sunnuntai, 30 maaliskuun

Kun presidentti Donald Trump astui valtaan tammikuussa, hän haukkui edeltäjänsä, presidentti Joe Bidenin vihreää siirtymää tukevat toimet lyttyyn.

Trump veti vihreän siirtymän eli Inflation Reduction Act -tukipaketin rahahanat kiinni, mutta suurin osa varoista oli jo myönnetty yrityksille.

Trumpin puheista on muodostunut mielikuva, että hän väheksyy vihreän siirtymän merkitystä.

Ylen haastattelemat asiantuntijat kuitenkin sanovat, että vihreä siirtymä etenee hyvää vauhtia Yhdysvalloissa.

Yle tapasi yhdysvaltalaisen liikkeenjohdon konsultin Gene MacNaughtonin maaliskuussa, kun tämä vieraili suomalaisissa yrityksissä kertomassa, mitä kannattaa huomioida, kun yritys suunnittelee Yhdysvaltain markkinoille rantautumista.

– Me haluamme teidät Amerikkaan, MacNaughton sanoo.

”Suomi on kuin piilotettu helmi”

MacNaughton on kehittänyt yli 160 yrityksen kasvua ja myyntiä. Hän on osakkaana GrowthSmart Consulting- ja Capteeni -yrityksissä.

Hänen mukaansa suomalaisella kestävän kehityksen insinööriosaamisella on kova kysyntä Yhdysvalloissa.

– Suomi on kuin piilotettu helmi maailmanlaajuisen talouden osalta. Teillä on merkittävää kokemusta ja asiantuntemusta esimerkiksi vihreässä ja hiilineutraalissa teknologiassa, mitä tarvitsemme Yhdysvalloissa.

Trump on luonut epävarmuutta markkinoilla puhumalla jopa 25 prosentin tullikorotuksista, jotka koskisivat kaikkia EU:sta tuotuja tavaroita. Suomen bruttokansantuote voisi laskea tullien vuoksi 1,6 prosenttia Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen mukaan.

MacNaughton uskoo, että Trump haluaa saada eurooppalaiset yritykset investoimaan Yhdysvaltoihin, jotta nämä välttyisivät tuontitulleilta.

– Trump haluaa, että yritykset siirtävät tuotantolaitoksiaan Yhdysvaltoihin ja palkkaavat amerikkalaisia työntekijöitä, mutta sen lisäksi tuovat maahan myös omia työntekijöitään ja asiantuntijoitaan. Se lisää myös Yhdysvaltain kilpailukykyä.

MacNaughtonin mukaan Trumpin tavoitteena on keventää Yhdysvaltain markkinoille suuntaavien yritysten byrokratiaa.

– Trump haluaa vähentää sääntöjen, määräysten, lupien, lisenssien ja verojen määrää.

Kymmenisen vuotta sitten Gene MacNaughton tapasi Australiassa Diili-tv-sarjasta tunnetun Donald Trumpin. Kuva: Gene MacNaughtonin kotialbumi

”You´re fired”

MacNaughton on tavannut Trumpin kymmenisen vuotta sitten Australiassa, jossa he kiersivät amerikkalaisen yritysvalmentajan Tony Robbinsin puhetapahtumissa.

– Trump otti vastaan kaikki jonottaneet ihmiset, vaikka joutui olemaan paikalla kauan sen jälkeen, kun tapahtuma oli virallisesti päättynyt. Hän sanoi heille Diili-ohjelmasta tunnetut sanat: You´re fired. Se oli heistä hauskaa.

MacNaughtonin kokemus Trumpista oli positiivinen ja ystävällinen.

Nykyään tämä voi kuulostaa monista suomalaisista yllättävältä, kun ottaa huomioon, millaista epävarmuutta Trump on saanut aikaan maailman politiikassa ja taloudessa.

MacNaughton ei ota kantaa poliittisiin asioihin, mutta hän uskoo, että Trumpin tavoitteena on saada talous kasvuun.

Monet talousasiantuntijat kuitenkin pelkäävät, että Trump saa aikaan kauppasodan, joka haittaa talouskehitystä maailmanlaajuisesti.

MacNaughtonin mielestä Trump käyttää tulleja neuvotteluaseenaan.

– Usein kun hän puhuu tullimuutoksista, hän pyytää myös jonkinlaista muutosta kyseisistä maista. Esimerkiksi Meksiko antoi ihmisten kulkea maansa läpi Yhdysvaltojen rajalle ilman minkäänlaista sääntelyä. Trump halusi, että Meksiko osallistuu rajaturvallisuuden ylläpitoon.

