perjantai, 17 toukokuun

Iäkkäät ihmiset saattavat tarvita tukea jo aivan tavallisten kodinkoneiden käyttöön, jos laitteet on varustettu erilaisilla älyominaisuuksilla.

Älyominaisuudet ovat tehneet tuloaan kodinkoneisiin jo useamman vuoden. Markkinoilla on muun muassa älykkäitä jääkaappeja, uuneja sekä astian- ja pyykinpesukoneita.

Älyjääkaappi voi esimerkiksi kertoa, mitä ruokia ostoksista voidaan valmistaa.

Kaupassa hyvältä vaikuttanut hankinta voi kotona aiheuttaa ikääntyneelle asiakkaalle hämmennystä.

– Voi tulla eteen tilanne, ettei homma olekaan niin simppeli, kuin mitä kaupassa on myyjän kanssa juteltu. Sitten soitetaan minulle, Arttu Lahtinen kertoo.

Lahtinen on Tampereen Harjun seurakunnan digiapuri, virallisesti projektipäällikkö. Hän on pyörittänyt Seniorit someen -projektia parin vuoden ajan.

Lahtinen on auttanut Maija Hiltusta ostamaan aiemmin paitsi puhelimen, myös tietokoneen ja television. Tällä kertaa Lahtinen on lähtenyt mukaan kaupoille arvioimaan, millainen liittymä 77-vuotiaalle Hiltuselle sopii.

– On tuntunut jo pitkään, etten pysy näiden perässä, sanoo Hiltunen.

Videolla Maija Hiltunen ja Arttu Lahtinen kertovat yhteistyöstään:

Laitteen käyttö voi olla hankalaa, jos ei näe kunnolla

Usein älylaitteiden käyttö edellyttää internetin tai digitaalisten sovellusten hallintaa, joka on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkija Petra Saukkosen mukaan vanhemmissa ikäryhmissä harvinaisempaa.

– Digitalisaatio on varmasti helpottanut monen arkea, mutta samalla suurella osalla on vaikeuksia laitteiden ja palvelujen kanssa.

Saukkosen mukaan on tärkeä muistaa, että toiset ikääntyneet ovat todella taitavia ja motivoituneita erilaisten laitteiden käyttöön ja osa taas ei osaa, halua tai pysty hyödyntämään teknologisia ratkaisuja.

Jos ikääntynyt ei esimerkiksi näe kunnolla tai hänellä on muita rajoitteita, voi laitteiden haltuunotto ja käyttö olla hyvin haastavaa.

– On tärkeää, että ikääntyneet aidosti kokevat hyötyvänsä laitteista, jotta heillä olisi myös motivaatiota opetella käyttämään uusia.

Yhdeksi ongelmakohdaksi nykytilanteessa on esitetty muun muassa se, ettei iäkkäiden digitaalisten perustaitojen edistäminen ole minkään yhden julkisen tahon vastuulla.

– Digituen järjestäminen kaipaa koordinointia ja selkeytystä, Saukkonen sanoo.

Tietokone temppuili ja vanhus pelkäsi poliisin saapuvan

Arttu Lahtinen tietää, että nykyteknologiaan liittyvät termit voivat aiheuttaa välillä hurjaakin ahdistusta. Kerran hänen puhelimensa pirahti, kun erään iäkkään miehen ruudulle oli pompsahtanut virheilmoitus, että tietokone on suorittanut laittoman toiminnon.

– Mies soitti paniikissa ja kysyi, että ovatko poliisit pian ovella.

Pelkkä ajatus siitä, että palveluun pitäisi luoda tili, voi olla iäkkäälle henkilölle outo. Esimerkiksi Yle Areenan kirjautumispakko on ollut monelle vaikea asia, sillä iäkkäälle tili tarkoittaa usein pankkitiliä.

– Ihminen ei ymmärrä, mitä tekemistä Ylellä on pankkipalveluiden kanssa. Sitä tulee vastaan paljon, Lahtinen kertoo.

Maija Hiltusen jääkaappi ja pesukone ovat vielä mallia ”vanha”. Televisio on uusi. Siitä Hiltusen pitäisi ainakin periaatteessa osata valita itse esimerkiksi Yle Areena.

– Vähän on ollut käynnistämisvaikeuksia ja olen tyytynyt vain siihen, mitä on tullut.

Jaa.
Exit mobile version