Woikosken tehdas vaati VR:ltä ja Väylävirastolta liki puolen miljoonan euron korvauksia. Käräjäoikeus hylkäsi kanteet.
Etelä-Savon käräjäoikeudessa käsiteltiin jälleen kerran seitsemän vuoden takaista Mäntyharjun Kinnin junaonnettomuutta.
Huhtikuun 7. päivänä tapahtuneessa onnettomuudessa tilapäisesti seisahduksissa olleet venäläiset kemikaalivaunut lähtivät yllättäen liikkeelle. Penkkaan ajautunut vaunu pysäytti kulkueen vauhdin, mutta törmäyksen voimasta perässä tullut toinen vaunu valutti maahan 35 000 litraa kemikaalia, jota käytetään bensiinin lisäaineena.
Ympäristöhaitat olivat suuret. Alueella teollisuus- ja sairaalakaasuja valmistavan Woikoski oy:n tehdas ei voinut enää käyttää ympäristön vettä tuotannossaan. Puhdasta vettä jouduttiin hakemaan rekoilla muualta. VR on kustantanut vesikuljetuksia Woikoskelle korvauksena.
Kesällä 2022 VR sai onnettomuudesta 80 000 euron yhteisösakon.
Onnettomuudesta haittaa kokenut Woikoski haki ratojen kunnosta vastaavalta Väylävirastolta ja VR:ltä korvauksia yli 450 000 euroa. Etelä-Savon käräjäoikeus hylkäsi korvausvaatimukset.
Käräjäoikeus toteaa, että Woikosken Väylävirastolle kohdistamat korvausvaatimukset ovat vanhentuneet. Woikosken vuonna 2023 tehdyt korvausvaatimukset myöhästyivät kahdella vuodella. Woikoski perustelee, ettei se voinut yksilöidä korvausvaatimuksia ennen kesän 2022 oikeudenkäyntiä ja siihen liittynyttä esitutkintaa.
Korvausvaatimukset olisi pitänyt esittää velan vanhentumislain mukaisesti kolmen vuoden sisällä eli viimeistään vuonna 2021. Woikoski ja myös VR olivat yhtä mieltä, että aikarajaa olisi pitänyt oikeudenkäynnin takia muuttaa, mutta käräjäoikeus näki toisin.
Väylävirastokaan ei saanut korvauksia
Käräjäoikeus hylkäsi lisäksi kanteen, jossa Väylävirasto vaati VR:ää maksamaan vahingonkorvauksia lähes 140 000 euroa. Korvauksia vaadittiin muun muassa raiteiden kunnostuksesta, rikkoutuneesta raidepuskimesta ja Kinnin liikennepaikan raivaamisesta.
Käräjäoikeus katsoo, että Väylävirasto on toiminnallaan vaikuttanut onnettomuuden syntyyn, joten vahingonkorvaukset jakautuvat Väyläviraston ja VR:n kesken. Väyläviraston toimintaa on kuvailtu epäonnistuneeksi esimerkiksi vaunujen paikallaanpysymisen varmistamisessa ja jälkiraivauksen epäonnistumisessa.
Käräjäoikeus hylkäsi myös oikeudenkäyntikuluihin liittyneet korvausvaatimukset, joten osapuolet maksavat kulunsa itse.
Käräjäoikeuden tuomioon voi hakea muutosta valituksella hovioikeuteen.