BERLIINI Saksasta on tullut maailman toiseksi suurin mafian kotimaa Italian rinnalla, sanoo mafiaa seuraava tutkiva toimittaja Sandro Mattioli.
Myös viranomaisten mukaan ”mafiosojen” määrä kasvaa. Kun vielä viime vuosikymmenen lopulla Saksan sisäministeriö arvioi maassa oleskelevan runsaat viisisataa mafian palkkalistoilla olevaa, nyt mafiosojen määräksi arvioidaan jo tuhat.
Italian viranomaisten mukaan mafian palkkalistoilla on Saksassa vähintään kolminkertainen määrä eli yli 3 000 ihmistä.
Suurin mafiajärjestö Saksassa on maailman vaarallisimmaksikin kutsuttu rikollisjärjestö, calabrialainen ’Ndrangheta, joka pesee maassa etenkin huumekaupasta hankkimaansa rahaa.
Rikollisia houkuttelee Euroopan suurimpaan talouteen käteisrahan laaja käyttö ja heikko rahanpesun valvonta.
Myös väkivaltainen, Marokosta alkunsa saanut ”mocro-mafia” on alkanut kasvaa tänä vuonna.
Saksassa muutetaan laitonta rahaa lailliseksi arviolta jo sadalla miljardilla eurolla vuodessa – selvästi yli Suomen valtion vuosibudjetin verran. Rahanpesun vastaiset operaatiot saavat useimmiten alkunsa Italiasta, eivät Saksasta.
”Saksa on naiivi”
Suomessa Saksaa on totuttu pitämään kurin ja järjestyksen maana, jossa asiat hoidetaan protestanttisen tunnollisesti. Turvallisuusasioissa maa on kuitenkin naiivi, sanoo rahanpesuun ja mafiaan erikoistunut rikosoikeuden professori Kilian Wegner.
Saksa on suurin eurotalous ja siksi houkutteleva järjestäytyneelle rikollisuudelle, Wegner selittää.
– Samaan aikaan täällä on suhteellisen heikko suojautumisarkkitehtuuri järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Saksassa on hyvä toimia ilman suurta vaaraa jäädä kiinni rikoksista.
Osasyy on saksalaisessa luonteessa, mafiaa pitkään seurannut toimittaja Mattioli puolestaan arvioi. Hän on kasvanut Saksassa italialaisen isän ja saksalaisen äidin perheessä.
Niin kauan kuin kaikki näyttää toimivan, saksalainen sulkee silmänsä ongelmilta. Vasta kun ongelmat syöksyvät silmille, kuten kävi esimerkiksi energiakaupassa Venäjän kanssa, tilanteeseen puututaan.
Mattiolin mukaan mafiaa tukee Saksassa dolce vitan eli italialaisen ihanan elämän ihailu. Se sai alkunsa 1950–60-luvuilla.
– Moni matkusti tuolloin ensimmäisiä kertoja Italian rannoille. Siellä tutustuttiin uuteen elämäntapaan. Ja sillä on ollut erittäin pitkäkestoisia vaikutuksia, Mattioli sanoo.
Italialainen ruoka on hyvin suosittua Saksassa.
– Haittapuoli on, että Italian kielteisiä puolia ei tunnisteta, ja tähän kategoriaan kuuluu myös mafia.
Esimerkiksi Mattioli ottaa Stuttgartissa suosittua pizzeriaa pitäneen ”Mario L:n”, joka tunnettiin aurinkoisesta ja anteliaasta isännöimisestään vuosikymmenten ajan.
Aina kun vieras teki lähtöä, Mario kantoi lisää ilmaista grappaa pöytään. Marion kavereiksi julistautui myös moni paikallinen poliitikko.
Sittemmin hänet tuomittiin vankeuteen mafiosona – Italiassa.
Myös vierastyöläisten aalto 1960-luvulla auttoi mafiaa saamaan jalansijaa Saksassa.
– ’Ndrangheta, Cosa Nostra ja Camorra rakensivat perustan Saksaan muuttaneiden italialaisten varaan, jotka tulivat klassisilta mafia-alueilta, Mattioli kertoo.
