tiistai, 22 lokakuun

Tutkijoiden mukaan jättimäinen S2-meteoriitti oli jopa 60 kilometriä leveä. Se tuhosi elämää, mutta loi myös edellytykset uudenlaiselle elämälle.

Olet ehkä kuullut meteoriitista, joka osui maapalloon 66 miljoonaa vuotta sitten ja sai dinosaurukset kuolemaan sukupuuttoon.

Tutkijat ovat löytäneet todisteita vielä paljon suuremmasta ”megameteoriitista”, jonka arvioidaan osuneen maapalloon kolme miljardia vuotta sitten.

Tämä S2-meteoriitti oli 40–60 kilometriä leveä ja vastasi kooltaan neljää Mt. Everest -vuorta. Tutkijat arvioivat, että S2 painoi 200 kertaa enemmän kuin dinosauruksien sukupuuton aiheuttanut meteoriitti.

S2:n osuessa maapalloon, näytti elämä täällä hyvin erilaiselta. Maapallo oli enimmäkseen meren peitossa ja mantereita oli vain vähän. Elämä koostui ainoastaan yksisoluisista eliöistä.

Osuma sai aikaan 500 kilometriä leveän kraaterin ja aiheutti jättimäisen tsunamin. Osuessaan maapalloon megameteoriitti hajotti valtavan määrän kiviainesta, joka mureni pölyksi ilmakehään ja pimensi taivaan.

Ilman lämpötila nousi jopa sadalla asteella. Meriveden ylin kerron kuumeni niin paljon, että se höyrystyi ja haihtui ilmakehään.

Ensimmäisiä todisteita S2-meteoriitista löydettiin jo vuonna 2014. Tähän asti sen on uskottu saavan aikaan niin mittavia tuhoja, että lähes kaikki auringonvalosta riippuvainen elämä maapallolla loppui.

Harvardin yliopiston tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, että S2:n vaikutus oli myös toisenlainen.

– Ajattelemme usein, että meteoriittien osuma maapalloon on haitallista elämälle. Tutkimuksemme kuitenkin osoittaa, että erityisesti maapallon alkuaikoina meteoriittien vaikutus loi edellytykset elämälle, tutkimusryhmää johtava professori Nadja Drabon sanoi Harvardin yliopiston lehdelle The Harvard Gazettelle.

Meteoriitin osuma oli niin voimakas, että se nosti maan alta esiin aineita kuten fosforia ja rautaa, jotka puolestaan ruokkivat uudenlaista elämää.

Drabon vertaa tapahtunutta koko maapallon kattavaan lannoittamiseen, jossa tärkeitä aineita levitetään uusille alueille.

Jaa.
Exit mobile version