keskiviikko, 23 lokakuun

Viimeiset kuusi vuotta Hannu Takkula työskenteli Luxemburgissa Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsenenä.

Emilia Saukkonen,

Mia Sivula

Lapin maakuntajohtajan viransijaiseksi on valittu Hannu Takkula 1.11.2024 alkaen. Virka on määräaikainen ja kestää maakuntajohtaja Mika Riipille myönnetyn virkavapaan ajan. Riipi siirtyi kansanedustajan tehtäviin aiemmin tänä vuonna.

60-vuotias Takkula oli keskustan Lapin vaalipiirin kansanedustaja vuosina 1995–2004. Ennen nousemistaan eduskuntaan hän työskenteli luokanopettajana Posiolla ja radiotoimittajana Rovaniemellä. Vuonna 2004 Takkula valittiin Euroopan parlamenttiin, jossa hän toimi Suomen edustajana vuosina 2004–2015 sekä 2015–2018. Viimeisen kuuden vuoden ajan Takkula on toiminut Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsenenä. Tehtävä oli määräaikainen ja päättyi kesäkuussa 2024.

Euroopan ytimestä käsin Lappi näyttäytyy Takkulan mukaan monimuotoisena mahdollisuuksien maakuntana. Metsä- ja kaivosteollisuus voivat tuottaa lisäarvoa koko Euroopalle, mutta ennen muuta lappilaisille itselleen.

Toisaalta Lappi näyttäytyy Eurooppaan matkailumaakuntana, jonka arvo on tunnustettu.

– Päivittäisissä keskusteluissa kollegoiden kanssa sekä Euroopan parlamentissa että Luxemburgissa tilintarkastustuomioistuimessa ihmiset puhuivat joko matkastaan Lappiin tai siitä, että tulevat jonain päivänä käymään Lapissa.

Takkula lisää, että koska Lappi on ainoa eurooppalainen maakunta, jossa asuu alkuperäiskansaa, sitä tulee kehittää yhdessä kestävällä tavalla.

– On tärkeää, että kaikki tahot voivat toimia täällä yhdessä ja että eri hankkeille on sosiaalinen hyväksyttävyys. Potentiaalia Lapilla on paljon, hän sanoo.

Takkula on muuttanut takaisin Rovaniemelle oltuaan pois viimeiset 20 vuotta.

– Palaan juurilleni. Elämä rauhoittuu siinä suhteessa, että nyt minulla on selkeä kotipesä.

Maakuntajohtajan virkaa haki kuusitoista henkilöä, joista yksitoista täytti asetetut kelpoisuusehdot. Lapin liiton valtuusto äänesti viransijaisen valinnasta. Hannu Takkula sai 28 ääntä 49 äänestä. Vastaehdokas Päivi Ekdahl sai 15 ääntä ja Timo Nousiainen kuusi.

21.10.2024 klo 14:28: Juttua päivitetty kauttaaltaan.

Jaa.
Exit mobile version