sunnuntai, 7 heinäkuun

Yhdysvaltalaismediat uutisoivat presidentti Joe Bidenin epäilyksistä ja demokraattileirin paniikista. Epävarmuuden taustalla on Bidenin viime viikon surkea väittelyesiintyminen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kertonut lähiliittolaiselleen ymmärtävänsä, että jos hän ei seuraavien päivien aikana onnistu vakuuttamaan amerikkalaisäänestäjiä, hän voi joutua vetäytymään presidenttikisasta.

Asiasta uutisoi The New York Times sekä CNN. Lähteekseen mediat kertovat Bidenin nimettömänä esiintyvän ”lähiliittolaisen”.

NYT:n ja CNN:n haastatteleman lähiliittolaisen mukaan Biden on edelleen syvästi sitoutunut taistelemaan uudelleenvalinnasta presidentiksi. Biden kuitenkin laskee valtavasti painoarvoa seuraaville julkisille esiintymisilleen, joiden on Bidenin mukaan ”mentävä hyvin”.

Valkoisen talon tiedottaja Karine Jean-Pierre kiirehti kieltämään uutisoinnin rutiinitiedotustilaisuudessa.

– Presidentti menee eteenpäin. Hän menee eteenpäin presidentin toimissa, hän menee eteenpäin kampanjansa parissa…hän keskittyy siihen.

Jean-Pierren mukaan kaikki vetäytymiseen viittaava uutisointi on ”täysin valheellista”.

Bloomberg: Demokraattiedustajat harkitsevat vetäytymisen vaatimista

Bloombergin mukaan Bidenille tulee nyt painetta myös puolueen sisältä. Uutistoimiston mukaan ”kymmenet” demokraattien kongressiedustajat harkitsevat Bidenin vetäytymistä vaativan kirjeen allekirjoittamista. Asiasta kertoo Bloombergille puolueen korkea-arvoinen jäsen.

Demokraattien kongressiedustajat pelkäävät Bidenin syvän epäsuosion maksavan puolueelle kongressipaikkoja. Tällöin republikaanihaastaja Donald Trumpin noustessa uudelleen presidentiksi tämä saisi hallittavakseen tottelevaisen, republikaanienemmistöisen kongressin.

Bloombergin mukaan Bidenin vetäytymistä vaativa kirje leviää nyt demokraateille perinteisesti uskollisten vaalipiirien demokraattileireissä. Tämä kertoo ”puolueen paniikin levinneen laajalle”.

Biden laskee paljon perjantain haastattelun varaan

Syynä Bidenin mahdolliseen stressiin on luonnollisesti tämän viime viikon katastrofaalinen esiintyminen vaaliväittelyssä republikaanien presidenttiehdokas Donald Trumpia vastaan.

– Hän (Biden) tietää, että jos hän vetää vielä kaksi esiintymistä yhtä huonosti, puhutaan aivan uudesta tilanteesta, liittolaislähde kertoo NYT:n mukaan.

Bidenin kohtalonhetket ovat perjantaille sovittu ABC News -tv-kanavan haastattelu ja sitä seuraavat kampanjatilaisuudet Pennsylvaniassa ja Wisconsinissa.

– Hän (Biden) ymmärtää tilanteen. Hän näkee sen selkeästi, lähde kertoo CNN:lle.

CNN:n lähteen mukaan Biden ruoski itseään pieleen menneestä väittelytilaisuudesta. Lähteen mukaan Biden sanoi keskittyneensä liikaa ulkopolitiikkaan ja Ranskan- ja Italian-vierailujen väsyttäneen hänet.

Lähteen mukaan Biden arvioi liikkeensä ”selväjärkisesti” seuraavien viikkojen perusteella: jos gallup-tulokset edelleen heikkenevät, kampanjan varainkeruu hyytyy ja haastattelut menevät huonosti, väittelyn vahinko on peruuttamatonta sorttia.

Valkoisen talon viestintä kiistää ”liittolaisen” väitteen

Valkoisen talon viestintäosaston varasihteeri Andrew Bates kiistää NYT:n tiedot X-viestipalvelussa.

Batesin mukaan NYT:n uutinen on ”täysin virheellinen”. Bates syyttää lehden antaneen Valkoisen talon viestintäosastolle vain 7 minuuttia aikaa uutisen kommentoimiseen.

Jos aikaa olisi ollut enemmän, Valkoinen talo olisi kertonut kiistävänsä täysin lehden tiedot, Bates kirjoittaa.

Juttua päivitetty 3.7.2024 kello 18.39 Juttuun lisätty tieto Valkoisen talon viestinnän kannasta sekä CNN:n samankaltaisesta uutisesta.

Juttua päivitetty 3.7.2024 kello 19.30 Juttuun lisätty tieto Bloombergin uutisesta.

Juttua päivitetty 3.7.2024 kello 21.46 Juttuun lisätty tieto Valkoisen talon tiedottajan kommenteista.

Lähde: AFP

Jaa.
Exit mobile version