvossa lisättäisiin törkeän ampuma-aserikoksen tekotavaksi. Lakiehdotuksessa kaikkien törkeiden ampuma-aserikosten vähimmäisrangaistus korotettaisiin kahdeksi vuodeksi vankeutta.

Uutena rikoksena säädettäisiin rangaistavaksi ampuma-aseen käsittely vakavaa rikollista toimintaa varten. Siitä voitaisiin tuomita enintään neljän vuoden vankeusrangaistukseen.

Esimerkiksi ampuma-aseen lainaaminen tai luovuttaminen järjestäytyneelle rikollisryhmälle tai sen yrittäminen katsottaisiin jatkossa tällaiseksi rikokseksi.

Oikeusministeriön työryhmä perustelee lain tiukennuksia sillä, että aserikosten kovemmat rangaistukset vastaisivat nykyistä paremmin yleisesti rikosten paheksuttavuutta ja vakavuutta. Aserikoksia koskevat rangaistussäännökset olisivat myös kattavampia.

Oikeusministeriö myös tavoittelee uusien rikosten tekemistä estävää vaikutusta ja erityisesti hengen ja terveyden tehokkaampaa suojaa.

”Kun aseita on mukana, niihin helposti tartutaan”

Turun yliopiston rikosoikeuden apulaisprofessori Tatu Hyttinen kommentoi hallitusohjelmaan kirjattuja lakiuudistuksia Yle uutisille tuoreeltaan viime kesänä. Hänen mukaansa aseiden kanniskeluun puuttuminen entistä tiukemmin on perusteltua.

– Kun aseita on mukana, niihin helposti tartutaan, Hyttinen sanoi.

Hän arvioi törkeiden ampuma-aserikoksien kahden vuoden vähimmäisrangaistuksen olevan melko korkea. Hyttisen mukaan olisi toisaalta pohdittava, miten rikos suhteutuu muihin samantyyppisiin rikoksiin.

Esimerkiksi törkeästä ryöstöstä minimirangaistus on kaksi vuotta, maksimirangaistus 10 vuotta.

– Ladatun aseen kantaminen julkisella paikalla on hyvin moitittava teko, johon on syytä puuttuakin. Mutta vielä moitittavampaa on käyttää asetta ryöstöön. Olisi jonkinlaisen suhteellisuusperiaatteellisen mietinnän paikka, voiko näissä rangaistusasteikot lähteä samasta.

Lakiehdotukset ovat lausunnoilla 7. kesäkuuta saakka.

Jaa.
Exit mobile version