perjantai, 18 lokakuun

Italia, Tanska ja Hollanti isännöivät koordinaatiokokouksen, jonka päätarkoituksena oli keskustella niin kutsutuista innovatiivisista ratkaisuista siirtolaisuuden torjumiseksi.

EU-maiden poliittiset johtajat ovat torstaina kokoontuneet Brysselissä järjestettävään huippukokoukseen.

Poliittisesti yhtenä vaikeimpana aiheena kokouksessa pidetään maahanmuuttoa, josta jäsenmailla on toisistaan poikkeavia näkemyksiä.

Etenkin Puola on kuumentanut keskustelua maahanmuutosta ennen kokousta. Maan pääministeri Donald Tusk haluaa kieltää väliaikaisesti oikeuden turvapaikan hakemiseen Valko-Venäjältä tulevilta siirtolaisilta.

Tuskin mukaan Venäjä ja Valko-Venäjä käyttävät turvapaikkajärjestelmää hyväksi.

Suomen pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi aiemmin tukevansa ja ymmärtävänsä Puolan esitystä siitä, että unionin tarvitsee EU-tason lainsäädäntöä, jolla voidaan rajoittaa välineellistettyä maahanmuuttoa. Orpo ei pidä järkevänä, että jokainen jäsenmaa joutuu erikseen tekemään lainsäädäntöä, ”jossa on jännitteitä EU-lainsäädännön kanssa”.

Italia, Tanska ja Hollanti isännöivät koordinaatiokokousta mahdollisista palautuskeskuksista

Italian pääministeri Giorgia Meloni, Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ja Hollannin pääministeri Dick Schoof isännöivät koordinaatiokokousta muun muassa turvapaikanhakijoiden mahdollisista palautuskeskuksista kolmansien maiden kanssa. Kokous järjestettiin ennen varsinaisen EU-huippukokouksen alkamista.

Kokous oli Italian, Tanskan ja Hollannin yhteinen aloite. Sen päätarkoituksena oli keskustella niin kutsutuista innovatiivisista ratkaisuista siirtolaisuuden torjumiseksi.

Koordinaatiokokoukseen osallistuivat Itävallan, Kyproksen, Puolan, Tšekin, Kreikan, Unkarin, Maltan, Slovakian pääministerit sekä EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen.

Melonin kanslian mukaan kokouksessa keskityttiin ”turvallisen kolmannen maan käsitteeseen EU:n uuden maahanmuutto- ja turvapaikkasopimuksen sääntöjen täytäntöönpanoa silmällä pitäen, yhteistyöhön YK:n ja Kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n kanssa vapaaehtoisen paluun tukemiseksi maahanmuuttoreittien varrella sekä palautuskeskuksiin”, kertoo verkkolehti Politico.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Meloni esitteli kokouksessa Italian ja Albanian tekemää sopimusta, joka koskee Italiaan Välimeren yli saapuvien turvapaikanhakijoiden vastaanottoa.

Sopimuksen myötä Italia on rakennuttanut Albaniaan kaksi vastaanottokeskusta, joihin turvapaikanhakijoita kuljetetaan säilöön siksi ajaksi, kun he odottavat turvapaikkapäätöstä tai palautusta kotimaahansa.

Von der Leyen ilmaisi aiemmin tukensa palautuskeskuksille EU-maiden johtajille lähettämässään kirjeessä. Toisin kuin Italian sopimassa järjestelyssä, Leyen ehdottamiin keskuksiin lähetettäisiin vain sellaisia henkilöitä, jotka eivät ole saaneet oleskelulupaa unionin alueelle ja jotka halutaan palauttaa kotimaihinsa.

AFP kertoo, että useat EU-maat ovat osoittaneet suurta kiinnostusta Italian ja Albanian väliseen järjestelyyn. Von der Leyen puolestaan sanoo, että unioni tulee ”ottamaan siitä oppia”.

Melonin kanslian mukaan koordinaatiokokoukseen osallistuneet johtajat sopivat myös tapaavansa uudelleen ennen seuraavaa Eurooppa-neuvoston kokousta.

EU:n huippukokouksessa käsiteltiin maahanmuuton lisäksi Ukrainaa. Kokouksessa Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi esitteli EU-johtajille laatimansa rauhansuunnitelman.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, STT

Jaa.
Exit mobile version