lauantai, 4 tammikuun

Pillereissä käytetty sarviapila voi aiheuttaa vatsavaivoja, allergisia reaktioita ja verensokerin laskua.

Videolla toimittaja selvittää, onko mieskuntopillereistä hyötyä.

Tavallisten ruokakauppojen heräteostoshyllyihin on ilmestynyt pillereitä, jotka lupaavat parantaa mieskuntoa.

Testo Balance kertoo tukevansa luonnollisia testosteronitasoja, edistävänsä lihastoimintaa, vähentävänsä väsymystä ja tukevansa sukupuoliviettiä.

Kuukauden kuuri maksaa kolmisenkymmentä euroa.

Tuote sisältää lähinnä tuttuja D- ja B-vitamiineja sekä sinkkiä. Todellisuudessa tuotteen hyödyt ovat siis vähäisiä.

– Sinkiltä, magnesiumilta, B- ja D-vitamiinilta ei voi odottaa vaikutuksia mieskuntoon, sanoo ravintolisien terveysväittämiin perehtynyt lääketieteen professori Juhani Knuuti.

Knuutin mukaan vitamiineja ja hivenaineita kannattaa syödä purkista vain, jos niistä on puutetta. Ani harvalla suomalaisella on. D-vitamiinia tosin suositellaan ravintolisänä etenkin talvisaikaan.

Kuukauden kuurin D-vitamiinia saa noin kymmenyksellä Testo Balancen hinnasta.

Eksoottisten rohdosten vaikutukset tunnetaan huonosti

Pillereissä on mukana myös eksoottisempia rohdoksia, kuten ginseng-, muira puama- ja sarviapilauutetta.

Ginseng on yksi eniten käytetyistä kiinalaisen lääkinnän rohdoksista, jolla on historiassa uskottu olevan mieskuntoa parantavia vaikutuksia. Tieteellistä näyttöä tästä ei ole. On kuitenkin viitteitä siitä, että se saattaisi auttaa uupumukseen.

Muira Puama on sen sijaan Amazonin alueella tunnettu lemmenrohtona. Yhteyttä mieskuntoon ei niin ikään ole tieteellisesti todettu.

Sarviapila puolestaan on intialainen mauste.

– Kun rohdoksen nimessä on sanat sarvi tai lempi, se lisää tuotteen uskottavuutta riippumatta siitä, onko tuotteen toimivuudesta tutkittua tietoa, professori Knuuti sanoo.

Knuutin mukaan rohdoksilla voi olla vaikutuksia elimistön toimintaan, mutta niitä ei tunneta hyvin. Välttämättä vaikutukset eivät ole positiivisia.

Esimerkiksi sarviapilan tiedetään aiheuttavan vatsavaivoja, allergisia reaktioita ja verensokerin laskua diabeetikoilla.

Ravintolisät luetaan elintarvikkeisiin. Siksi niihin liittyvät terveysväitteet ovat sallittua, vaikka tutkimusnäyttö ei olisi kovin vahvaa.

Markkinoinnissa käytetään virheellisiä terveysväitteitä

Ravintolisiin liittyy kahdenlaisia terveysväitteitä: jo hyväksyttyjä ja prosessissa olevia väitteitä. Euroopan elintarvikevirasto (EFSA) pitää yllä sallittujen väittämien rekisteriä.

Vain hyväksyttyjä väitteitä on sallittua käyttää markkinoinnissa, mutta käytännössä valvontaa ei juuri ole.

Myös Testo Balance mainostaa tuotetta hyväksytyillä ja hyväksymättömillä väitteillä.

Esimerkiksi EFSA sallii, että sinkin luvataan ylläpitävän testosteronitasoja ja lisääntymisterveyttä. Jos sinkkiä kuitenkin saa jo ruuasta tarpeeksi, ei ole hyötyä napsia sitä purkista lisää.

Jos kärsii oikeasti testosteronivajeesta, kyseessä on vaiva, johon voidaan antaa lääketieteellistä hoitoa. Testosteronivajetta esiintyy kuitenkin vain noin 0,1 prosentilla nuorista miehistä.

Useimmilla oireet liittyvät elintapoihin. Tällöin helpotusta voi saada säännöllisellä liikunnalla, riittävällä unella ta tasapainoisella ruokavaliolla.

Jaa.
Exit mobile version