Kuusamo uskoo palkinnon houkuttelevan herkuttelijoita Rukalle.
Ikkunoiden yllä eivät loista isot ravintolan logot. Tarkkasilmäinen näkee ravintolan sisäänkäynnin juuri ja juuri. Maailman pohjoisinta Michelin-ravintolaa tuskin huomaa.
Ravintola Tapio sijaisee Rukan ytimessä, pikaruokaravintoloiden vieressä.
Rukalla lomaileva lietolainen Vesa Äyräs oli kuullut Michelin-uutisen, mutta ei tiennyt ravintolan sijaintia kauppakeskus Kumpareessa, vaikka pakkasi autoaan lähtökuntoon aivan ravintolan edessä.
– Tämä uutinen on todella mahtava. Tällä lomalla emme ehdi käydä ravintolassa, mutta kun seuraavan kerran saavumme, käymme siellä varmuudella, Äyräs lupaa.
Rukalla uskotaan, että maailman pohjoisin Michelin-ravintola on markkinavaltti, sanoo Ruka Kuusamo Matkailu Oy:n markkinointipäällikkö Tessa Suopanki.
– Uskomme, että tällä on iso markkina-arvo niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Kenties saamme Michelinin myötä houkuteltua Kuusamoon sellaisia kohderyhmiä, jotka eivät meillä perinteisesti käy, Tessa Suopanki toteaa.
Perinteisestihän Ruka on hiihtokeskus ja luontolomakohde, minne matkailijat tulevat kuntoilemaan ja nauttimaan luonnosta sekä eräilemään, Suopanki sanoo.
Kuusamolaiselle Ravintola Tapiolle Rukalla myönnettiin Michelin-tähti maanantaina. Ravintola Tapio on ehtinyt toimia Rukalla viime syksystä lähtien.
Pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähtiä palkittiin 25. toukokuuta Helsingissä. Yhden tähden saivat uusina ravintoloina The Room Helsingistä sekä Tapio Rukalta Kuusamosta.
Tapio-ravintolan toinen omistaja Connor Laybourne sanoi tilaisuudessa olevansa helpottunut, sillä tunnustuksen saaminen on hankalaa niin kaukana pohjoisessa. Layborne pyörittää ravintolaa puolisonsa Johanna Mourujärven kanssa.
Suomalais-englantilainen pariskunta pyörittää pikkuruista ravintolaansa kahden hengen voimin. Mourujärvi vastaa 18-paikkaisesta salista ja Laybourne keittiöstä. Kaikki tehdään itse ravintolassa siivoamista ja tiskaamista myöden – apukäsiä ei ole.
Ravintoloitsijoita ei tavoitettu haastateltaviksi.