Entinen Euroopan keskuspankin johtaja Mario Draghi julkisti maanantaina raporttinsa EU:n kilpailukyvystä.
BRYSSEL EU tarvitsee investointeihin vuosittain lisää 750–800 miljardia euroa, arvioi Mario Draghi raportissaan.
EU:n pitäisi hänen mukaansa jatkaa yhteisvelan myöntämistä hankkeisiin, jotka parantavat unioinin kilpailukykyä ja turvallisuutta.
Unioni voisi laskea liikkeelle säännöllisesti rahaa, joilla jäsenmaat voisivat tehdä yhteisiä investointeja. Samalla pääomamarkkinat kehittyisivät, Draghi ehdottaa.
Monet rahoitettavista projekteista kestävät pitkään, ja yhteisvelka toisi hänen mukaansa ajan mittaan paremmat ja likvidimmät markkinat eurobondeille.
EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tilasi Draghilta raportin kilpailukyvyn parantamisesta. Euroopan kilpailukyky jää jälkeen Yhdysvalloista ja Kiinasta. EU on takamatkalla myös investoinneissa.
EU:ssa yhteisvelan lisäämisellä on kannattajia mutta myös vastustajia kuten Suomi, Saksa ja Hollanti.
Tiedotustilaisuudessa von der Leyen ei halunnut ottaa kantaa yhteisvelkaan. Hän korosti, että unionille rahaa kerätään jäsenmaiden maksuilla yhteiseen budjettiin ja omilla varoilla. Omia varoja ovat esimerkiksi verot ja tullit, eikä niiden merkitys ole ollut suuri unionin tasolla.
Hän totesi, että yhteisen eurooppalaisen projektin edistämiseen tarvitaan jäsenmaiden poliittinen tahto.
Von der Leyenin odotetaan ottavan Draghin raportista tavoitteita ja keinoja seuraavan komission ohjelmaan, joka on tekeillä.
Rahaa EU tarvitsee digitaalisiin investointeihin, vihreisiin hankkeisiin ja puolustukseen. Draghin esittämä rahantarpeen suuruusluokka on odotettu.
EU-maiden investointien osuuden pitäisi Draghin mukaan kasvaa 27 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Osuus on ollut 22 prosenttia.
Jotta rahaa saataisiin paremmin liikkeelle, EU:n tekeillä oleva pääomamarkkinaunioni pitäisi saada toimimaan.
Investointeja tarvitaan, koska Euroopalla ei ole varaa jämähtää vanhoihin teknologioihin.
Alla videolla Mario Draghi selvittää, miksi kilpailukykyyn on nyt pakko panostaa roimasti enemmän.
Raportin mukaan Euroopassa tuottavista investoinneista neljä viidesosaa on ollut yksityisen sektorin tekemiä ja loput julkisen sektorin. Investointien liikkeelle saamiseen tarvitaan kuitenkin julkista tukea.
Esimerkiksi kotitalouksien säästöt olivat suuremmat EU:ssa kuin Yhdysvalloissa, mutta säästöille saatu tuotto oli selvästi pienempi vuonna 2022.
Rahoitusmarkkinat toimivat huonosti Euroopassa, koska ne ovat sirpaleiset.
Kehitystä haittaavat kovat energian hinnat. Paikoitellen sähkö maksaa 2–3 kertaa enemmän kuin Yhdysvalloissa ja kaasun hinta voi olla viisinkertainen. Syynä on luonnonvarojen puute mutta osittain myös markkinasäännöt.
Puolustusteollisuuteen Draghi kaipaa lisää yhteishankintoja EU:n sisältä. Parina viime vuonna EU:n puolustushankinnoista liki 80 prosenttia tehtiin muualta kuin EU:sta.
Draghi on italialainen ekonomisti, joka toimi Euroopan keskuspankin pääjohtajana 2011–2019. Draghi otti tehtäväkseen finanssikriisin taltuttamisen ”hinnalla millä hyvänsä” , mistä syystä häntä pidetään euron pelastajana. Hän toimi Italian pääministerinä 2021–2022.
Draghi nauttii laajaa arvostusta ja hänen arvioitaan kuunnellaan.