tiistai, 15 lokakuun

Petotilannetta erityisesti eteläisissä poropaliskunnissa kuvataan ”katastrofaaliseksi”. Poronhoitajista osa käyttää työajastaan jopa pari kuukautta vuodessa petojahtiin.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah (kd.) lupaa helpotusta suurpetojen metsästämiseen.

Ministeriön suurpetotyöryhmä helpotti jo kesällä petopyyntiä niin, että esimerkiksi suden poistamiseen tarvittavan poikkeusluvan voimassaoloa jatkettiin viikolla, eli lupa on voimassa kuukauden kerrallaan. Myöskään pyydettävää sutta ei tarvitse enää yksilöidä.

Lisää on Essayahin mukaan tulossa, kun EU parhaillaan rukkaa uusiksi Bernin sopimukseen perustuvaa suurpetopyyntiin liittyvää sopimusta.

– Sopimuksessahan susi on luokiteltu erityisen suojeltavaksi. Nyt on ymmärretty, että pedot eivät ole vain yksittäisen valtion ongelma, vaan laajemminkin eurooppalainen ongelma. Uudistuvalla sopimuksella on vaikutuksensa kansalliseen petopolitiikkaan, Essayah sanoo.

– Lisäksi ministeriön työryhmä pohtii myös uudistusta esimerkiksi suden kannanhoidolliseen metsästykseen. Siihen on luvassa helpotuksia, Essayah totesi.

Essayah vieraili maanantaina Kuusamossa Oivangin poroerotusaidalla, missä viesti ministerille oli karu: petotilanne erityisesti eteläisellä poronhoitoalueella on katastrofaalinen.

Petopyynti on poroihmisten harteilla

Kuusamolaisen Oivangin paliskunnan poroisäntä Juha Kujala muistuttaa, että petojen pyynti on siirtynyt tyystin poronhoitajien harteille. Näin siksi, että esimerkiksi suden kannanhoidollinen pyynti on kielletty poronhoitoalueen ulkopuolella.

– Osa porotalouksista käyttää vuosittain jopa 60–70 päivää työajastaan petojen pyyntiin. Se on kohtuutonta, Kujala sanoo.

Kujala laskee, että tälläkin hetkellä poronhoitoalueella on voimassa 14 suden kaatolupaa.

Pelkästään Kuusamossa poronhoitajat käyttivät rahaa petojahtiin Kujalan mukaan viime vuonna noin 800 000 euroa. Kuusamolaiset poroihmiset ovat pyytäneet Juha Kujalan mukaan viimeisen kahden vuoden aikana lähes 50 sutta.

Juha Kujala sanoo, että poronhoitajien tavoite on puolittaa petovahingot tulevan viiden vuoden aikana.

– Se onnistuu vain poistamalla pedot. Eteläisellä poronhoitoalueella tilanne on katastrofaalinen, petopaine on viimeisen kahden vuoden aikana räjähdysmäisesti kasvanut, Kujala sanoo.

Kujalan mukaan erityisesti kannanhoidollisen pyynnin kielto poronhoitoalueen ulkopuolella on kärjistänyt petotilanteen poronhoitoalueella ”sietämättömäksi.”

Jaa.
Exit mobile version