torstai, 4 heinäkuun

Italialaisen Måneskinin ensimmäistä esiintymistä Suomessa on odotettu hartaasti vuoden 2021 euroviisuvoiton jälkeen. Bändin pyöritys maailmalla on ollut niin kovaa, että yhtye saadaan Pohjolan perukoille vasta nyt.

Måneskin on noussut poikkeukselliseksi maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Musiikkia julkaistaan nykyisin niin paljon, että kansainvälinen suosio on entistä vaikeampi saavuttaa.

Samaan aikaan kun yhtye on ottanut vaikutteita perinteisen rockin ikoneilta kuten Led Zeppeliniltä, David Bowielta ja Black Sabbathilta, bändi on osannut uudistaa rockia ja sen estetiikkaa tähän päivään sopivaksi.

Käymme läpi tässä jutussa Måneskinin uran tärkeimmät vaiheet.

Katusoittajista kykykilpailuun

Måneskin perustettiin vuonna 2016 Roomassa. Damiano David (laulaja), Victoria De Angelis (basisti), Thomas Raggi (kitaristi) ja Ethan Torchio (rumpali) muodostivat bändin luokioikäisinä ja esiintyivät aluksi katusoittajina.

Yhtyeen nimi Måneskin on tanskaa ja tarkoittaa kuunvaloa. Se valikoitui bändin nimeksi, kun puoliksi tanskalainen Victoria De Angelis heitteli ehdolle sanoja tanskaksi.

Måneskin nousi pinnalle Italiassa osallistuttuaan X Factor -kykykilpailuun vuonna 2017. Bändi sijoittui kisassa toiseksi.

Euroviisuvoitto ja huumekohu

Vuoden 2021 San Remon laulukilpailusta tuli Måneskinin käännekohta.Yhtye voitti kisan hieman yllättäen, sillä rock ei ole perinteisesti ollut Italiassa kovassa huudossa.

Voiton jälkeen Måneskin lähti edustamaan Italiaa Rotterdamin Euroviisuihin ja voitti kilpailun kappaleella Zitti e buoni. Bändi voitti kisan rehellisellä rock-meiningillä ja karismaattisella esiintymisellä. Zitti e buoni -viisuesityksen voi katsoa Youtubessa.

– Haluamme sanoa koko maailmalle, ettei rock’n’roll koskaan kuole, laulaja Damiano David sanoi ottaessaan vastaan voittopokaalin.

Viisuvoittoa varjosti epäily Davidin huumeidenkäytöstä. Ääntenlaskun aikana hän oli kumartunut pöydän ääreen, jolloin syntyi käsitys, että hän olisi vetänyt sieraimeensa kokaiinia. Laulaja kertoi keränneensä rikkoutuneita lasinsirpaleita.

Kohun takia David kävi vapaaehtoisesti huumetestissä puhdistaakseen maineensa. Testin tulos oli negatiivinen.

Maailmanlaajuinen menestys

Euroviisuvoitto käynnisti Måneskinin maailmanlaajuisen menestystarinan. Viisuvoittajalta vastaavaa ei ole nähty sitten Abban suosion. Kappaleet Zitti e buoni, I Wanna Be Your Slave ja cover-biisi Beggin’ nousivat listoille Yhdysvaltoja myöten.

Bändin läpimurtoa Yhdysvaltojen vaativille musiikkimarkkinoille siivittivät esiintymiset suosituissa amerikkalaisissa tv-ohjelmissa kuten Ellen DeGeneresin talk show’ssa ja Saturday Night Livessä.

Italialaisyhtye voitti myös palkintoja muun muassa tv-kanava MTV:n gaaloissa ja American Music Awardseissa. Bändi sai myös Grammy-ehdokkuuden.

Uuden ajan rokkarit

Måneskinin jäsenet olivat vasta vähän päälle parikymppisiä, kun he nousivat maailmanmaineeseen. Z-sukupolven edustajina he ovat osanneet tehdä itsestään netti-ilmiön somea hyödyntämällä.

Yhtyeen jäsenistä tuli myös uuden ajan seksisymboleja. Bändin miehet esiintyvät kuvissa hameissa, koruissa ja meikeissä eli he edustavat 2020-luvun androgyynistä mieskuvaa.

Victoria De Angelis on puolestaan esiintynyt kuvissa ja lavoilla ylävartalo paljaana pelkissä nännitarroissa.

Bändin mukaan jokaisella pitää olla vapaus ilmaista itseään, seksuaalisuuttaan ja sukupuoltaan haluamallaan tavalla.

Yhtyeen jäsenistä on tullut myös muoti-ikoneita ja Måneskin on nähty muun muassa Guccin kampanjan malleina. Bändin tyylissä 1970-luvun glam-rock yhdistyy huippumuotiin. Muotiraamattu Vogue kysyikin artikkelissaan, onko Måneskin maailman muotitietoisin yhtye.

Yllättävä Suomi-yhteys

Måneskinilla on myös yhteys Suomeen. Rumpali Ethan Torchion veli Manu Torchio asuu nimittäin Vantaalla.

Heillä on yhteinen isä, mutta eri äidit. Isoveli Manun äiti on meksikolainen. Torchio on pyörittänyt Lopez y Lopez -tacoravintolaketjua pääkaupunkiseudulla.

Måneskinin rumpalin Suomessa asuvasta veljestä kertoivat viisuvoiton jälkeen Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat.

Kaukana rokkarikliseistä

Måneskinin menestystarina tuntuu edelleen jatkuvan, vaikka suurin alkuhuuma on jo haihtunut. Bändillä on somekanavillaan miljoonia seuraajia ja Spotifyssa kuukausittain yli 20 miljoonaa kuuntelijaa.

Yhtye julkaisi viimeisimmän eli kolmannen albuminsa, Rush!, viime vuoden tammikuussa. Jäsenet kertoivat tuolloin The Guardian -lehden haastattelussa, että heihin suhtaudutaan vieläkin väheksyvästi Euroviisu-menneisyyden takia.

Monet luulevat Måneskinin elävän myös villiä rokkarielämää.

– Ihmiset uskovat, että käyttäydymme kuten Sex Pistols tai Mötley Crüe, mutta emme ole lainkaan sellaisia. Tiedämme hyvin huumeiden riskeistä ja miten ne vaikuttavat kehoon. Itse en juo enää edes alkoholia, Damiano David sanoi haastattelussa.

YleX:n musiikkitoimittaja Katri Norrlin arvioi Måneskinin menestyskonseptia viisuvoiton jälkeen vuonna 2021:

Jaa.
Exit mobile version