sunnuntai, 7 heinäkuun

Matkailuyrittäjä toivoo, että matkajärjestäjät ja Finavia voisivat edistää Kemi-Tornion lentokenttäliikennettä ohjaamalla sinne lentoja kiivaimpaan talvisesonkiaikaan.

Kemi-Tornion lentoaseman toiminta on kannattavuuden rajoilla, joten lisäliikenne olisi tervetullutta. Tällä hetkellä kentän toiminta on turvattu valtion tuella vuoteen 2026 asti.

Matkailuyrittäjä Ilkka Länkinen uskoo, että noin 120 kilometrin välimatka Kemistä Rovaniemelle ei ole ongelma.

– Maailmalla on ihan tavallista, että lentokentältä on vähintään tunti keskustaan. Tiedämme hyvin, että tiettyinä päivinä Rovaniemen lentokenttä on erittäin ruuhkainen, joten miksi lentoja ei voisi ohjata Kemi-Tornion lentokentälle?

Kemin kentältä on Rovaniemelle reilun tunnin bussimatka.

– Voi olla tilanteita, jolloin pääsee jopa nopeammin Kemi-Tornion kentän kautta Rovaniemelle kuin matkailija ehtii edes ulos Rovaniemen lentokentältä.

Maailmalla on ihan tavallista, että lentokentältä on vähintään se tunti keskustaan.

Ilkka Länkinen, matkailuyrittäjä

Rovaniemen lentokentän talviruuhkat puolestaan olivat viime talvena hetkittäin niin pahoja, että jono ulottui ulos saakka. Tulevalle talvikaudelle Rovaniemelle on tulossa jälleen ennätysmäärä lentoja. Reittilentoja on tulossa noin 40, sanoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen.

Länkinen haluaa rohkaista Meri-Lapin matkailuväkeä tarjoamaan lisää palveluja.

– Jos osa Rovaniemelle suuntautuvista matkoista tulisi Kemi-Tornion lentokentän kautta, heille voisi tarjota vaikka puolen päivän retkiä ennen Rovaniemelle tuloa. Onhan Kemissä nähtävää ja koettavaa, kuten lumilinna ja Sampo-jäänmurtaja.

Finavia ottaa mielellään uusia lentoja hiljaiselle kentälle

Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki sanoo, että idea kannattaa selvittää.

– Ajatus kuulostaa oikein hyvältä. Aivan yhtä hyvin Kemi-Tornion lentoasema voisi palvella laajempaa aluetta kuin ehkä on totuttu näkemään. Minusta tämä on selvittämisen arvoinen asia. Kyllä me tietysti Finaviassa teemme töitä, kun keskustelemme lentoyhtiöiden kanssa ja markkinoimme Suomea lentoyhtiöille lentokohteena.

Yksi tehokas tapa purkaa ruuhkia on ottaa käyttöön lentoslotit eli ennalta sovitut nousu- ja laskeutumisajat. Käytäntö halutaan ottaa käyttöön myös Rovaniemellä.

Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen uskoo, että slottijärjestelmä purkaa pahimpia ruuhkia.

– Käsittääkseni lentoyhtiöt ovat Finavian kanssa neuvotelleet sloteista tämän kesän aikana ja slottijärjestelmä olisi tulossa käyttöön sekä Rovaniemen että Kittilän lentokentillä. Tarkempaa tietoa saamme ehkä alkusyksyn aikana.

Sanna Kärkkäinen muistuttaa, että Lappi on on todella kysytty kohde ja lentoyhteyksien järjestäminen on iso urakka.

– Kyseessä on iso kokonaisuus, Lappi on edelleen niin kiinnostava matkailukohde, että erittäin monet lentoyhtiöt haluavat lentää tänne.

Ilkka Länkisen mukaan kaikki slotit eivät ole lentoyhtiöille mieluisia.

– Jos slotti aukeaa vaikka aamulla seitsemältä, pitäisi eurooppalaisen matkustajan olla kentällä jo aamuyöllä. Se voi olla monelle lentoyhtiölle ongelma ja jopa este lentoyhteydelle.

Kärkkäisen mukaan Kemi-Tornion lentokentän käyttäminen ruuhkahuippujen purkamiseen ei ole ihan ongelmatonta.

– Hieno, luova idea, jota kannattaa ilman muuta pohtia. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että lentoyhtiöillä on monia eri intressejä. Halutaan tiettyyn kohteeseen, on mahdolliset lentokentän palveluvaatimukset ja taustalla voi lisäksi olla matkanjärjestäjä, jolla on omat toiveet ja kriteerit. Visit Rovaniemellä ei ole vielä ollut neuvotteluissa esillä Kemi-Tornion lentokentän vaihtoehtoa.

Korjaus kello 9.07. Ilkka Mäki korjattu oikeaan muotoon Kimmo Mäki.

Jaa.
Exit mobile version