maanantai, 20 toukokuun

Maahanmuuttovirasto kertoo, että siltä pimitettiin tietoa alkuperäisessä kilpailutuksessa. Kaksi kilpailutuksen voittajayritystä on kytköksissä toisiinsa yhteisen omistajan kautta.

Vastaanottokeskukset kilpailutettiin uudelleen. Kuvituskuva. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Maahanmuuttovirasto on joutunut oikaisemaan päätöstään vastaanottokeskusten palveluntuottajista. Sen tietoon on tullut seikkoja, joiden vuoksi helmikuussa tehdyt päätökset eivät enää kelpaa.

Virasto kertoo tiedotteessaan, että vastaanottokeskusten alkuperäisessä kilpailutuksessa pyrittiin kiertämään tarjouspyynnön lähipiirirajoitusta. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki palveluntarjoajat eivät tehneet tarjouksiaan itsenäisesti ja toisistaan riippumattomasti.

Helmikuisessa päätöksessä kilpailutettiin vastaanottokeskuksia kahdeksalle alueelle. Silloin Hemcare voitti kolmen keskuksen kilpailutuksen, samoin kuin JST Aves. Niillä on yhteinen omistaja, Solum, mistä lähipiirirajoitusepäily kumpuaa.

Oikaistussa päätöksessä Hemcare ja JST Aves on suljettu pois.

– Tulkintamme mukaan tässä on rikottu lähipiirimääräystä, Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Elina Nurmi vahvistaa.

Hän ei ota tarkemmin kantaa Solumin osallisuuteen tässä vaiheessa. Hän kuitenkin toteaa, että samaan lähipiiriin kuuluvat tarjoajat voivat tulla valituksi palveluntuottajiksi enintään kolmelle osa-alueelle. Tästä voinee päätellä, että käytännössä Solum sai omistamiensa Hemcaren ja JST Avesin kautta kuusi vastaanottokeskusta.

Nurmi viittaa myös hankintalakiin. Sen mukaan tarjouskilpailun ulkopuolelle voidaan sulkea ehdokas tai tarjoaja, joka on syyllistynyt olennaisesti väärien tietojen antamiseen.

Kaksi valitusta markkinaoikeuteen

Maahanmuuttovirasto on saanut markkinaoikeudelta tiedon, että tuoreesta päätöksestä on tullut kaksi valitusta. Oletettavasti valittajat ovat Hemcare ja JST Aves.

Kilpailutusten tarjoajien katsotaan kuuluvan toistensa lähipiiriin, jos yksi tarjoaja pystyy käyttämään toiseen määräysvaltaa. Sama koskee tapauksia, jossa yksi tarjoaja pystyy käyttämään huomattavaa vaikutusvaltaa toisen tarjoajan taloutta ja liiketoimintaa koskevassa päätöksenteossa.

Jaa.
Exit mobile version