maanantai, 18 marraskuun

10. lokakuuta 2024 kaikki tähdet olivat kohdallaan, kun ylläsjärveläiset keskoskaksoset Liisa Silvia ja Sakari syntyivät iltapimeässä Rovaniemen syrjäisimmän kylän P-paikalla. Lapin keskussairaalaan oli vielä noin tunnin ajomatka.

”Heillä on silmät auki ja he hengittävät”, äiti Sophie Rostain muistaa hoitohenkilökunnan sanoneen ambulanssissa:

Lasten syntymä yllätti Rostainin ja kaksosten isän Janne Pasman täydellisesti, sillä menossa oli vasta 26. raskausviikko.

Rostain ei tajunnut kotipihasta ambulanssiin noustessaan synnyttävänsä pian, vaikka hän oli kokenut synnytyskivut jo kerran aikaisemmin saadessaan esikoispoikansa.

– Minulle ei tullut niin aikaisilla raskausviikoilla mieleenkään, että synnytys alkaisi, Rostain sanoo.

Myös pienten kaksosten isä myöntää, että synnytyksen alkaminen ennenaikaisesti oli täysin odottamatonta. Hän kertoo pelänneensä, että tästä ei selvitä:

Suomen pienimmät matkalle syntyneet

Liisa Silvia ja Sakari ovat Suomen pienimmät matkasynnytyksellä syntyneet keskoskaksoset, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler vahvistaa.

Monikkoraskauksissa matkasynnytys on muutenkin todella harvinaista.

Gissler viittaa THL:n syntymärekisteriin, josta ilmenee, että matkalla sairaalaan tai suunnittelemattomasti sairaalan ulkopuolella on syntynyt elävänä vain viidet kaksoset vuosien 1991–2023 aikana.

On pieni ihme, että Liisa Silvia ja kuvassa oleva Sakari selvisivät.

Keskoskaksosten vanhemmat kiittävät onnellisen tarinan kannalta ratkaisevassa roolissa olleita ensihoitajia, jotka tekivät nopeita ja oikeita päätöksiä.

Moniammatillinen yhteistyö toimi saumattomasti

Koska FinnHEMSin lääkintähelikopteria ei ollut saatavilla, lähti Rostainia kuljettanutta ambulanssia vastaan Rovaniemeltä toinen ambulanssi ja FinnHEMSin maayksikkö. Sen kyydissä olivat kätilö Jasmin Lindström ja lasten tehohoitaja Päivi Peltoniemi, ambulanssissa kulki keskoskaappi.

Kaikeksi onneksi asiat tapahtuivat juuri oikeaan aikaan.

Kätilö pääsi nousemaan Sirja Talvensaaren kuljettaman synnytysambulanssin kyytiin Lohinivan bussipysäkillä. Vartin päästä siitä syntyi poikavauva Sakari ja 14 minuuttia myöhemmin sisko Liisa Silvia.

Tämän jutun aloitusvideossa oleva neljän tunnin ikäinen Liisa Silvia painoi syntyessään 900 grammaa, Sakari kilon.

Vaikka käytettävissä oli vain yksi keskoskaappi, sai lasten tehohoitaja mahdutettua molemmat vauvat kaappiin.

Siinä vaiheessa matkaa Lapin keskussairaalaan Rovaniemelle oli vielä yli 70 kilometriä, ensihoitaja Janne Paksu kertoo.

– Tehohoitaja teki tilaa keskoskaappiin myös toiselle vauvalle. Se oli todella tärkeää lasten selviämisen kannalta, että (he) olivat oikeanlaisessa hoidossa.

Tällä hetkellä keskoskaksoset ovat Oulun yliopistollisessa sairaalassa ja voivat hyvin.

Keskoskaksosten selviytymisen kannalta oli harvinainen, mutta onnellinen sattuma myös se, että syntymän hetkellä Rovaniemellä sattui olemaan työvuorossa keskosten ja vastasyntyneiden tehohoitoon erikoistunut lastenlääkäri Kati Kallio. Hän työskentelee normaalisti Oulun yliopistollisessa sairaalassa ja on vain yksittäisiä viikkoja Rovaniemellä töissä.

Kallion mukaan oli tärkeää, että keskoskaksosten alkuhoidot pystyttiin tekemään Rovaniemellä. Vauvat vietiin Ouluun vasta seuraavana aamuna.

Kenguruhoitoa ei voi mikään laite korvata

Sophie Rostain viettää suurimman osan ajastaan Oulussa keskosvauvojen luona.

Hän kuvailee parhaimmiksi hetkiksi kenguruhoitoa, jolloin hän saa pitää vauvoja ihokontaktissa rintaansa vasten. Se on mahdollista kaksi kertaa päivässä, aamulla ja iltapäivällä, parin tunnin ajan.

– Odotan kovasti sitä, että saan ottaa molemmat vauvat yhtaikaa rinnalleni, Rostain sanoo.

Lastenlääkäri Kati Kallio kuvailee kenguruhoitoa todella tärkeäksi ennenaikaisesti syntyneille lapsille.

– Se on lapsen ja vanhemman välistä yhteyttä, mitä mikään laite ei voi korvata. Vauva aistii äidin ja isän läsnäolon, kun saa olla ihokontaktissa heidän kanssaan. Se edesauttaa keskosvauvojen kasvua ja toipumista.

Janne Pasma kertoo perheen kokeneen vastasyntyneiden teho-osaston elämän positiivisena. Kaikki mahdolliset asiat hoituvat kellontarkasti.

Minulla on tosi huojentunut olo siitä, että kaikki on hyvin ja vauvat ovat parhaassa mahdollisessa hoidossa.

Janne Pasma, kaksosten isä

Sunnuntaina 17. marraskuuta vietetään maailman keskoslasten päivää.

Jaa.
Exit mobile version