torstai, 9 tammikuun

Maanmittauslaitoksella on jo yli 450 ihmistä purkamassa asunto-osakkeiden sähköistämisen ruuhkia.

Suomessa halutaan eroon paperisista asunto-osakekirjoista. Tietojen siirtäminen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään on käynnissä, mutta hanketta hidastaa kuukausien mittaiset jonot asuntojen omistusten rekisteröinnissä.

Maanmittauslaitos on palkannut kymmeniä uusia työntekijöitä purkamaan ruuhkaa. Lisäksi yhteensä lähes 300 Maanmittauslaitoksen työntekijää on siirretty muista tehtävistä rekisteröintitalkoisiin.

Lisäresursseista huolimatta asuntokaupan jälkeen tehtävä omistuksen rekisteröinti kestää tällä hetkellä jopa kahdeksan kuukautta.

Vaikka asunto ei olisi vaihtamassa omistajaa, kaikkien osakkeenomistajien pitää rekisteröidä asuntonsa. Näissä tapauksissa käsittelyaika on keskimäärin kymmenen kuukautta.

Tässä jutussa Maanmittauslaitoksen huoneistoasioista vastaava johtaja Janne Murtoniemi vastaa Ylen kysymyksiin osakekirjojen sähköistämisestä.

Mistä ruuhkat johtuvat?

Alun perin ajateltiin, että osakekirjojen sähköistäminen tapahtuisi vähitellen omistajanvaihdosten yhteydessä kymmenen vuoden aikana. Moni suomalainen halusi kuitenkin sähköistää osakekirjansa heti, kun se oli mahdollista. Tähän Maanmittauslaitos ei ollut varautunut.

Vaikka lisäkäsiä kirjaamiseen on saatu, uusia hakemuksia tulee sisään jatkuvasti, eivätkä käsittelyajat ole vielä kääntyneet laskuun.

Tällä hetkellä Maanmittauslaitoksella on sisässä noin 25 000 osakekirjojen sähköistyshakemusta. Omistajanvaihdoksiin liittyvää rekisteröintiä odottaa noin 40 000 hakemusta.

Milloin ruuhkat helpottavat?

Maanmittauslaitos on värvännyt lisää henkilökuntaa hoitamaan sähköistysurakkaa jo useamman kuukauden ajan. Joulukuussa vielä kaksisataa henkilöä lisää siirrettiin muista tehtävistä purkamaan ruuhkaa.

Murtoniemi arvioi, että kevääseen mennessä tilanteen pitäisi olla huomattavasti parempi.

Normaalitilanne olisi, että rekisteröinnit onnistuisivat alle kuukaudessa.

Kenen pitää hakea osakekirjojen sähköistämistä ja mitä se maksaa?

Rekisteröinti koskee kaikkia asunto-osakkeiden omistajia, mutta kiire on vain harvoilla.

Kun asunto-osake vaihtaa omistajaa asuntokaupan tai perinnön takia, uudella omistajalla on kaksi kuukautta aikaa hakea omistuksen rekisteröintiä huoneistotietojärjestelmään.

Jos asuntokauppa ei ole ajankohtainen, asunnon omistajalla on kymmenen vuotta aikaa hakea osakekirjan sähköistämistä. Ruuhkien takia Maanmittauslaitos kehottaa lykkäämään asiaa, jos sille ei ole erityistä tarvetta.

Mikäli osakekirja on pankissa lainan panttina, pankki hoitaa sähköistämisen. Palvelusta saatetaan veloittaa satoja euroja. Maanmittauslaitos veloittaa omistuksen rekisteröinnistä 89 euroa.

Mitä haittaa on, jos osakekirjoja ei ole rekisteröity omiin nimiin?

Jos osaketta ei ole rekisteröity uuden omistajan nimiin, hänellä ei ole äänioikeutta taloyhtiön kokouksessa. Myös remonttien teettäminen voi hankaloitua ja kohteen edelleen myyminen mutkistuu.

Osan ongelmista voi kiertää pyytämällä asunnon vanhalta omistajalta valtakirjan rekisteröintiprosessin ajaksi.

Voiko käsittelyä nopeuttaa?

Jossain tapauksissa osakekirjojen rekisteröiminen voi tapahtua hyvinkin nopeasti.

Jos osakekirja ei ole lainan vakuutena ja omistaja vie osakekirjansa suoraan Maanmittauslaitoksen asiakaspalveluun, rekisteröinti voidaan tehdä välittömästi.

Myös muihin erityistapauksiin voi pyytää Maanmittauslaitoksen asiakaspalvelusta nopeutettua käsittelyä.

Esimerkiksi, jos vastikään ostettu asunto on tarkoitus myydä uudelleen, rekisteröintiä voi pyytää pikana. Nopeutettua käsittelyä voi pyytää myös silloin, jos uuden omistajan täytyy osallistua tärkeään yhtiökokoukseen.

Erikoistapauksissa käsittely hoituu tavallisesti muutamassa päivässä.

Jaa.
Exit mobile version