torstai, 31 lokakuun

Maastopalot ovat luultavasti saaneet alkunsa huolimattomasta tulen käsittelystä.

Sari Hirvasvuopio,

Anni-Saara Paltto

Maastopalot Inarijärven saarissa ovat työllistäneet Lapin pelastuslaitoksen ohella myös Metsähallitusta. Kun pelastuslaitos on saanut sammutettua maastopalon, on Metsähallituksen työntekijöiden tehtävänä jäädä valvomaan palanutta maa-aluetta.

Metsähallituksen virkistyskäytön erityisasiantuntija Kirsi Ukkonen kertoo, ettei heillä ole aina ollut riittävästi työntekijöitä sammutustöiden jälkivartiointiin, ja he ovat joutuneet palkkaamaan tulivahteja talon ulkopuolelta. Maastopalot ovat käyneet Metsähallitukselle kalliiksi ja se vaikuttaa myös yhtiön nykyisiin palveluihin.

– Jos on jouduttu kuudesti lähtemään järvelle, niin se tekee kymmeniä tuhansia euroja. Se on jo muutenkin vähistä resursseista ja vähennetystä henkilöstöstä pois, ja vaikuttaa luonnossaliikkujien palveluiden ylläpitoon muutenkin. Niistä rahoista me nämä kustannukset maksamme, sanoo Ukkonen.

Metsähallitus vähensi säästösyistä työntekijöidensä määrää viime vuonna. Se on aiheuttanut ongelmia löytää ihmisiä vartioimaan palaneita maa-alueita, myöntää Ukkonen.

– Kyllä sillä on vaikutusta, että ihmisiä on vähän. On ollut haasteita saada ihmisiä lähtemään, kertoo Ukkonen.

Jos nyt tekee maastoon tulet, saa varmasti sakot

Heinäkuun puolivälin jälkeen maasto on palanut kuudessa eri Inarijärven saaressa. Inarissa ja Utsjoen kunnassa on tällä hetkellä voimassa maastopalovaroitus, eikä tulia ole lupa tehdä.

Lapin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Tuomas Korhonen kertoo, että maastopalot ovat luultavasti alkaneet huolimattomasta tulenteosta. Maastopaloja on ollut kaukana saarilla ja sammutustyöt ovat pois muusta kiireellisestä pelastustyöstä.

– Voi mennä tunteja ennen kuin päästään kohteeseen ja voi olla, että joudutaan käyttämään helikopteria myös siinä. Ne ovat pitkiä projekteja, kun lähdetään kauemmas operoimaan. Se on tunteja, pahimmissa tapauksessa vuorokausia, mitä siellä joudutaan olemaan.

Inarissa ja Utsjoella on voimassa maastopalovaroitus, eikä silloin ole lupa tehdä tulia maastossa. Vastuu sammutustyön kustannuksista on aina vahingontekijällä.

– En nyt ketään halua pelotella, mutta jos siitä nyt sattuu kiinni jäämään, niin se on sakolla rangaistava teko. Huolellisuutta siihen, niin säästetään meidänkin resursseja akuuteimmilta tehtäviltä.

Lapin pelastuslaitos on tehnyt Inarijärven maastopaloista rikosilmoituksia poliisille, koska palot ovat saaneet luultavasti alkunsa huolimattomasta tulen käsittelystä. Pelastuslaitos ja Metsähallitus kehottavat ihmisiä käyttämään kaasukeittimiä maastopalovaroituksen aikaan.

Jaa.
Exit mobile version