sunnuntai, 6 lokakuun

Syksyinen saaristoinnostus yllätti: Bengtskärin päiväretkille on jouduttu myymään ei oota. Jurmoonkaan eivät kaikki mahdu. Tankarin syksyn löysivät nyt myös lapsiperheet.

Pimeys oli ensimmäinen asia, mitä Kokkolan matkailun toimitusjohtaja Teea Pietilä ajatteli yöpyessään työkavereiden kanssa syksyisellä Tankarin majakkasaarella Kokkolan ulkosaaristossa Pohjanlahdella.

Syksyllä kaikki oli vähän vaikeampaa kuin kesällä. Pimeys oli kokonaisvaltaista, iltanuotiolle ja saunaan tarvittiin otsalamppu. Myrskytuulessa aallot löivät kovaa rantakallioihin, ja keli oli hyytävä.

Jossain kohtaa Pietilä unohti kesän ja syksyn eriaisuudet ja pääsi saariston tunnelmaan.

– Muut ajatukset hävisivät. On vain upea majakan valo ja tähtiä enemmän kuin voi kuvitellakaan keskustassa ollessa. Revontulien uskomaton show taivaalla, hän hehkuttaa.

Kokkolasta pääsi tänä vuonna Tankarin saareen ensimmäistä kertaa säännöllisellä reittiliikenteellä syyskuun loppuun asti. Aikaisemmin saaressa olivat syksyisin käyneet lähinnä valokuvaajat ja lintubongarit.

Nyt sen löysivät myös lapsiperheet.

– Vanhemmat haluavat antaa lapsille erilaisia luontokokemuksia. Halutaan nähdä, mitä meri voi olla. Haetaan vähän kovempaa kokemusta, eikä vain kiiltokuvamaista heinäkuista suomalaista kesämaisemaa, Pietilä arvioi.

Ihmisten kiinnostus syksyiseen luontoon on huomattu myös muualla. Bengtskärissä kävijöitä on ollut tänä syksynä aiempaa enemmän. Saarelle ovat matkustaneet perinteisten ryhmien lisäksi yksittäiset kävijät.

Paikoin päiväristeilyt ovat olleet loppuunmyydyt.

Myös Utössä on ollut vierailtu paljon tänä syksynä. Viereiselle Jurmon saarelle tulijoita olisi enemmän kuin sinne voidaan ottaa. Sekä Jurmossa että Utössa on syksyisin etenkin lintubongareita.

Paraisten matkailupäällikkö Benjamin Donnerin mukaan etenkin kaupunkilaiset haluavat saariston luontoon syksyllä ja talvella.

– Luonnosta etsitään voimaa ja kontrasteja. Halutaan kokea, millaista on olla kylmässä!

Bengtskäriin ja Tankariin pääsee seuraavan kerran reittiliikenteellä ensi keväänä. Utö on auki ympäri vuoden.

Jaa.
Exit mobile version