Israelilaismedia Ynetin mukaan Haavisto on Israelin silmissä liian läheinen YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin kanssa. Guterres on kritisoinut Israelin sotatoimia Gazassa kovin sanoin.
Vilma Romsi,
Matti Koivisto
Israel on torjunut Suomen entiselle ulkoministerille, kansanedustaja Pekka Haavistolle (vihr.) povatun YK:n huippuviran Lähi-idässä, israelilaismedia Ynet kertoo. Asiasta uutisoi Suomessa ensin Iltalehti.
Yle uutisoi marraskuussa, että Haavisto olisi todennäköisesti saamassa YK:n UNSCO:n erikoiskoordinaattorin tehtävän.
UNSCO on perustettu Lähi-idän rauhanprosessia varten, ja se sai alkunsa Oslon sopimuksesta vuonna 1994. Sopimuksella pyrittiin viitoittamaan tietä rauhaan Israelissa ja Palestiinassa.
UNSCO:n erityiskoordinaattori edustaa YK:n pääsihteeriä alueella.
Ynetin mukaan YK esitti vaivihkaa Israelille Haaviston nimittämistä tehtävään. Myönteisen vastauksen sijaan Israel pyysi YK:lta lisää ehdokkaita tehtävään.
Ynet kirjoittaa, että Haaviston nimityksen torppaamisen taustalla voi olla se, että Israel katsoo Haaviston olevan liian läheinen YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin kanssa. Guterres on kritisoinut Israelia sen sotatoimista Gazassa, minkä vuoksi Israel on julistanut tämän ei-toivotuksi henkilöksi omalla maaperällään. Lisäksi Haavisto kannattaa kahden valtion mallia.
Maailmanpolitiikan professori: Israel haluaa kritisoida pääsihteeriä
Maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen arvioi Radio Suomen Päivässä, että Haavisto on päätynyt sijaiskärsijäksi Israelin ja YK:n pääsihteerin välisessä kiistassa. Teivainen kuvaa Haaviston Israel-linjauksia maltillisiksi.
– YK:n edustajina erilaisissa tehtävissä Lähi-Idässä on ollut myös tahoja, jotka ovat Pekka Haavistoa huomattavasti kärkkäämmin esittäneet kritiikkiä Israelia kohtaan, että siinä mielessä tämä kuulostaa oudolta, että kyse olisi Haaviston henkilöstä. Tämä kuvastaa halua kritisoida nimenomaan YK:n pääsihteeriä eikä niinkään Haavistoa henkilönä, Teivainen sanoi.
Teivaisen mukaan Israelin halu torpata Haavisto voi kertoa myös siitä, että lännen valtaeliitin perinteinenkin linja Israelia kohtaan ja Israelin näkemykset ajautuvat aiempaa enemmän törmäyskurssille. Teivainen muistuttaa, että kahden valtion malli on sekä Euroopan unionin että Yhdysvaltojen virallisesti tukema linja.
– Jos Israelille ei kelpaa edes suhteellisen maltillinen lännen virallista kahden valtion poliittista linjaa edustava henkilö, niin on vaikea nähdä, miten siihen sitten saataisiin joku Israelille tosiasiassa läheisempää tai positiivisempaa linjaa edustava taho.
Yle on tavoitellut Haavistoa haastatteluun aiheesta. Haaviston avustajan mukaan hänellä ei ole asiaan kommentoitavaa tässä vaiheessa.
* Juttua muokattu klo 12.12: Lisätty Teivo Teivaisen kommentit sekä tieto siitä, että Haavisto ei halua kommentoida asiaa.