tiistai, 2 heinäkuun

Useimmat puutteet liittyvät työaikoihin.

Yksikään ulkomaalaisia luonnonmarjanpoimijoita palkkaava yritys ei saanut viranomaisilta puhtaita papereita viime vuonna.

STT kävi läpi aluehallintovirastojen luonnonmarja-alan toimijoihin tekemiä työsuojelutarkastuksia.

Kahtatoista eri toimijaa koskevista tarkastuskertomuksista ilmenee, että viranomainen on katsonut ulkomaalaisten marjanpoimijoiden kohtelun laajalti lainvastaiseksi. Viranomaiset ovat puuttuneet marja-alan epäkohtiin sen jälkeenkin, kun luonnonmarja-alan yritysten toiminnasta on aloitettu esitutkintoja muun muassa ihmiskauppaepäilyjen vuoksi.

Moitittavaa on löytynyt monella muun muassa työaikojen ja poimijoiden oikeudelliseen asemaan perehdyttämisen osalta.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastaja Sari Suorsa vahvistaa, että lainvastaista toimintaa löytyi jokaisessa viime vuonna tehdyssä 28:ssa marjalain mukaisessa tarkastuksessa. Marjalain mukaisiin poimijoihin ei sovellata esimerkiksi työaikasäädöksiä.

Puutteet työaikajärjestelyissä ja työaikakirjanpidossa ovat yksi asiakirjoista esiin nousevista vakavista ongelmista. Esimerkiksi lain määräämistä lepoajoista ei ole aina pidetty kiinni, eikä työaikakirjanpitoa ole laisinkaan.

Erään tarkastusasiakirjan mukaan joensuulaiselle yritykselle työskennelleet thaimaalaiset marjanpoimijat kertoivat aloittavansa työpäivän aamukuudelta tai -seitsemältä ja palaavansa metsästä majoitukseen vasta iltakahdeksan tai -yhdeksän aikaan. Työtä he kertoivat tekevänsä viikon jokaisena päivänä.

Työsuhteissa havaittu myös puutteita

Työoloja on valvottu myös perinteisemmän työsuhdevalvonnan pykälien mukaan.

Työsuojelutarkastuskertomuksissa todetaan myös useita muita epäkohtia, jotka liittyvät esimerkiksi työterveyshuollon järjestämiseen, syrjinnän kieltoon ja muihin työnteon ehtoihin.

Tälle satokaudelle yritykset voivat rekrytoida poimijoita ulkomailta määräaikaisten turistiviisumien sijaan työsuhteeseen, jolloin he tulevat Suomeen työntekijän oleskeluluvalla.

Suorsan mukaan työsuhteisuus ei välttämättä ratkaise kaikkia alalla ilmenneitä ongelmia, mistä kertoo myös se, että viime vuonna työsuhteisiin tehdyissä valvonnoissa havaittiin paljon puutteita.

STT:n tietojen mukaan Lapin tai Itä-Suomen poliisilaitoksissa ei ole vireillä puhtaasti luonnonmarjapoimijoihin liittyviä tutkintapyyntöjä, jotka olisi kirjattu viime vuonna.

Jaa.
Exit mobile version