Tunnettu TV-kasvo on tehnyt maanviljelystä päivän puheenaiheen Britanniassa. Tuhannet viljelijät ympäri maata saapuivat Lontooseen osoittamaan mieltä Jeremy Clarksonin kanssa.
LONTOO Maailmallakin tunnettu TV-juontaja Jeremy Clarkson on nyt maatalouden tunnetuin influensseri Britanniassa. Se näkyi Britannian pääministerin virka-asunnolle johtavalla leveällä Whitehall-kadulla.
Tuhannet maanviljelijät saapuivat Clarksonin kanssa sinne vastustamaan hallituksen aikeita mätkäistä 20 prosentin perintövero yli miljoonan punnan (1,2 miljoonaa euroa) arvoisille maatiloille.
Suunnitelma on yksi viime kesänä valtaan nousseen työväenpuolueen monista veroista ja leikkauksista maan kurjan talouden kääntämiseksi nousuun.
Maanviljelijät ovat saapuneet traktoreineen hallitusvallan kortteleihin aiemminkin, mutta Clarksonin myötä mediajulkisuus nousi ennenkuulumattomaksi.
Clarkson muistetaan Top Gear -auto-ohjelmastaan. Hän juontaa Britanniassa myös Kuka haluaa miljonääriksi -TV-ohjelmaa.
Clarksonin uusi tosi-TV-sarja on kuitenkin saanut Britanniassa huikean suosion. Clarksonin farmi -sarja dokumentoi julkkiksen uutta uraa maanviljelijänä. Miljoonat britit seuraavat ohjelmaa, ja se on noussut yllättäen suosioon myös Kiinassa.
– Clarkson on tehnyt Britannian maanviljelyn hyväksi ehkä enemmän kuin kukaan muu, sanoi Hampshirestä maatilaltaan saapunut Richard Wills.
Wills sanoo viljelevänsä maata neljännessä sukupolvessa ja olevansa huolissaan siitä, saavatko hänen lapsensa enää jatkaa.
Clarkson on noussut nyt maanviljelijöiden sanansaattajaksi. Maanviljelijä Paul Davey Lincolnshiresta sanoo, että Clarkson puhuu järkeä. Hän nauttii Clarksonin tosi-TV-ohjelman katselusta.
– Se näyttää kaoottiselta, ja sitähän maanviljely on. Mutta on hauskaa seurata toisten työn kaaosta, Davey naurahtaa.
Clarkson kiisteli protestissa hetken toimittajien kanssa uuden perintöveron tarpeellisuudesta, vaati hallitusta perumaan verotussuunnitelman ja käveli sitten protestialueen halki suurten suosionosoitusten saattelemana.
Maanviljelijät muistuttavat, että miljoona puntaa on pikku raha nyky-Britanniassa. Lontoossa moni asuintalo maksaa jo yli miljoonan. Maataloustuottajat varoittavat, että perintövero pakottaa heidät myymään tilansa sukupolvenvaihdoksen aikaan.
Hallituksen mukaan tämä on liioittelua. Sen laskelmien mukaan perintöveroa joutuisi maksamaan korkeintaan 500 vaurainta tilallista vuodessa. Pariskunnan tehdessä sukupolvenvaihdosta jälkikasvu joutuisi maksamaan perintöveroa vasta reilun kolmen miljoonan euron arvoisesta tilasta.
Britanniassa maanviljelijöiden taloutta ovat koetelleet viime vuosina myös muun muassa sää, covid-pandemia ja EU-ero.
Brexitin jälkeiset hallitukset eivät ole pystyneet jatkamaan EU:n maataloustukien kaltaista apua maanviljelijöille.
EU-eroa ajanut laitaoikeistolaisen Reform UK -puolueen johtaja Nigel Farage puolusteli protestissa Ylelle EU-eroa viljelijöiden ahdingosta huolimatta.
– Kulutimme kuusi miljardia puntaa vuodessa maataloustukeen ja kolme miljardia siitä päätyi Eurooppaan. Joten meillä pitäisi riittää rahaa viljelijöille, hän väittää.
Farage vastustaa edellisen konservatiivihallituksen politiikkaa sitoa maataloustuet metsittämiseen ruoan tuotannon sijasta ja uuden hallituksen perintöveroaikeita.