”Jos haluaa kasvaa, pitää olla Yhdysvalloissa”

Myös Suomen New Yorkin suurlähettiläs Jarmo Sareva edistää työkseen suomalaisyritysten liiketoimintaa Yhdysvalloissa.

– Jos haluaa oikeasti kasvaa, pitää olla Yhdysvalloissa paikalla. Tämä trendi on ollut jo joidenkin vuosien ajan selvä ja luulen, että kaikista nykyisistä epävarmuuksista huolimatta se vahvistuu edelleen, Sareva sanoo.

Yhdysvallat on ollut tavaroiden ja palveluiden viennin yhteenlasketussa arvossa mitattuna Suomen tärkein kauppakumppani kahtena edellisenä vuonna.

Sarevan mukaan tullit herättävät huolta joissakin suomalaisyrityksissä, mutta parhaimmassa tapauksessa ne voivat myös hyötyä tulleista.

– Jos ajatellaan vaikka suomalaisia komponentteja Yhdysvaltoihin toimittavia yrityksiä, se lisää niiden kilpailuedellytyksiä, jos aasialaisille kilpailijoille tulee kovemmat tullit.

Suomen New Yorkin suurlähettiläs Jarmo Sareva puhui Keskuskauppakamarin Suuressa vientipäivässä Helsingissä tammikuussa. Kuva: Ulla Malminen

Jotkut vihreän siirtymän yritykset ovat jo päättäneet aloittaa tuotannon Yhdysvalloissa ja välttyvät näin tulleilta.

Suomen Los Angelesin suurlähettilään Okko-Pekka Salmimiehen mukaan protektionismi ei ole uusi asia transatlanttisessa kaupassa ja moni suomalainen yritys on osannut varautua erilaisiin kehityskulkuihin.

– Yhdysvaltojen uusi hallinto on aloittanut ryminällä, mitä tulee muutoksiin kauppapolitiikassa ja rajasuojassa. Toistaiseksi mennään vielä sumussa ja esimerkiksi tullitason muutoksista ei ole lopullista tietoa.

”Sähkön tarve kasvaa riippumatta siitä, mikä on poliittinen ideologia”

Salmimiehen mukaan Yhdysvalloissa on suuri infrastruktuurin investointivelka.

– Meillä on paljon annettavaa sähköistämiseen, puhtaisiin teknologioihin ja digitalisaatioon.

Osavaltioilla on paljon omaa määräysvaltaa ja rahaa, vaikka liittovaltio vähentäisi rahoitusta vihreään siirtymään. Esimerkiksi Kalifornia on kohdentanut lähes 50 miljardia dollaria seuraavalle viidelle vuodelle tähän, Salmimies kertoo.

– Piikki tulee Los Angelesin alueen megatapahtumiin. Siellä pelataan jalkapallon maailmanmestaruuden lopputurnausotteluita ensi vuonna ja olympialaiset ovat kolmen vuoden päästä. Siellä rakennetaan esimerkiksi pikaraiteita ja sähköistä joukkoliikennettä.

Myös äly- ja verkkoteknologialla on Yhdysvalloissa tilausta. Huipputeknologiastaan tunnetussa Kaliforniassa on myös kehityksestä jälkeenjääneitä asuinalueita, joissa langaton puhelinverkko ei toimi.

– Yhtäkkiä huomaa, ettei verkkoa ole, ja pitää katsoa, onko lähellä wifiä. Tähän infraan liittyen meillä on kilpailukykyisiä yrityksiä.

Suomen ja Los Angelesin puhdasta ja digitaalista siirtymää koskeva tuore aiesopimus tukee suomalaisten yritysten tarjoamien ratkaisujen esille pääsyä Salmimiehen mukaan.

Isossa kuvassa vihreä siirtymä on joka tapauksessa edennyt Yhdysvalloissa.

Uusiutuvan energian, kuten aurinko- ja tuulivoiman tuotanto on kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa, kertoo Environment America Research and Policy Center. Pelkästään Texasin tuulivoimalat kykenivät tuottamaan sähköä yli 11 miljoonalle kotitaloudelle vuonna 2023.

– Sähkön tarve kasvaa riippumatta siitä, mikä on poliittinen ideologia, Salmimies sanoo.

Jaa.
Exit mobile version