sunnuntai, 19 toukokuun

Kiinan johtaja Xi Jinping vierailee tänään Ranskassa. Kyseessä on Xin ensimmäinen vierailu Eurooppaan sitten vuoden 2019.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on vedonnut Kiinan johtajaan Xi Jinpingiin, jotta Eurooppa ja Kiina tekisivät tiiviimpää yhteistyötä Ukrainan sodan ja muiden kriisien suhteen.

– Tulemme keskustelemaan (Xin kanssa) Ukrainasta, Lähi-idästä ja suurista kriiseistä, joiden suhteen yhteistyö Kiinan ja Euroopan välillä on ehdottoman ratkaisevaa, Macron sanoi tavatessaan Xin yhdessä Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa Élysée-palatsissa.

Macron on myös aiemmin vedonnut Kiinaan, jotta se puhuisi järkeä Ukrainassa laitonta hyökkäyssotaa käyvälle liittolaiselleen Venäjälle.

Macron myös painotti Xille, että Kiinan ja Euroopan välisen kaupan on perustuttava reiluihin sääntöihin.

– Maanosamme tulevaisuus riippuu siitä, että pystymme rakentamaan tasapainoisen suhteen Kiinaan, Macron sanoi.

Kiinan ja Euroopan kauppasuhde on pohjamudissa, sillä EU epäilee Kiinan tukevan omaa teollisuuttaan, kuten sähköautojen valmistusta, maailmankaupan sääntöjä rikkovien tukien turvin.

Samalla EU:n kauppavaje Kiinan kanssa kasvaa, ja eurooppalaisten yritysten on vaikeaa saada jalansijaa Kiinan markkinoilla.

Lue tästä Ylen Aasian-kirjeenvaihtajan Mika Hentusen analyysi Xin vierailusta: Kiinan johtajan matkaohjelma Euroopassa kummastuttaa – asiantuntija: Xi hajottaa EU:n rivejä vierailemalla Unkarissa

Myöhemmin päivällä vuorossa ovat vielä viralliset tervetuloseremoniat Les Invalidesin kirkon luona sekä Macronin ja Xin kahdenväliset keskustelut.

Vierailun ensimmäinen päivä huipentuu presidentti Macronin isännöimiin juhlaillallisiin Elysee-palatsissa. Samalla juhlistetaan Kiinan ja Ranskan diplomaattisuhteiden 60-vuotista historiaa.

Tiistaina valtiovierailun ohjelma muuttuu epämuodollisemmaksi ja siirtyy Pariisista Pyreneiden vuoristoalueelle, missä Macron vietti usein aikaansa lapsuusvuosinaan.

Ranskan jälkeen Xin Euroopan-vierailu jatkuu Serbiassa ja Unkarissa.

Jaa.
Exit mobile version