Jos thaimaalaisia metsämarjanpoimijoita vielä saapuu tänä kesänä Suomeen, heidän työssään sovelletaan ensimmäistä kertaa Maaseudun työnantajaliiton ja Teollisuusliiton välistä maaseutuelinkeinojen työehtosopimusta.
Sopimuksessa on määritelty muun muassa minimipalkka, enimmäistyöaika sekä lepoajat.
Sopimuksesta on tehty myös erillinen metsämarjanpoimijoita koskeva tulkintapöytäkirja, jossa kerrotaan työnantajan sekä -tekijän velvoitteista ja siitä, mitkä kulut voidaan periä työntekijältä ja mitkä kuuluvat työnantajan maksettaviksi.
Esimerkiksi lentolipun ja työntekijän oleskeluluvan maksaa yleensä työntekijä. Jos työnantaja on nämä maksanut, kulut voidaan sopia perittäväksi takaisin.
– Työnantajan tekemä paikallinen sopimus lisätyöaikajärjestelmän soveltamisesta tulee sekä Maaseudun työnantajaliittoon että Teollisuusliittoon allekirjoitettavaksi, minkä jälkeen se vasta allekirjoitetaan työpaikalla, kertoo työnantajaliiton toimitusjohtaja Kristel Nybondas.
Poimijoiden ympärivuorokautiset työpäivät eivät ole mahdollisia, mutta työehtosopimus mahdollistaa edelleenkin pitkät päivät, kunhan niistä maksetaan. Suurin osa poimijoista myös haluaa tehdä pitkiä päiviä, jos se näkyy tilipussissa.
– Lisätyöt ja ylityöt perustuvat aina vapaaehtoisuuteen. Lisäksi työnantajalle työaikakirjanpito on pakollista. Tuntien kirjaamista suositellaan myös poimijoille, Kristel Nybondas tähdentää.
Työpäiviä ei voi kohtuuttomasti venyttää, mutta työnantajalla on yhä vaihtoehtoja
Lisätyö tarkoittaa sitä, että marjanpoimijalla voidaan hänen siihen suostuessa teettää kuutena päivänä viikossa 11 tunnin päivä ilman prosenttikorotuksia. Maanantaista perjantaihin lisätunteja tulee kolme ja lisäksi 11 tunnin lauantai. Ylittäviltä tunneilta on maksettava ylityökorvaus.
Tämä tarkoittaa 40 tunnin työviikkoon korkeintaan 26 tuntia lisätyötä yhden viikon kerrallaan.
Ylitöitäkin saa toki tehdä, mutta lepoajat huomioiden. Kristel Nybondaksen mukaan perussääntö on, että vuorokausilepo on 11 tuntia, hyvästä syystä sitä voidaan lyhentää seitsemään tuntiin sekä poikkeustilanteessa ja lyhytaikaisesti viiteen tuntiin.
– Syy näihin poikkeamiin on tietenkin se, että kun ollaan kausityössä luonnon armoilla, joskus täytyy mennä sen sekä satotilanteen mukaan.
Maaseudun työntekijöiden työaikoihin voivat tosin tuoda muutoksia myös työehtosopimukseen kirjatut työaikajärjestelmät vapaaehtoisesta työaikapankista sekä työajan tasoitusjärjestelmästä.
– Nämä työaikajärjestelyt eivät kuitenkaan sovellu lyhytaikaisiin poimintatyösuhteisiin. Eli lisätyöjärjestelmä on soveltuvin, kun on kyse metsämarjan poiminnasta. Jos soveltaa tasoitusta, työajan pitää tasoittua työsuhteen aikana 40 tuntiin viikossa, Kristel Nybondas kertoo.
Tasoitusjärjestelmässä työantaja voi käyttää direktio-oikeutta eli teettää kahdeksan tunnin sijasta enintään kymmentuntista päivää enintään kolme viikkoa ilman ylityökorvauksia. 50 viikkotunnin järjestelmää ja niiden tasoittamista myöhemmin työsuhteen aikana on sovellettu muun muassa mansikkatiloilla.
– Joskus se on voinut näissä lyhyissä työsuhteissa merkitä sitä, että työaika tasoittuu vasta, kun työntekijä on jo poistunut maasta. Tasoittumisaika on kuitenkin palkallista, samoin kuin työaikapankkiin kertyneistä tunneista pitää saada korvaus, kertoo ulkomaalaistaustaisen työvoiman yksikön päällikkö Riikka Vasama Teollisuusliitosta.
Kotimatkalle pitää voida lähteä palkka taskussa
Työehtosopimus takaa ulkomaalaiselle marjanpoimijalle takuupalkan. Ansiot vaihtelevat työtuntien ja kerätyn marjamäärän mukaan.
Poimijan minimituntipalkka eli takuupalkka on 9,61 euroa tunnilta. Lähtökohtana on, että jos marjaa on poimittavaksi, töitä tehdään urakalla ja ansiot nousevat vähintään 20 prosenttia perustuntipalkkaa korkeammiksi.
– 11,53 euron tuntipalkka vähintään pitäisi toteutua suurimmalla osalla poimijoista, sanoo Kristel Nybondas.
Työ- ja elinkeinoministeriö on esitellyt Thaimaan viranomaisille laskelmat, joiden mukaan miniminettoansio urakkapalkkaa maksettaessa kulujen vähentämisen jälkeen olisi tänä kesänä kaikkiaan noin 1700 euroa, jos tekee töitä kahdeksan tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa.
Bruttopalkasta vähennettävillä kuluilla tarkoitetaan pääasiassa työnantajan maksamaa lentomatkaa, työnantajan maksamaa työntekijän oleskelulupamaksua sekä asumis- ja ateriakuluja.
Laskelmien mukaan lisätöillä poimija voi ansaita nettona kulujen jälkeen vajaat 4000 euroa, jos tekee työtä kuutena päivänä viikossa, maksimissaan 11 tuntia per päivä.
– Jotkut työnantajat ovat olleet huolissaan siitä, että tämä työsuhteisuus nyt laskee poimijoiden ansioita. Olen heille todennut, että työehtosopimuksessahan määritellään palkkauksen osalta vain vähimmäistaso. Työntekijä ja työnantaja voivat aina sopia korkeammasta palkasta, Teollisuusliiton Riikka Vasama toteaa.
Koska tulot jäävät lyhyenä kautena kuitenkin pieneksi, thaimaalaispoimijat saavat ansaita Suomessa verovapaasti.
2.8.2024 kello 13.10 Juttua tarkennettu ja täydennetty koskien työaikapankkia ja työajan tasoitusjärjestelmää. ”Poimijoiden työaikoihin voivat tosin tuoda muutoksia….” muutettu ”Maaseudun työntekijöiden työaikoihin voivat tosin tuoda muutoksia…” ja lisätty asiaa koskeva Kristel Nybondaksen kommentti.