Porsche käteisellä
Professori Wegnerin mukaan rahanpesu on Saksassa helppoa, koska sitä ei valvota. Esimerkiksi pankista voi hankkia kymmenen prosentin osuuden kertomatta, mistä rahat ovat kotoisin. Porschen tai Mersun voi ostaa käteisellä.
Asuntokaupoille ei sentään enää kahteen vuoteen ole voinut mennä setelisalkun kanssa, mutta valvonnassa on aukkoja.
– Samat viranomaiset, jotka valvovat rahan alkuperää, myöntävät rekisterikilpiä autoihin. Voi miettiä, kuinka hyvin heillä on aikaa tarkastaa rahanpesua, Wegner kuvailee.
Wegnerin mukaan Saksa panostaa esimerkiksi Italiaa vähemmän järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan. Miljardibisneksistä huolimatta mafiosot saavat toimia Saksassa vapaasti.
– Harvat valvojat ovat meillä hajallaan eri osavaltioissa ja virastoissa.
Myös kotimaastaan maanpaossa olevia rikollisliigojen jäseniä piileskelee Saksassa.
– Käteinen tarjoaa erittäin helppoja tapoja pestä rahaa, jopa vähemmän kunnianhimoisille rahanpesijöille. Rikolliset voivat naamioitua näppärästi, kun monet ihmiset kantavat ja käyttävät edelleen paljon käteistä.
Tavallinen kansa kärsii tappiota
Ensi silmäyksellä rahanpesu on näkymätöntä tavalliselle ihmiselle. Mutta taustalla se vaikuttaa merkittävästi, Wegner sanoo.
– Tämä näkyy kiinteistöalalla suurkaupungeissa, joissa rahanpesijät toimivat asuntomarkkinoilla. Hinnat nousevat, kun järjestäytyneet jengit kilpailevat asunnoista, ja tavalliset ihmiset yrittävät ostaa asuntoja palkkatuloillaan.
Myös vuokrataso nousee osittain juuri keinottelun vuoksi.
Wegnerin mielestä tilanteeseen pystytään puuttumaan vain, jos Saksa yhdessä muiden EU-maiden kanssa investoi nykyistä enemmän rahanpesun torjuntaan.
– Viranomaiset työskentelevät yhä siiloissa, eivätkä katso mitä muut viranomaiset vasemmalla ja oikealla tekevät. Paljon työtä menee nyt hukkaan.
Wegnerin mukaan tilannetta voi parantaa uusi EU:n rahanpesua torjuva viranomainen Amla, joka perustetaan pian Frankfurtiin.
Täältä voit lukea Amlasta lisää: Jalkapallojoukkueet, lentokonekauppiaat ja luksusliikkeet syyniin – EU alkaa jäljittää rahanpesurikoksia
Tärkeää olisi puuttua heti
Toimittaja Mattioli johtaa myös MafiaNeinDanke (Mafia ei kiitos) -nimistä yhdistystä, joka on vuosia jäljittänyt mafian bisneksiä Saksassa.
Mattioli luettelee aloja, joilla mafia toimii ”varmasti”: huumekauppa, vero- ja vakuutuspetokset, kiinteistöt, kryptovaluutat, verkkouhkapelit, mineraaliöjytuotteet ja uusiutuva energia.
Mattiolin mielestä rikollisilta toimilta pitäisi katkaista kaula heti, koska tulevaisuudessa voi olla liian myöhäistä.
– Italiassa on nähty, että kun mafia laajenee ja soluttautuu talouteen, joitain toimialoja ei voida enää puhdistaa.
Riski ei ole se, että mafia ”kolonisoisi” Saksan kokonaan vaan se, että se kiinnittyy talouden ja poliitikan avainkohtiin.
– Sitten se sieltä turmelee ihmisiä eli lahjoo tai sitoo ihmisiä itseensä win-win-tilanteiden kautta ja tekee tarjouksia, joista ei voi kieltäytyä, Mattioli sanoo.
Miten tavallinen ihminen voi havaita rahanpesun pizzeriassa?
– Aina on epäilyttävää, jos ravintola on hyvällä paikalla, jossa se joutuu selvästi maksamaan korkeaa vuokraa, mutta asiakkaita on vähän, ja silti se jatkaa toimintaansa vuodesta toiseen, Wegner sanoo.
– Silloin ravintolaa voi pitää pystyssä piilotettu tulonlähde kuten rahanpesu.